De toekomst voor Windows Phone-toestellen

Gaat het lukken om met vereende krachten toch nog Windows Phone in de markt te houden tegenover Apple en met vooral steeds meer steun voor Google’s Android. Aan geld zal het niet ontbreken, Microsoft heeft genoeg in kas, maar wil de markt nog wel, want een paar grote partijen in de markt zoals HP (met Palm) en RIM(Blackberry) varen hun eigen koers en ook concurrenten van Nokia zoals HTC en de Taiwanese mobieltjesmakers, tabletbouwers en niet te vergeten de Koreanen, Samsung voorop, zullen door de nu definitieve Nokia-Microsoft as minder geneigd zijn nog serieus naar Windows Phone te kijken.

Nokia maakte met de deal een noodsprong, want de Finse fabrikant van mobiele telefoons verliest in rap tempo marktaandeel. Nokia had een jaar geleden nog een marktaandeel van 41%, dit was in januari nog maar 31% en inmiddels nog maar 26%. Men heeft Symbian zelfs maar uitbesteed, zo graag wil men op de Microsoft kar meerijden. Maar rijdt die kar wel, de definitieve versie die met iOS moet concurreren is te laat, pas na de zomer gaat men daarmee echt de winkel in. Nu krijgt Nokia naar zeggen miljarden van Microsoft om maar WP7 toestellen in de markt te zetten (maar gaat bij verkoop wel weer royalties terugbetalen) en via deals met de operators zou dat moeten lukken, maar er zijn productieproblemen, het wordt overigens voor meer bedrijven een spannende tijd, vanwege leveringsproblemen van componenten door de ramp in Japan. De grote vraag is of men klaar zal zijn voor het Kerstseizoen met wat aantrekkelijke produkten, zowel in de smartphone als tabletsfeer.

Ondertussen is ook de core-business van Microsoft niet helemaal op koers, want zowel Apple’s iOS als Linux groeien sneller dan Windows, zegt Gartner. De hele OS business groeide in 2010 met 7,8% tot 30,4 miljard dollar, waarvan Microsoft 78,6% in handen heeft. Maar Linux en Mac’s doen het niet gek en groeien sneller dan de markt, vooral in de server- en client-markt, de Mac als client is nu goed voor 520 miljoen$ in OS-sales, en groeide 15,8%, tegenover Microsoft’s 9,2% in dat segment.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom