Meer samen

Allerwege sluiten de rijen zich, soms over de juridische gevechten over octrooien heen. Bedrijven gaan samenwerking aan om trends als cloud, BYOD en tablets beter te kunnen volgen. Zo maakten Intel en Google hun plannen bekend om toekomstige versies van het Android-platform te optimaliseren voor Intels energiezuinige Atom-processorfamilie.

Dit samenwerkingsinitiatief is bedoeld om Intels smartphoneactiviteiten te stimuleren. Nu werken nog veel devices met ARM-chips, die favoriet zijn voor het Android platform. Otellini onthulde ook een veel zuiniger ‘Haswell’ chip voor Ultrabooks (2013). Zuiniger is natuurlijk betrekkelijk, hangt van de applicaties op, video vraagt gewoon veel batterijstroom.

De trend naar lichter is overigens op veel gebieden merkbaar, dat Windows 8 veel “dunner” en “lichter” wordt is niet alleen om de tablets met hun wat mindere rekenkracht en opslag te accommoderen, maar het lijkt er ook op, dat men de core wat minder breed gaat maken, om dat aan te vullen met apps. Daar kun je geld aan verdienen, functies ergens vanuit de cloud betaald laten gebruiken is ook voor Microsoft het nieuwe business model.

Zwaar weer

De economie, de euro en daarmee de rust ligt de laatste maanden zwaar onder vuur en dat we volgend jaar gaan inleveren, daar heb ik Beatrix en de troonrede niet voor nodig. Het wordt zwaar. Minder ruimte qua bestedingen en of de banken het redden is ook nog maar de vraag, dus mijn pensioen is ook allerminst zeker. De dubbele dip is er op de beurs in ieder geval al. Ook in de ICT is er paniek. Intel en Microsoft (met Nokia in touw) beseffen dat er een echte verschuiving heeft plaatsgevonden en dat ze die trend aan het missen zijn, te lang hebben gekeken naar de desktop. HP praat over herschikking van haar divisies en wil ook meer cloud en diensten. Daarnaast rolt men over elkaar heen in de patentenoorlog (octrooien heet dat formeel), iedereen tegen iedereen; haal de spullen maar weer uit de winkel.

De tablet heeft het ‘kantoor overal’ vrij plotseling opportuun gemaakt. De echte gevolgen voor providers, onroerend goed, economie, organisatiestructuren en het juridische systeem zijn zo diepgaand, dat vrijwel niemand het echt kan overzien.

De overheid en helaas ook de meeste bedrijven lopen achterop. Het is niet alleen de beveiliging, men is het overzicht kwijt met paniekvoetbal als gevolg. DigiNotar was nog maar een voorbode. Alles digitaal is alles kwetsbaar, dat gaan we nog wel merken.

Anti-trust

In de VS ligt de voorgenomen overname door AT&T van het T-Mobile netwerk van Deutsche Telekom nu onder vuur. De autoriteiten hebben bezwaren en de concurrentie ziet het ook niet zitten. Dat de klant bij een te beperkt aantal spelers in een markt de dupe wordt, kan iedere mobiele gebruiker en zeker de mobiele data-user in ons land beamen. De grote boys hebben na wat waarschuwende woorden en slachtofferberichten over teruglopende inkomsten door teveel dataverkeer, een einde gemaakt aan onbeperkt mobiel dataverkeer. Wie dat wil, betaalt nu stukken meer, de meeste abonnementen en deals zijn zwaar beperkt. Bestaande contracten lijken zeker, maar via het fair-use regeltje worden ook daar de dataschroeven aangedraaid. Fabrikanten als Blackberry die ook internationaal onbeperkt dataverkeer gebruikten, verdwijnen uit de catalogi en websiteaanbiedingen. De veelgeprezen BES-optie wordt nu weggestopt.

Waarom heeft men die versmalling van de concurrentie toch laten gebeuren? Telfort had nooit naar de KPN mogen gaan. Welke belangen maakten dat toen mogelijk? Waar de politiek nu toch beseft, dat de hele privatiseringswaanzin van de afgelopen eeuw niet heeft geresulteerd in lagere prijzen en betere service, maar vooral een paar mensen ongelooflijk rijk heeft gemaakt, neemt men hier nog geen duidelijke maatregelen. Integendeel, men gaat rustig door zoals met de privatisering van de Amsterdamse haven (2.650 hectare voor 6 euro/m2).

Het is weer de tijd van de grote beurzen. De mooie gadgets overal: IPV6, robots, mobiel, 3D. Ook hier geldt dat meer digitale koppeling meer kwetsbaarheid betekent. Op afstand de medische apparatuur van opa ontregelen, wordt actueel!

Een trend, die me opvalt is Social TV: het koppelen van het televisieprogramma op de grote (huiskamerbuis) aan andere devices, aan interactieve opties via de remote (ook al bijna een computer op zich), aan internet voor directe reacties (en aankopen) en via Skype praten met wat bekenden of familie. De sociale mediaberichten die inhoudelijk vaak nergens over gaan, krijgen zo een quasi zinvolle inhoud: samen kritiek geven op die quiz, een voetbalmatch, bijna net zo goed als samen op de bank bij de F-side.

Digital divide

Rijke mensen doen meer met internet, letten beter op digitale aanbiedingen en gebruiken de nuttige en handige diensten van internet meer dan mensen uit lagere inkomensgroepen. Die digitale kloof groeit en hangt niet alleen af van de economische situatie maar ook van de leeftijd en - in ons land - van de etnische achtergrond.

Het gevaar bestaat, dat de ‘digital divide’ zo groot wordt, dat hele groepen in de samenleving feitelijk buitengesloten raken. Ze doen niet meer mee, kunnen de nu steeds vaker digitale vereisten wat betreft burgerparticipatie, betalingsverkeer, medische- en andere zorg gewoon niet aan en vallen zo buiten de boot. En laten we eerlijk zijn, wie kan wel wijs uit de wirwar, de al dan niet betrouwbare, digitale certificaten, inlogcodes, spamberichten, en je computer die geregeld ‘raar’ doet.

De overheid heeft ook de neiging om onder de noemer van de efficiëntie steeds meer digitale verplichtingen op te leggen. Maar men neemt geen maatregelen om de volgers, de achterblijvers en de digitaal armen erbij te betrekken. Dat gaat soms heel geniepig. Zo is er voor het digitaal invullen van BTW aangiften en bedrijfsaangiften geen helpdesk meer. Wie het niet begrijpt, moet maar een accountant nemen. Dat daarmee hele groepen ondernemers aan de rand van de digitale arena worden buitengesloten of op voor hen onoverkomelijke kosten worden gejaagd, daar maakt men zich niet druk over. We krijgen naast de scheiding in digitaal mondige burgers en de achterblijvers ook een scheiding in ondernemers met en zonder digitale vaardigheid. Dat is gevaarlijk, want die sector (en die wordt door de economische voortsleepcrisis alleen maar groter) zal dan vrijwel zeker blijven werken met contant geld, schoenendozen en onderling vertrouwen.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom