Schaalvergroting

De overname van Dixons en Dynabyte is een stevige hap voor Steven Bakker van Bas Group, het aantal outlets gaat van 64 naar 260 en dat is even schakelen. Nu heeft Bas als distributeur met ook een leuke brede portefeuille de laatste jaren wel geleerd hoe die toch verticaal geïntegreerde kanaal-positie effectief gebruikt kan worden, bijvoorbeeld om winkeldochters te lozen, inkoopvoordelen te behalen en ook hoe de balans tussen online en retail verkoop te vinden.

Dat mag men nu nog een stapje breder gaan toepassen, en dan gaat het vooral om meer CE in het assortiment. Dixons is meer CE dan ICT en na het omvallen van ketens als It’s is duidelijk, dat de convergentie van CE en ICT onvermijdelijk is, ook in het kanaal. De grote discounters, met name Mediamarkt-Saturn hebben die deelmarkten al bij elkaar geharkt, en de productontwikkeling die tendeert naar mobiele alleskunners en brede thuis-servers voor ICT and AV onderstreept de noodzaak. Voor de Bas-winkels (Vobis-MyCom) krijgt men door deze overname dus waarschijnlijk wat meer grip op CE producten, en voor Dixons dus meer ICT in het schap.

Het gat dat nu voor Bas valt is natuurlijk de mobiele telefonie, gaat men dat ook via een overname (van een van de noodlijdende telecom-ketens) invullen, of zoekt men aansluiting bij een distributeur. MCC en de Triade Holding (Quote, Hakro en MCC) zitten in die hoek, zijn relatief sterk nationaal (net als Bas) en het zou me niet verbazen als daar wat synergie te winnen valt. Maar Bas kan, nu met zoveel outlets, ook eigen deals gaan maken met de grote providers en MVNO’s en denk eens aan Apple, dat qua retail-outlets best wat breder zou kunnen gaan, en nu met een grote partij vrij strikte afspraken kan maken. De relatieve positie van Apple in met name de Mediamarkt formule is behoorlijk gegroeid de laatste jaren, maar nu kan Bas een dekking aanbieden met wel kleinere outlets, maar met een grote spreiding en een centrale distributie die behoorlijk goed is geregeld.

We zullen zien, voor de onafhankelijke retailers betekent dit een sterke concurrent, die met prijzen en aanbieidngen kan stunten, en daarmee op het niveau van Mediamarkt mee gaat draaien, in CE, ICT en dus misschien ook mobiel.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom