Moeilijke tweede helft

De angst voor een Grieks failisement verlamt de hele markt en raakt dus ook de ICT, want men aarzelt met investeren en geld uitgeven, want wat gaat er gebeuren als Grieken en dan de hele PIGS groep onderuit gaat.

De ontwikkeling op de aandelenmarkten is niet bepaald rooskleurig, de Europese problemen hangen dreigend boven de markt en dat verlamt de hele economie, bepaalt olieprijzen en die vreemde oorlog in LIbië is ook onrustbarend.

Voor de ICT is er vooral sprake van een formfactor omslag. De problemen in de desktop markt zijn bekend, daar is sprake van stagnatie en zeker qua omzet krimp, men kijkt met zorg naar de vraag vanuit de zakelijke markt. Nu begint ook de notebook markt te hakkelen, grootfabrikant Foxconn zegt geen last te hebben, maar andere fabrikanten zoals Flextronics trekken zich terug uit deze markt. Traditioneel is het tweede halfjaar altijd wat beter in de notebook markt, door het back-to-school seizoen en Kerstmis, maar dit jaar zijn de verwachtingen vrij matig. De tablets, pads en andere meenemers worden steeds meer ingezet als vervanger van de traditionele notebooks, dat process zette eind 2010 in, toen de iPad een echte dip veroorzaakte in de afzet van zowel desktops als notebooks. De nieuwste tablets, slates en pads zijn weer krachtiger, krijgen interfaces zoals USB 3.0 die koppeling aan harde schijven en randapparatuur makkelijker maakt, en trekken door de hele app-mode veel nieuwe klanten aan, naast consumenten ook steeds meer professionals die met een iPad goed uit de voeten kunnen. Dat is weer remmend voor de notebook verkopen. De grote merken worden voorzichtig bij het plaatsen van orders, meldt Digitimes, en sommigen zols Acer hebben vrij grote voorden die gedumpt worden. Intel, dat bij de tablets de concurrentie van de ARM vreest, probeert met haar Ultrabook aanpak de notebook een nieuwe impuls te geven. Heel dun en met een lange batterijleven moeten de ultrabooks de consument een soort bruig tussen notebooks en tablets bieden.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom