PC markt: langzaam wegzakkend

Het gaat niet erg goed met de ICT, maar misschien is dat gewoon omdat de crisis wereldwijd blijft doorsudderen. Ondertussen groeit de afzet van tablets wel door, vorig kwartaal 42,9% meer, maar volgens Canalys bij een terugloop van de desktop met 7,4% en notebooks met 13,9%.

De tablet groei neemt wel iets af, maar Canalys ziet eind 2013 dat er meer tablets dan notebooks verkocht gaan worden. De prijsval bij de tablets is wel duidelijk, ze worden goedkoper en er komen meer tussenvormen zoals de phablets en grotere maten tablets. In W.Europa viel de terugval in de PC markt niet mee, op jaarbasis werden er 10% minder verkocht, terwijl in Azië de terugval maar 0,5% was en in Oost-Europa 3% minder PC’s verkocht werden. De Chinese markt, voor veel bedrijven vanwege de aantallen erg belangrijk, viel ook behoorlijk terug met 6%.

Het zijn de smartphones en tablets waar de groei zit, maar kopers en fabrikanten zijn voorzichtig, er is geen brede consensus over waar het naar toe gaat. De indutrie zit wat dat betreft in een overgangsfase.

Apple blijft, als we de pads als deel van de PC markt zien, de grootste in aantallen met 4,5 miljoen units, voor Lenovo, dat het vrij goed doet in een krimpende markt. Toch viel Apple terug, van een marktaandeel van 19,4% vorig jaar naar 17,1% het laatste kwartaal. Apple doet vooral iPads, de desktop en notebooks maken maar 20% van de Apple omzet uit. De nieuwe modellen iPhone en iPad moeten dit najaar Apple’s positie weer een zetje geven.

Lenovo groeide fors, in de EMEA (34%), de VS (28%) en in Latijns Amerika (93%), met in totaal 15 miljoen units en een dus steeds bredere internationale afzet. Men scoort vooral in gebieden waar Google of Amazon nog niet zijn doorgedrongen.

HP is nu wereldwijd weer derde en verdrong Samsung en hoopt nu met de Android Slate2 ook in de pads weer wat terug te winnen. In pure desktop systemen is HP wel de grootste, in de zakelijke markt heeft het bedrijf een goede positie, veel contacten en een dekkend aanbod naar de zwaardere systemen en servers toe.

Qua operating systemen groeit Android, nu 17% van alle PC’s en pads, vorig jaar was dat nog maar 6%. Er zijn duidelijk meer apps voor iOS, 30% van de Top 50 gratis en betaalde iPad apps zitten niet op Google Play. Het gaat vooral om tablet-apps, Android is duidelijk meer smartphone gericht en heeft niet alles naar een groter formaat omgezet, tablet optimized heet dat. Hier kan Apple dus nog scoren met 375,000 apps in de Apple App Store specifiek voor de iPad, bij Android gaat het om enkele tienduizenden pad-apps. Veel van de top pad-apps voor Android zijn zogenaamd gratis, maar volgeladen met irritante commercials en video die het systeem alleen maar vertraagt. Bij Apple kosten ze geld, maar werken veel beter. Betaalde apps genereren omzet voor de ontwikkelaars en daar loopt Android in achter, men moet de gebruiker verleiden om credit card info prijs te geven, zodat aankoop van apps en content makkelijker gaat. Apple heeft dit met iTunes veel beter gedaan, iedere iOS gebruikers zit daar in de database en kan eenvoudig iets downloaden. Hier ligt een uitdaging voor Google, zegt Canalys.

De zwakke kanten van Android (beveiliging en geen duidelijke zakelijke strategie beperken het succes, zeker in de corporate omgevingen. Windows heeft een sterke basis in die markt, maar de grote fabrikanten als HP, Lenovo, Toshiba en Acer weten niet met modellen te komen die echt scoren. Dat komt ook door de prijs van een Windows licentie, Microsoft zou daar drastisch in moeten snijden wil men niet door Android en andere alternatieven worden weggedrukt.

De meest opvallende tend de laatste jaren volgens Canalys is de proliferatie van de form factor. Allerlei maten en soorten devices worden uitgebracht, soms veel kleiner, soms veel groter waarbij mobiliteit natuurlijk de drijvende karakteristiek is.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom