Applepads toch minder

Zijn we er toch weer ingetrapt? De iPad verkopen vallen wat tegen en dat is nieuws. Produktieproblemen zoals beperkte aanvoer van beeldschermen, een niet helemaal vlot gelopen introductie van de iPad2 en de door de crisis aarzelende consument deden de verkoop van de iPad in Q1 van 2011 geen goed, rapporteert IDC.

Apple blijft de duidelijk dominante aanbieder op de tabletmarkt, de concurrentie zet niet echt door, maar er is wat aarzeling. Het aantal tablets dat in het eerste kwartaal van dit jaar werd geproduceerd, was 28 procent minder dan in het laatste kwartaal vorig jaar en dat valt tegen, zelfs als men rekening houdt met de kerstgolf. IDC waarschuwt voor te overspannen verwachtingen voor de pad-markt, en spreekt over een overdreven mediahype. De media spelen een grote rol in het aankoopgedrag en het niet vlot kunnen leveren van de iPad2 deed de afzet even hikken, zelfs bij behoorlijke kortingen op de oudere iPad modellen. Wel schat IDC in, dat nieuwe modellen van de concurrentie de afzet van pads en tablets dit jaar toch nog iets meer zullen stimuleren en schat nu op jaarbasis een verkoop van 53,5 miljoen tablets in. Nog een leuke stapel, maar toch niet de enorme bedreiging voor de desktop en laptop markt die men de laatste maanden meende te moeten verwachten.

Ook van andere kanten ziet men de opkomst van de tablet niet als een langdurig fenomeen. Intel denkt dat de nog steeds toenemende capaciteit en snelheid van ICT apparatuur zal leiden tot een soort universele Persconal Comapnion, die alles doet wat nu desktop, tablet en laptop nog aan gebruiksmodi delen. Dus een soort universeel ding, dat voor iedereen alles biedt, maar zo breed, dat specialisatie niet meer nodig is. Kortom, het Zwitserse zakmes in een andere vorm, ik denk dat zo’n convergentie er niet in zit, en dat met name het vershcil tussne verticaal en horizontaal gebruik van schermen nog een echte scheiding in de markt gaat brengen.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom