Paul Allen

In de biografie Idea Man: A Memoir by the Cofounder of Microsoft van Microsoft mede-oprichter Paul Gardner Allen (1953) zet hij zich nogal af tegen Bil Gates, en lijkt het meer op het verhaal van het verongelijkte jongetjes dan het succesverhaal van toch een van de rijkste mannen terwereld, met iets van 14 miljard vermogen. Op de middelbare school leerde hij de twee jaar jongere Bill Gates kennen. Beiden waren al snel computerfreak. Hij stopte na twee jaar met zijn studie aan de universiteit in Washigton State, om software voor personal computers te gaan schrijven. Jeugdvriend Bill volgde hem en ze richtten in 1975 Microsoft op, dat Paul na wat ongenoegen met Gates in 82 verliet, naar hij beschrijft omdat Ballmer en Gates achter z’n rug bezig waren hem eruit te werken. Hij heeft een anatal keren kanker gekregen, dat ook overwonnen, maar dat kostte hem veel energie en tijd, ook al toen hij nog bij Microsoft was.

Paul Allen zorgde voor een deal waarbij Microsoft voor 50.000 dollar Q-DOS kon kopen, dat later als MS-DOS als besturingssysteem op de PC’s van IBM kwam en daarmee CP/M van Digital Research eigenlijk versloeg. Dat was het begin van de Microsoft succes-story.

Wat ontbreekt in de meeste beschrijvingen van Paul Allen, maar wel doorschijnt in de biografie, is z’n ambitie. Hij zocht overal naar nieuwe wondertechnieken, heeft daarin ook veel bijgedragen, maar deed dat op een wat slinkse manier. Ik herinner me hoe halverwege de negentiger jaren alle techneuten en uitvinders van enig formaat in California plotseling onbereikbaar werden, omdat ze werkten voor Interval Reserach Corp, een technologie thinktank die Allen samen met David Liddle (Digital) had opgezte in 92. Bijna angstig viel de normaal geanimeerde speculatie over uitvindingen en nieuwe technieken in Silicon Valley, waar ik veel kwam, bijna stil. Oude vrienden uit de begintijd van de computer, die ik daarvoor vaak had gesproken en interviews mee had gedaan, wilden niet meer over hun werk praten, want Interval deed en was erg geheimzinnig. Uiteindelijk kwamne er wel zo’n 300 octrooien uit het project, maar geen echt grote doorbraken en in 2000 stopte men met ermee. Dat project blijft echter in mijn herinnering als een wat ondergronds en particulier wetenschapsproject waarvan ik de diepere doeleinden wantrouwde. De recente biografie van Paul Allen geeft daar weer wat voeding aan, het was en is een gefrustreerde man, die z’n gelijk wil halen en kostte wat kost z’n stempel wil achterlaten. Mijn vraag is of dat weer iets met z’n herhaalde kanker-problemen te maken heeft.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom