Beurs-paniek of manisch optimisme

Temidden van een brede terugval van de beurs besluit het nu 2,5 jaar oude bonuskortingsite Groupon toch tot een IPO en hoopt iets van 20 miljard waard te worden en 750 miljoen in kas te krijgen, en dat past in wat men in de VS de IPO-mania noemt, een race om blijkbaar nog snel voor de bui binnen te zijn. LinkedIn ging voor, en dat lukte wonderwel, en nu spreekt men over de herleving van de 1999 Internet-bubble van 1999. Even snel binnenlopen met bedrijven, die eigenlijk alleen maar verlies hebben gedraaid, en dan hopen dat het goed gaat. Groupon zette vorig jaar $713.3 miljon om, maar het eerste kwartaal van dit jaar groeide men al naar $644.7 miljoen, fenomenale groei dus. Men zegt deals te hebben 57,000 meest lokale ondernemers.

Mijn persoonlijke ervaring met groupon is ook allesbehalve positief, ze willen dat je kortingen van 50% of meer geeft, krijgen daar dan weer 50% van, dus wie wil echt klanten trekken voor 25% van de normale prijs? Men krijgt de neiging, zeker wanneer het onm kortdurende events en acties gata, de prijs eerst maar wat op te hogen, anders verdien je helemaal niks. Het is een heel gedoe, veel werk om de juiste tekst en referenties op de eigen site zo op te tuigen, dat die eenmalige korting geen standaard wordt of andere klanten gaan klagen, Groupon is voor mij geen zinvolle manier om dingen te promoten, dus tenminste 1 van die 57000 klanten is niet tevreden. Ook acht ik de waarde van 20 miljard, gedeeld door 57.000 klanten = 350.000 waarde per intermediaire klant, tamelijk absurd.

Deze (te) snelle beursgang is eigenlijk geen goed nieuws, want IPO’s in een in den brede onzekere en zakkende markt, dat is paniekgedrag en geeft aan dat men weinig vertrouwen heeft in de lange termijn. De wereldeconomie merkt nu pas goed, dat we een crisis hadden en hebben, de Europese Euro-ellende is echt niet van vandaag of gisteren, maar broeit al langer en wordt nu alleen manifester.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom