Minister Opstelten op bezoek bij ICT-sector: cyber security biedt vooral ook kansen

Cyber security staat hoog op de agenda van overheid en bedrijfsleven. Dit is een kritische succesfactor voor de groei van de digitale economie. Door prioriteit te leggen bij cyber security en door hierin te investeren ontstaan er kansen voor overheden en bedrijven. Dit bleek tijdens het werkbezoek aan de ICT-sector dat minister Opstelten bracht op uitnodiging van Nederland ICT.

Aan het eind van het werkbezoek benadrukte Minister Opstelten vooral de kansen die cyber security biedt: “Belangrijke drijvers voor onze economie en maatschappij zijn de toepassing van ICT en de kracht van onze internetinfrastructuur. Ik ben trots op de gedrevenheid van de ICT-sector voor innovatie en voor cyber security. Nederland heeft een groot potentieel als safe place to do business. Om dit te bereiken is samenwerking van groot belang.”

In het eerste deel van het sectorbezoek is de minister bij Microsoft geïnformeerd over de inzet van security bij innovatieve toepassingen op het gebied van veiligheid in de stad en bij gevechtsvliegers. Ook werd de minister geïnformeerd over het besluit van Microsoft om Windows XP om veiligheidsredenen te stoppen.

Daarna sprak hij met softwareontwikkelaars van eigen bodem, AFAS, Technolution en VitalHealth over hoe zij omgaan met security. De ondernemers hebben de minister laten zien dat veiligheid van een dynamisch product als software niet in regelgeving te vangen is. Hun boodschap: zorg dat opdrachtgevers in vitale sectoren de juiste afspraken hierover maken met hun leveranciers.

Het tweede onderdeel van het werkbezoek vond plaats bij Schuberg Philis. Hier werd de minister bijgepraat over de rol die ICT-bedrijven spelen bij het beheren en 24/7 draaiende houden van kritische bedrijfsprocessen van vitale sectoren, zoals banken, energiebedrijven en overheidsinstellingen.

Vervolgens ging hij met Nederlandse cyber security ondernemers Coblue Cybersecurity, Compumatica en FortyTwo in gesprek over de businesskansen die cyber security Nederland biedt. In de gesprekken tussen ondernemers en minister blijkt dat kennis die bedrijven op cyber security hebben nog veel meer gebruikt kan worden in het bedenken van oplossingen. Cyber security kan de overheid immers niet alleen, dat vraagt om samenwerking met de markt zowel in analyse als aanpak van het probleem.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom