Verkoop Ebooks verdubbeld in 2011

Het gaat goed met de e-boekenmarkt, maar er is nog een heel stuk te gaan voor eboeken hier, net als in de VS, echt een rage worden. De verkoop van ebooks in Nederland is in 2011 verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor, maar het aantal verkochte ebooks maakt nog maar 1,6% uit van alle boekverkopen. Het aandeel van 1,6% is minder hoog dan geraamd; eerdere voorspellingen gingen uit van een marktaandeel van 5% aan het eind van 2011. Volgens Bol.com-directeur Daniel Ropers is de langzame groei te wijten aan het feit dat uitgevers niet zo snel nieuwe titels beschikbaar maken als gehoopt, en ook spelen de hoge prijsniveaus en lastige beveiliging de verkoop nog altijd parten.

Het CPNB acht de digitale boeken met een totale omzet van € 7,6 miljoen in 2011 goed voor 1,3% van de totale markt. Terwijl de verkoop van digitale boeken stijgt, neemt de verkoop van papieren boeken af: een daling van 4,6% over heel 2011 voor het algemene boek.

Volgens ereaders.nl is de partij die de meeste ebookverkopen voor zijn rekening nam is Bol.com. De internetwinkel vierde eind 2011de verkoop van het miljoenste eboek, sinds de verkoop van digitale boeken in 2009 van start ging. De topper bij Bol.com is Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson.

Voor 2012 zijn de verwachtingen wederom hooggespannen. Dit jaar is Kobo begonnen in Nederland, en ook Amazon wil na Spanje, Iatalië, Frankrijk en Duitsland ook hier een webwinkel. Na de lancering van de Nederlandse webwinkel zal het waarschijnlijk niet lang duren voordat Amazon een Nederlandse Kindle Store opent. Amazon heeft recent een al in Spanje een Kindle Store geopend, een paar maanden na de lancering van de Spaanse webwinkel. Daarnaast lijkt Applewat te zien in digitale (studie)boeken.

Of de groei in e-boeken ten koste gaat van het papieren boek is nog lastig te zeggen. De boekenbranche begon 2012 in ieder geval slecht, met een daling van 14,6% in de eerste week van het nieuwe jaar.

Amazon en de Kindle

De groei van de omzet van Amazon in het vierde kwartaal van 2011 viel tegen, (35% nog, maar dat is stukken minder dan de trend) maar de verkopen van de Kindle Fire maakten veel goed. De winst viel ook behoorlijk terug, met 58% vergeleken met 2010 en dat geeft wel aan, dat de crisis ook de kerstverkopen behoorlijk heeft gedrukt. De Kindles zijn echter voor Amazon een gouden product, in de VS en ook in Europa. Naar schatting 6 miljoen stuks Kindle Fire in Q4 (dus bijna 40% van de iPad) en belangrijk niet zozeer vanwege de winst erop, naar verluidt zit er geen echte winst op de hardware, maar omdat men daardoor meer e-boeken verkoopt. Daarin delen ook de uitgevers van e-boeken, er is sprake van een verschuiving van de hele boekensector, de stenen boekhandels hebben het steeds moeilijker. Amazon is ook een dealerkanaal aan het opzetten voor de Kindles en doet al 35% via derde partijen. Amazon doet nu op jaarbasis een kleine 40 miljard euro, waarvan zo’n 65% in de VS. 40% betreft media verkopen, de rest apparatuur. Toppers in Q4 waren ook de Amazon Appstore voor Android en de videoverhuur via Amazon Instant Video.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom