Wearables: draagbaar gemak

Wearables; er komt een hele categorie gadgets bij in de ICT retail en omdat ze gekoppeld kunnen worden aan smartphone, tablet en netwerk is daar een marktkans weggelegd voor de ICT-retailer.

Het draait om gemak, maar ook om gezondheid, prestatiemeting en makkelijker zien of er een email of bericht is.

De smart watches zijn nog beperkt, maar de vaart zit er in, dat bleek wel op de CES in Las Vegas. Slimme horloges, wearables die je op kleren of verwerkt tot kledingstuk kunt gebruiken, de Google Glass brillen, onze PAN’s worden steeds slimmer. Personal Area Networks, met Bluetooth alle apparaten die je in je zak hebt of om je pols met elkaar koppelen.

Wearables zijn gadgets die op het lichaam gedragen worden zoals de Google Glass, Samsung Galaxy Gear of de Smartband van Sony. Nu nog leuk, lekker even opvallen met zo’n ding voor de pioniers en hebbeding-freaks, maar het wordt wel serieus.

Met name in de gezondheidsbranche kunnen ze een belangrijke rol gaan spelen, zo verwachten de trendwatchers.

Smart Watch markt

Canalys verwacht dat de afzet van Smart Wearable Band enorm gaat groeien. Er komen in 2014 nieuwe spelers bij, nieuwe modellen en nieuwe toepassingen. In 2013 kwan deze categorie voor het eerst op de markt, er werden er plm. 200.000 verkocht in het eerste halfjaar, maar al meer dan 1 miljoen in het tweede.

De Galaxy Gear was een aanjager, in de eerste twee manden na introductie verkocht men er 800.000 en daarmee was Samsung direct marktleider.

De Pebble is ook een interessant produkt, maar is nog niet in grote aantallen geproduceerd als Samsung kan kan. Het is wel, met iOS7 integratie, en een SDK waarmee nieuwe apps gemaakt kunnen worden een interessant ding voor ontwikkelaars.

De huidige generatie is nog beperkt, het zijn vooral Bluetooth relays, die iets toevoegen aan smartphone comfort. Er komen echter veel nieuwe toepassingen en mogelijkheden, met name door nieuwe sensors. Die maken monitoring voor medische en fitness toepassingen mogelijk, dat speelt in op de veiligheidswens van veel sporters en ouderen.


Canalys ziet de techische vooruitgang in

Systems on a chip (SoCs).

Gezondheid en fitness senssors

Energiezuinige displays

Aansluiting bij mobiele operating systemen

Nieuwe steviger en lichter materialen en design.

Trendwatchers bij Deloitte verwachten dat de grote belangstelling van consumenten voor wearables zorgt voor een omzet van 3 miljard dollar in 2014. Men ziet een groeimarkt en zeker de smart glasses, de brillen met datadisplay zoals van Google kunnen voor een spurt in verkopen zorgen. Maar ook de gezondheidstoepassingen komen op.

“We kennen allemaal de bekende wearables die bij het sporten gebruikt worden, zoals een hartslagmeter, GPS-bepaling of een stappenteller. Wij verwachten dat de echte groeimarkt in de wearables voor medische toepassingen zit, bijvoorbeeld het meten van bloedsuiker of bloeddruk”, aldus Erik-Jan Gelink, Director binnen Deloitte TMT en expert op het gebied van digitale ontwikkelingen.

eVisits

De dokter komt niet meer aan huis, maar kijkt op afstand met behulp van wearable sensors naar hoe z’n patiënten het doen. Deloitte voorspelt dat er in 2014 honderd miljoen eVisits plaatsvinden wereldwijd, wat een toename betekent van vierhonderd procent ten opzichte van 2012. eVisits zijn virtuele huisartsbezoeken op speciaal beveiligde portals via vertrouwelijke netwerken. Door veranderingen in technologie en telecominfrastructuur en de stijgende zorgkosten, neemt het aantal eVisits vanaf 2014 verder toe. Gelink: “In de toekomst is een koppeling tussen de door wearables verzamelde gegevens en eVisits goed mogelijk. De data die wordt verzameld via wearables kan rechtstreeks in de cloud worden opgeslagen, waar de gebruiker kan bepalen wie er toegang toe heeft. Artsen krijgen op deze manier veel uitgebreidere data van hun patiënten. Wel zijn er bij deze koppeling twee belangrijke aandachtspunten: de security en privacy van patiëntgegevens en het stellen van de juiste diagnoses uit de enorme hoeveelheden verkregen data.”

BenQ TH681: Thuisbioscoopprojector met proftalent

BenQ, brengt met de BenQ TH681 een nieuw thuisbioscoopmodel in het spel. De projector springt eruit door zijn eersteklas lichtsterkte. Daarmee zorgt hij in de woonkamer, in het verenigingsgebouw, bij vrienden of zelfs op het overschaduwde terras voor ongestoord voetbalgenot op grootformaat. De TH681 is nu al in de winkel verkrijgbaar voor een prijs van 839 euro inclusief BTW.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom