W8

Wie kan het nog bijhouden, IE9 is nog maar nauwelijks beschikbaar of men praat alweer over IE10 (er is al een download) en de snelle (blijkbaar voortijdig uitgelekte) komst van W8 is een soort kannibaliseren van de W7 acceptatieslag, de XP migratieslag is nog niet gewonnen. De uitgelekte versie van Windows 8 is nog niet rijp, maar het geeft wel extra onrust. Maar blijkbaar heeft men haast, voor de zomer nog even scoren. Office 365 is er nu en moet vooral abonneegelden gaan binnenbrengen en Google Apps op afstand houden en tijdens de MIX conferentie presenteerde Microsoft IE10 en Mango, de nieuwe versie van Windows Phone 7. Maar die is laat, en de grote boys zoals HP gaan hun eigen weg, zou Nokia dan de redder zijn dit najaar met Windows 7 Mango tablets? Microsoft verloor de slag om de mobieltjes, kan niet mee met de smartphones en is nu te laat voor de tablets. De managers die door hun personeel tot tablet-implementatie in de organisatie gedwongen worden kunnen alleen Apple (iOS) en Google (Android) kiezen, overigens iets waar ook RIM zich een buil aan begint te vallen. Maar de druk van de werkvloer, de salesforce, de vertegenwoordigers en buitendienstmensen, maar ook van de thuiswerkers is onmiskenbaar, waarom kan ik m’n iPad niet gewoon gebruiken om ook m’n werk te doen? Grappig dat Apple nu toch via de tuintafel een echte bedreiging voor Microsoft gaat worden, met de steun van Google die steeds meer diensten voor mobiele ICT weet te ontwikkelen.

Het Pad-pad

Ondertussen is door de enorme opgang van de mobiele devices de belangstelling en ook de verkoop van desktop-systemen gestabiliseerd of zelfs over de top heen. Men kiest voor smartphones en pads en zeker de iPad (1 en 2) hebben de gebruikers bewust gemaakt van een alternatief voor een Windows laptop.

Het begint erop te lijken, dat Ballmer persoonlijk en Microsoft als bedrijf in de verdediging is gedwongen en niet beter weet dan de oude update/release motor nog een tandje hoger te schakelen. Of dat verstandig is, valt te betwijfelen, de kaarten vallen de laatste tijd niet echt uit in het voordeel van Microsoft en de “oude” methodes om omzet en marktmacht te genereren zijn misschien aan herziening toe.

Ballmer is nog niet weg en kan misschien niet weg, z’n kroonprinsen werken voor nu voor anderen zoals Elop. Hij bevindt zich met zijn bedrijf wel in een zeer lastige positie waarin het moeilijk om kan gaan met de paradigma-verschuivingen die de technologische industrie de laatste jaren raken, de horizontale touch-schermen voorop en de open source aanpak als donderwolken boven het bedrijf. Maar men stoomt maar door, in dezelfde richting en die loopt steeds meer door. Microsoft is al druk bezig met Windows 8, terwijl de gebruikers - zeker in de zakelijke sfeer - nog worstelen met de overstap (het migratiepad) van XP naar Windows 7. Vista kunnen we helemaal vergeten, maar de haast, die Microsoft blijkbaar wil maken met weer een nieuwe versie van Windows maakt het er voor velen niet makkelijke rop. wil de levensduur van Windows versies

Er is binnen en buiten het bedrijf stevige kritiek op Ballmer, altijd al een schreeuwlelijk, die met z’n enthousiasme echter wel een duidelijk boegbeeld was, met Gates veel meer op de achtergrond. Maar z’n stijl van leidinggeven, die meer besturend dan innoverend was, heeft volgens velen z’n tijd gehad. Nu Microsoft in de verdediging is, gaat men meer vitten op concurrenten zoals Google dat qua beveiliging met name voor overheidsgebruik (FISMA) niet helemaal correct te vroeg iets riep, maar dat begint allemaal op Amerikaanse verkiezingsmethodes te lijken. Microsoft wordt snel de dinosaur van de desktop, ooit een leuke aanpak, maar nu snel overvleugeld door de metafoor van de mobiele alleskunner. De cloud is dan de redding, dus dat wordt groots gepusht, maar daar zitten stevige risico’s. Want hoe betrouwbaar is de cloud, wie heeft er juridisch wat te zeggen, wie meent te mogen spitten in de data (de FBI? Of Wikileaks) en wie kun je aanspreken als het mis gaat. De cloud is wel een logische ontwikkeling, maar nog niet echt volwassen, daar moeten eerst nog wat dingen goed misgaan voordat men de gaten echt in beeld heeft.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom