Vooruitzichten en verkopen

De marktvorsers komen met verwarrende berichten. Enerzijds zien we positieve voorspellingen voor komend jaar, een soort herstel doordat grote bedrijven (misschien) hun PC-park gaan upgraden door de dreiging van het einde van de XP upgarde, anderzijds zijn de harde cijfers (dus over verkopen dit jaar) niet positief.

Gartner berichtte dat de Worldwide PC Shipments (zonder tablets) in Q3 van 2013 nog verder terugliepen, een terugval van 8,6% op jaarbasis naar 80,3 miljoen PC’s . De verkopen lopen nu al 6 kwartalen steeds verder terug. Ook de september verkopen, het back-to-school seizoen met meestal een leuke spurt, viel tegen, de verkopen waren het laagst sinds 2008, toen de crisis net begon. Men wijkt uit naar tablets en dat gaat ten koste van de desktop en notebook markt en dat niet alleen in de Westerse markten, maar ook elders. In de rest van de wereld koopt men vooral goedkope Android hardware als een start in ICT, in de Westerse markten neemt men een Android tablet erbij.

De leveranciers hebben het moeilijk, Lenovo is eigenlijk de uitzondering, dat bedrijf nam de laatste tijd al de koppositie van HP over en is nu met 17,6% marktaandeel wereldwijd de grootste PC-leverancier, net voor de 17,1% van HP. De verkopen het komende seizoen zijn bepalend voor wat de hele PC-markt gaat doen, ook voor de consument kan enerzijds Windows 8.1, anderzijds het einde van XP mogelijk een impuls betekenen. Toch heeft Lenovo ook problemen, in China (in zekere zin de thuismarkt) zijn er te veel goedkopere B-merken en is de hele markt ook wat afgezwakt. Lenovo doet het goed in Noord Amerika en EMEA, dus is er nog wat groei. HP groeide ook weer wat, voor het eerst sind Q1 2012 en dat vrijwel overal. Ook Dell deed het iets beter, terwijl Acer met 22,6% terugval en Asus met 22,5% klappen kregen, de Taiwanese fabrikanten zien hun PC afzet dus inzakken, maar Acer wist dat niet te compenseren met tablets of pads, waarbij Asus het nog redelijk doet in de tablets.

In de VS groeide de PC-afzet nog iets, met 3,5%, mede door de Intel Haswell en nieuwe form-factors. Het Q2 2103 was vrij zwak geweest door inventaris opbouw.

In Europa zakte de PC markt 13,4% in op jaarbasis in Q3 2013 en 8,2% versus Q2. DE afwachtende houding rond W 8.1 speelde daarin een rol, en vendors probeerden oudere modellen te lozen. Grote leveranciers gingen ook meer tablets annonceren, hetgeen de PC afzet geen goed deed. HP bleef in Europa de grootste, Lenovo groeide naar de 2e plaats en groeide met dubbele cijfers in een verder zwakke markt.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom