Tabletgolf

HP stapt in de tabletmarkt met Touchpad; De grote leveranciers zoals Dell en HP beginnen in te zien dat hun afhankelijkheid van de pc markt (voor HP ongeveer een derde van de omzet) bij een teruglopende afzet in de klassieke vormfactor riskant kan zijn. Er wordt zelfs gespeculeerd over afstoten, iets wat IBM overigens al jaren geleden deed met z’n pc divisie die Lenovo overnam. De andere koers is meegaan in de tablets, pads en slates. Daar wil HP een onafhankelijke koers kunnen varen. Met de overname van Palm maakte men dat duidelijk, maar het heeft even geduurd voor er iets uitkwam.

PalmOS werd webOS en dat is nu klaar en er is een eerste webOS tablet onthuld de TouchPad tablet met een 1,2 GHz Qualcomm processor en 1 GB RAM voor een 9,7 inch scherm.

webOS is het onderscheidende en HP probeert dat mobiele besturingssysteem nu te slijten aan andere fabrikanten zoals Samsung. HP baas Leo Apotheker liet weten dat men in ieder geval met partijen hierover praat, maar noemde geen namen. Omdat Microsoft een vrij hechte deal met Nokia heeft en daar dit najaar wel eens forse acties in de markt kunnen volgen, is een derde alternatief voor de niet-Apple fabrikanten (naast Windows 7 Phone 2.0 dat pas als W8P echt geoptimaliseerd zal zijn voor tablets) en Android misschien aantrekkelijk. RIM met de proprietary Blackberry OS (en QNX voor de Playbook) dat nog steeds een stevige positie heeft in de zakelijke markt maar wat wegzakt, komt daarvoor niet echt in aanmerking. Er zijn speculaties dat RIM wordt overgenomen vanwege haar wereldwijde en vrij goed beveiligde netwerk.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom