Videobewaking: kans voor de vakhandel

Een categorie producten, waar nog wel behoefte is aan voorlichting, advies en zelfs installatiehulp en after-sales servcie zijn de IP-camera’s en het hele assortiment aan beveiligingsapparatuur dat daar achter hangt en steeds meer via internet werkt. Er is een redelijk breed aanbod aan camera’s, met of zonder bedrading en met verschillende niveau’s van veiligheid en communicatie-opties. Voor een normaal huis is de optie, om vanaf een browser elders te kunnen kijken naar de kinderkamer, de tuin of de huiskamer al voldoende, voor meer complexe objecten is meer nodig, meerdere camera’s, liever bedrading dan WiFi, beveiligde voeding, maar ook dienstverlening qua monitoring, doorverbinden en on-site controle.

Dit is eigenlijk het gebied, waar de traditionele bewakingsdiensten en specialisten in bewakingsapparatuur opereren, maar door het alomtegenwoordige internet verschuift de handel naar een kanaal dat breder, meer open en toegankelijker is voor de gewone consument en het MKB. Er blijft echter wel behoefte aan vakkundige ondersteuning en omdat dergelijke systemen via de internet-connectie heel dicht tegen het vakgebied van de ICT-specialist raken, ligt daar een kans.

Een kans die wel moet worden aangegrepen en van de kant van de retailer investeringen in kennis, schapruimte en focus vraagt. Alleen een IP-camera in het rek is niet voldoende, dan mist men de kans om de integratie ervan in het thuisnetwerk en in het hele computerbewustzijn van de klant te benutten. Daar liggen relatie- en omzetkansen.

Net als de computer en internet nu deel uitmaken van het dagelijks leven van de (meeste) burgers, zal het smarthome, intelligent building, interconnected house of hoe men het ook maar wil noemen langzamerhand voor iedereen gaan spelen. Nu hebben we het nog over een visuele controle en contact met de babykamer, de tuin, brandkast of de grootouders, maar de interconnectie van al die IP-apparten die nu met IPv6 ons huis en omgeving gaan bevolken houdt daar niet mee op. Het is nu de tijd om als vakhandel daar op in te spelen, zich te profileren en deskundigheid en een klantenkring op te bouwen. Er zijn concurrenten, want niet alleen proberen de providers en kabelaars hun beveiligingssystemen nu breed uit te zetten, die werken met wat traditionele sensors en bieden geen r eal-time video, maar er wordt ook door dienstenaanbieders zoals 2ihome.com gewerkt aan systemen waarbij de retailer nauwelijks een rol kan spelen.

De problemen: bandbreedte, Vast ip-adres, stroom en veiligheid

De IP-generatie is technisch geavanceerd, steeds makkelijker te installeren en ook steeds betaalbaarder voor het brede publiek. Er zijn echter een paar problemen. Het eerste is de bandbreedte, een goede video connectie die constant aan staat vreet bandbreedte en de providers zijn daar niet dol op, gaan dus knijpen of proberen door het veranderen van IP-nummer of het op afstand resetten van de router zo’n verbinding te boycotten. Begrijpelijk, als iedereen een paar honderd kbps continu zou gebruiken is het netwerk snel overbelast. Dat er een vast IP-adres nodig is voor een continu verbinding, is ook zo’n belemmering, want hoewel het lijkt alsof moderne kabel/dsl internet routers een vast nummer hebben, verandert dat bij uitzetten van de zouter, dan krijgt het een ander IP nummer, maar gaan ook de aangesloten apparaten zoals computers en ip-camera’s, brandmelders, mediaservers, ijskasten etc. een ander adres krijgen. Je kunt een vast IP-adres krijgen, maar de provider rekent daar extra voor, en er zijn trucjes om via een aanpassing toch overal je camerabeelden te kunnen bekijken, zoals via DynDNS, die een uniek adres genereert voor je router.

Stroom is ook zo’n probleem, een IP-camera met wifi kun je leuk in een boom hangen, maar zo’n ding heeft stroom nodig en dat kan alleen via een kabel (of een batterij maar dan wel een hele stevige, bij continu gebruik) of een stroompunt in de buurt. Hier is Power over Ethernet PoE de oplossing, hier verdring de UTP kabel ook de traditionele coax. Vaste bekabeling is bij beveiligingssystemen toch al wat zekerder en minder kraakgevoelig dan WiFi/Wlan, waar storing, signaalkwaliteit en beveiliging samen dit voor professionele bewaking minder geschikt maken. Maar dat betekent dus bekabelen of, als er ergens een stroompunt is, er met een homeplug systeem toch een intenret-connectie mogelijk is (tenminste als het stroomnet geen grote scheidingen kent, het basis probleem van communicatie via het 220 volt netwerk).

Het stroomverbruik speelt ook een rol, een bewakingssysteem dat maar 50 watt verbruikt is toch goed, bij 24 uurs gebruik voor ruim 800 kw per jaar, ofwel een paar honder d euro. Zuinigheid in de aanschaf van een systeem kan zich hier in de stroomkosten wreken. Ook voor camera’s en andere apparatuur speelt dat mee, een thuiscomputer continu laten draaien zonder beparingssstand kost gauw 100 W per uur, ook dat is per jaar een leuk bedrag op de rekening.

Beveiliging van het beveiligingssysteem lijkt overbodig, maar bedenk dat wanneer een externe partij, met slechte bedoelingen (of de overheid) kan inbreken in het netwerk thuis (via Wifi of via de router) of bij de dienstverlener of provider die zorgt dat bijvoorbeeld alarmboodschappen via telefoon, sms of internet worden verstuurd, dan kan het nog goed mis gaan. Als een alarmsysteem via een simpele afstandsbediening al vanuit je auto uitgeschakeld kan worden, dan staat je voordeur voor enigszins technisch kundige inbrekers feitelijk al open. Als je in plaats van nieuwe realtime beelden wat oudere opnames via je security-app op je smartphone krijgt toegestuurd, kan men ondertussen de boel leuk leeghalen. En virussen, die zich richten op beveiligingssystemen zijn ook niet ondenkbaar. Veiligheid op diverse niveau’s is dus zeker een aandachtspunt, helaas blijkt dat vrijwel geen enkel systeem echt kraak-bestand is.

Een aspect dat bij veel bewakingssystemen wordt overgeslagen is de privacy. Wil je dat beelden uit je huis- of slaapkamer het internet opgaan en via een provider worden doorgestuurd, maar misschien ook gecheckt? Mogen beelden van buiten, de openbare weg of zelfs je winkel zomaar worden opgenomen, bewaard (24 uur is een wettelijk maximum in veel gevallen) of geanalysteerd? Ook thuissystemen slaan vaak beelden op, via een kaartje in de camera, of via aparte opslag ergens op een server in huis of elders, maar wat doe je met die beelden, wie kan er bij, wat mag je en wat is eigenlijk niet behoorlijk. Voor winkeliers en bedrijven geldt dat ze moeten aangeven als er een video loopt, maar ergens duidelijk een beeldscherm hangen waarop men zichzelf kan zien is ook goed en waarschijnlijk ook meer afschrikwekkend. Ook dergelijke beelden mogen maar beperkt bewaard worden, en dat geldt ook voor de camera die u ophangt in uw magazijn om interne diefstal te voorkomen of daders te betrappen. Professionele assistentie bij de inzet van dergelijke middelen is niet onverstandig.

Het al dan niet zichtbaar zijn van het video-bewakingssysteem is ook zo’n keuze, die met privacy maar ook met afschrikken samenhangt. Er zijn hele kleine, onopvallende systemen, maar ook fake-camera’s die met een rood lichtje net echt lijken, maar niet echt werken, vaak met stickers die zogenaamd duidelijk maken dat deze plek bewaakt is.

Functionaliteit

Bewaken is een breed begrip, want wat wil je bewaken en bereiken? Wil je alleen video, of ook geluid en moet dat tweeweg zijn? Is een alarmfunctie voldoende, en wat gebeurt er met zo’n alarmsignaal van een sensor (beweging, geluid, brand), resulteert dat in een afschriksysteem (lichten, sirenes, in de hoop dat de inbreker weggaat), in een sms naar je mobieltje, beelden naar je smartphone, een signaal naar een beveiligingsdienst en via hen naar brandweer of politie (directe koppeling is vanwege de vele valse alarms allang niet meer mogelijk). En de beelden (of geluiden), worden die opgeslagen en waar, in de camera (en hoe?) of op een server of NAS , verstuurd, gestreamd, gaan ze naar een extern analyse-systeem, filter je zelf bijvoorbeeld de poes of de muizen uit, is er patroonherkenning, koppeling aan toegangsystemen, biometrische verificatie, de sky is de limit in beveiligingsland, maar 100% zekerheid is er nooit. Coninu beelden opslaan of streamen loopt tegen beperkingen op, niet alleen technisch, maar wie wil uren aan video bekijken om een incident van een paar minuten op te sporen? Het continu bekijken van real-time beelden is een nare job, duur en je mist snel een gebeurtenis als je zoals bij object of stedelijke beveiliging hele batterijen schermen in de gaten moet houden. De opslag van beelden wordt dus meestal met intervals gedaan (stills vastleggen) of gekoppeld aan sensoren die reageren op beweging, licht, geluid of rook. Daar is dus filtering nodig, het sensorsignaal wordt bewerkt, patroonherkenningssoftware ingezet, er worden minima bepaald, reactietijden, reactieprotocollen, en dat vereist vaak een heleboel tuning en valse alarms.

Wil je goede beelden krijgen, dan is er ook licht nodig, ook ’s nachts en daarvoor wordt steeds meer naar infrarood gegrepen, dan valt het niet zo op, maar er zijn ook steeds meer camera’s met eigen lichtbron (Led’s) die aanslaat via een bewegingsmelder. De lux-waarde van een camera (lichtgevoeligheid) is daarom een factor, naast zaken als pixelgrootte (resolutie), vastleggingsformaat (Mjpeg, MPEG4,H264), transmissiedebiet, zoommogelijkheid (digitaal of analoog), beeldhoek, pan/tilt bewegingsaansturing, lenskeuze, uiterlijk, waterdichtheid, molestbestendigheid en stroomverbruik.

Geluid

Voor veel professionele toepassingen is geluid niet zo interessant, maar juist thuis is het een nuttige aanvulling, zeker als met via tweeweg ook iets kan laten horen, aan de baby, aan de bezoekers of inbrekers, die zo op de vlucht gejaagd kunnen worden. De meeste consumentensystemen bieden dan ook een microfoon en soms een luidspreker. Handig, denk maar eens aan het contact met de baby, de hond en het beheer van vakantiehuisjes, wanneer men op afstand de zaak in de gaten kan houden en zonodig aanwijzingen kan geven voelt het allemaal wat beter aan.

Complete home-control

Een aantal leveranciers gaat veel verder dan het leveren van een IP-camera, dan maakt de camera deel uit van een heel systeem voor home-control, voor verwarming, airco, licht en apparatuur naast beveiliging. De uitbreidingsmogelijkheden tellen gezien het brede perspectief naar energiebesparing en comfort zeker mee en maken het ook vboor de retailer aantrekkelijk zich te verdiepen in dergelijke systemen, van bedrijven als Marmitek bijvoorbeeld.

Software

Zeker nu de cloud als opslagmedium steeds meer wordt ingezte, en zeker voor dit soort toepassingen de bereikbaar verbeterd, komen er meer diensten, apps om die te gebruiken en interfaces en accesoires op de markt. Je beelden via de cloud opslaan, zodat je niet alleen realtime, maar ook achteraf iets kunt bestuderen, is echter een dient die geld kost, Logitech levert bijvoorbeeld niet alleen camera’s maar ook de cloud diensten ervoor, maar dat wel wat geld.

In de meeste gevallen wordt een systeem (camera) geleverd met sensors en software om bij beweging de zaak op te starten en een bericht te versturen. Bewegingsanalyse is voornamelijk patroonherkenning en dat kan heel gedetailleerd, met meerdere sensorvlakken in een beeld, verschillende sensorsystemen (geluid, beeld, rook/gas) maar men kan ook extern die analyse laten lopen. Hier komen vast nieuwe diensten voor beschikbaar, die op basis van beelden (de H264 kwaliteit is dan wel gewenst) zaken als gezichtsherkenning gaan bieden en allerlei reactieopties bieden.

Er wordt meestal wel software meegeleverd, maar de kwaliteit daarvan verschilt. Een probleem is dat er zoveel opties komen, dat de gebruiker verwart raakt in wat er allemaal ingesteld kan of moet worden. Ook hier is de hulp van de vakman dan een interessante optie voor de vakhandel, die installatie en afregeling kan aanbieden. Gebruiksonvriendelijkheid betekent meestal “kassa!”voor de specialist.

Systemen: het begint met de baby

De traditionele babyfoon met alleen geluid werkte met radio en had een beperkt bereik, leuk als je bij de buren zit of ergens in huis bezig bent. De nieuwe generatie is qua geluid tweeweg (walkietalkie), werkt ook via internet en biedt ook video, het is dus eigenlijk een bewakingssysteem in een vriendelijk jasje, de Panasonic –BB serie is een goed voorbeeld.

Het aanbod nu: vanaf de IP camera

Bewaking als deel van de IP-infrastructuur begint meestal met een camera, en de eenvoudigste manier is de usb-camera of de webcam van een laptop te gebruiken, een skype verbinding open laten staan is al vrij makkelijk, alleen slaat het scherm meestal snel op zwart en ook de thuiscomputer heeft de neiging in spaarstand te gaan. En continu videobeelden oversturen kost bandbreedte, het is maar de vraag of de provider daar niets tegen doet (en waarschijnlijk zelf zo’n dienst betaald wil aanbieden als alternatief).

Er is een breed aanbod aan systemen en camera’s, van minder dan 100 euro tot enorm dure en kwalitatief hoogwaardige professionele systemen. De verschillen in beeldkwaliteit, software-vriendelijkheid en effectiviteit zijn enorm, en niet direct duidelijk aan de specs. Hier is goed advies en up-to-date houden van de kennis qua aangeboden en beschikbare systemen van belang.

Wat wil de klant weten?

Het is de moeite waard, iemand in de zaak wat specialistische kennis te laten opdoen op dit gebied. De keuze qua systeem, camera, lenskeuze, zoom/pan/tilt, bekabeling, qua software, apps en aanvullende diensten is niet simpel en gelukkig maar, hier kan de vakhandel zich bewijzen. Geen eenvoudige zaak, waarin men zelf ervaring moet opdoen, de fabrikanten en providers zijn hier nog niet goed ingesprongen, maar dat is precies waar een alerte retailer zich kan bewijzen.

Goed advies op dit gebied betekent tevreden klanten, die terugkomen voor meer camera’s, betere installatie, bekabeling en ook steeds meer voor aanvullende diensten. Wie eenmaal gewend is aan een overzicht van z’n huis op z’n smartphone wil dat ook op vakantie of op reis, maar wie moet er benaderd worden bij onraad. Ook opslag van beelden in de cloud en daarmee overal toegang is een optie, die om advies vraagt. De leveranciers en providers hebben hier de handel nog niet echt goed ingeschakeld, maar als cloud-bewakingsdiensten zoals die door Logitech worden aangeboden ook wat inkomsten voor de retailer zouden genereren, zou dat ongetwijfeld de verkoop bevorderen. Nu willen providers en dienstverleners dat nog voor zichzelf houden, maar juist het indirecte kanaal kan hier een positieve functie vervullen.

Verder is de koppeling van het bewakingssysteem aan bijvoorbeeld de verwarming/energiehuishouding erg interessant, op afstand dat regelen kan veel geld besparen bij gelijkblijvend comfort. Het intelligente huis omvat verder verlichting, apparatuur, communicatie met diensten en voorzieningen, monitoring van allerlei functies en beheer van al dat moois, ook op afstand.

Hier opent zich een enorm terrein aan diensten, denk maar eens aan senioren- of babysitting op afstand, maar met meer en betere video wordt ook medische supervisie en monitoring steeds meer realiteit. Niet meer naar de dokter met een wondje, maar even skypen is al mogelijk, maar hoe lan duurt het nog voor zorginstellingen een webcam bij zorgbehoevende clienten verplicht gaan stellen?

2iHome

Een van de nieuwere beveiligingssystemen op IP-basis dat op de markt komt uit Amsterdam, waar BeNext een compleet beveiligings en beheersysteem 2iHome ontwikkelde, dat tegemoet komt aan de bezwaren van bestaande systemen qua bandbreedte gebruik, veiligheid en beheersbaarheid. Bij de gebruiker komt een YourHouse Gateway, waarop camera en andere sensor kunnen worden aangesloten, vanuit de basis-set kan men uitbreiden met WiFi en RF sensoren. De Gateway maakt contact met de server en stuur versleutelde gegevesn door over de stand van het systeem. Anders dan bij systemen die gebruik maken van de cloud-functies en daarvoor jaarlijks een abonnementsbedrag vragen, zijn de diensten van 2iHome na aanschaf (160 euro voor de startset en basisdienst) gratis. Er wordt wel gebruikt gemaakt van een externe server, maar die is goed beveiligd en zorgt er voor, dat ongeacht het dynamische ip-adres van de router toch het contact met het beveiligde object steeds intact blijft.

De startset bevat geen camera, maar wel de gateway en een aantal sensors, zodat er direct een werkend systeem geconfigureerd kan wordne met behulp van de setup-wizard op het internet, met foto’s van het eigen interieur om het beheer en de installatie makkelijker te maken. In de basisset is er geen IP-camera, die kost 99,95 euro extra, maar die is dan wel eenvoudig aan te sluiten en maakt slim gebruik van intervals en compressie, maar is vooral alarmgestuurd, zodat geen onnodige belasting van het net optreedt.

2iHome werkt via een web browser applicatie, , die draait op elke computer of draagbaar apparaat met een internetverbinding. Dit kan een (laptop) computer, een iPad of een mobiele telefoon zijn. De server herkent de mogelijkheden, in geval van beperkingen (zoals bij mobiele telefoon) de functionaliteit beperkt zal zijn. De 2iHome website is opgesplitst in een algemeen deel dat werkt met elke web browser en achtergrondinformatie en ook Help-informatie bevat. Het beveiligde gedeelte kan alleen worden uitgevoerd met Firefox en maakt de echte verbinding met yourHouse, de server-dienst die alle data verwerkt en zichtbaar maakt.

Het beveiligde gedeelte van 2iHome heeft functies die nodig zijn voor set-up en yourHouse controle. Na het instellen en activeren van het systeem kan men gebruik maken www.2myhome.eu om direct in te loggen. De web browser communiceert met een beveiligde back-end server, dus niemand kan rechtsreeks in de de YourHouse Gateway komen. Alle informatie wordt veilig opgeslagen op deze server.

Dit systeem is meer dan een simpele video-connectie, het is de basis van een compleet smart-home netwerk met onder meer alarmerings-apparaten, klimaatcontrole, brandalarm en besturing van sensors en apparaten. MoLiTe Sensor is een Motion sensor met extra licht en temperatuursensor om verwarming of ventilatie te beheren. De Deur sensor voor 19,95 euro is een toegangsdeur sensor met temperatuurmeting aan de binnenkant.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom