Mobiel en Smartphone markt

De totale wereldwijde mobiele telefoonmarkt was afgelopen jaar goed voor 1,5 miljard toestellen, een groei van 11,1 procent. Die groei zat overigens vooral in de opkomende markten, daar zitten de nieuwe gebruikers van mobiel nu.

Het Finse Nokia heeft het zwaar, maar bleef marktleider met 417 miljoen mobieltjes, 8% minder dan in 2010. De overstap naar Windows was blijkbaar een noodgreep, de Finnen verliezen de greep op de markt, de onrust rond produkten en visie en de reorganisaties eisten hun tol, er was in Q4 2011 een verlies van ruim een miljard euro, in 2010 maakte Nokia nog 745 miljoen euro winst in Q4.. De omzet kwam in het kwartaal uit op ongeveer 10 miljard euro, vorig jaar was dat nog 12,65 miljard. Vooral de omzet op de smartphonemarkt liep fors terug, ondanks de introductie van de Lumia 900, 800 en 710, die echter voor 2012 een omkeer zouden inluiden, want er werden er in november al 1 miljoen verkocht. Voor 2012 verwacht Nokia weer winst.

Niet alleen Nokia heeft het moeilijk, Sony (zonder Ericsson) kreeg zware klappen en ook LG verloor positie. IDC berichtte dat LG afgelopen jaar 25% minder mobiele telefoons verkocht (88,1 miljoen feature-phones en smartphones), het marktaandeel liep in 2011 daardoor flink terugl tot 5,7 procent (2010 8,4 procent.). Apple deed 93,2 miljoen iPhones, een marktaandeel van 6,0 procent, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2010.
Samsung groeide met 18% met 329,4 miljoen verkochte telefoons, marktaandeel van 21,3 procent. Het Chinese ZTE sloot met 4,7 procent marktaandeel de top vijf.

Wat opvalt in de markt is het verschil tussen de Noord-Amerikaanse markt en Europa. Sommige produkten zijn hier al lang en breed uitgerold, maar gaan pas later in de VS komen. Zo gebruikt Samsung de Superbowl om de Galaxy Note, een 5,3 inch tabletphone die hier al langer te krijgen is, groots te promoten.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom