Office 2013

Nieuwe ronde voor Office; Microsoft wil vooral abonnementen, ook van de consument. Windows 8 loopt, maar hoe goed is niet duidelijk. De omzet en inkomsten van Microsoft geven ogenschijnlijk aan, dat het goed blijft gaan met het bedrijf en dat Windows 8 op koers ligt.

Financiële analisten wijzen er echter op, dat Microsoft geen expliciete verkoopcijfers geeft, en heel makkelijk omzet en winsten kan verschuiven en trends kan verbergen. Het bedrijf is een enorme trein die doordendert, licentiecontracten met OEM-klanten en grote organisaties lopen door ongeacht het gebruikte OS of de Offcie versie. Dat men bij Windows 8 de overstap vanaf oudere Windows-versies relatief goedkoop heeft gemaakt wordt wel als een teken gezien dat men hecht aan de marktaandeel, maar ook de achterblijvende schaapjes op het droge wil krijgen. Niet onverstandig, veel Windows 8 op desktop en laptop-niveau zal de markt en zeker de zakelijke markt doen neigen naar een voorkeur voor Windows 8 ook op kleinere meenemers en smartphones.

Onrust

Toch is er van alles aan de hand binnen Microsoft, niet alleen is er veel kritiek op de bully-stijl van Ballmer, maar er wordt te veel geprobeerd, in te veel richtingen en zonder dat een heldere visie wordt uitgestraald. Wat heb je aan Microsoft, als hardware bouwer, als gebruiker, als retailer. De beurswaarde zal zeker omhoog gaan als de inkomsten ook op termijn via abonnementen zeker zijn, het wordt dan een soort utiliteitsbedrijf, maar dat zijn zelden nog vooruitstrevende of klantvriendelijke bedrijven.

Office 2013

De nieuwste versie van Office is al breed uitgeprobeerd en nu moet er dus verkocht (of verhuurd) worden. Office 2013 van Microsoft is nu echt te koop, ook via het kanaal. Men probeert de gebruiker te verleiden tot een abonnement, maar als men dat na een jaar niet verlengt, kun je niet meer goed werken met de documenten. Microsoft draait dan de sleutel om, je kunt niet meer printen en niet meer saven, alleen maar bekijken of qua outlook wel ontvangen, maar zenden van mails niet meer

De thuisversie (premium, dus wel met Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Acces en Publisher en ook met wat Skype-tegoed en extra SkyDrive-opslagruimte) kost als abonnement 100 euro per jaar. Een abonnement voor bepaalde groepen zoals studenten kost 80 euro per vier jaar.

Je hoeft geen abonnement te nemen, men begrijpt klaarblijkelijk wel dat de klant ook kan tellen en misschien nog even aarzelt. Een beperkte stand-alone-versie zonder abonnement voor thuisgebruikers en studenten, met Word, Excel, PowerPoint en OneNote, is 140 euro. Zelfstandig ondernemers moeten 269 euro betalen voor een versie waarbij ook Outlook wordt meegeleverd. De hele Professional-versie van Office, compleet met Outlook, Publisher en Access, kost 539 euro per licentie, voor de vorige Offcie was dat 499 euro.

Retail buitenspel

Wie eenmaal vast zit aan de online haak, heeft geen winkel of retailer meer nodig. De tussenhandel wordt hier weer verder buitenspel gezet, en mogen misschien Surface en Kinects verkopen. Er worden via het kanaal ook geen dragers (CD of DVD) meer verkocht, alleen doosjes met een activeercode. Indien een abonnement wordt aangeschaft, moet het na een jaar met behulp van een creditcard worden verlengd, en of de retailer-verkoper daar iets van ziet is niet waarschijnlijk.

Office 2013 biedt natuurlijk wel een interface die beter geschikt is voor touchscreens; het uiterlijk doet denken aan de interface van Windows 8 en Windows Phone. en Word kan ook pdf-documenten aan. Excel kan nu met ‘Flash Fill’ patronen in de ingevoerde gegevens herkennen en cellen vullen. In Outlook 2013 zit ondersteuning voor Exchange ActiveSync, voor het synchroniseren van agenda’s en contacten met niet-Exchange-servers zoals bij een Gmail-account..

Net als bij Windows 8 is men bezig om grotere groepen over te halen Office 2013 te gaan gebruiken, zo is er een speciale actie voor thuiswerkers voor 12,50 € die onder het Home Use Program van de Software Assurance licenties vallen. Daarmee kunnen werknemers het kantoorsoftwarepakket thuis draaien op de licentie van de werkgever, die ook de registratie moet regelen. De werkgever kan het ook gratis ter beschikking stellen. Het gaat om Office Professional Plus 2013 voor Windows-gebruikers en Office for Mac Home & Business 2011 op de Mac.

Walled Office garden

De diverse onderdelen waar de Office 2013 suite uit bestaat, vormen een hecht geheel en documenten kunnen zonder moeite van de ene naar de andere module, maar dan wel binnen de Office 2013 omgeving en dat betekent om te beginnen Windows 7 en Windows 8, XP en Vista vallen buiten de boot. Zolang niet iedereen dus bij de W-tijd is zou overstappen op Office 2013 niet echt handig zijn. Ook de samenwerking met mobiel is beperkt, want wie heeft er een Windows 8 smartphone?

Surface

De Surface tablets, binnenkort hier te koop, zijn natuurlijk niet goed voor de relatie met de hardware makers, en de recente signalen dat Microsoft misschien wel iets met Dell wil, zullen in Taiwan en China zeker niet goed vallen.

Software en de cloud zouden de core business van Microsoft moeten zijn, maar ze doen te veel in te veel richtingen, zoals in content waar het toch niet lukt om echt te scoren. Steeds net te laat, net niet goed genoeg zoals Bing, ook bij de browsers is het gekluns met Explorer al erg duidelijk, men is daar de toppositie kwijt en software bij het kleine spul, dat is proberen en modderen. Microsoft wil meer in hardware, de samenwerking met Nokia zou daar ook wel eens in kunnen uitmonden, maar weet na de Xbox eigenlijk niet meer te scoren.

Natuurlijk, de markt voor de standaard Microsoft producten raakt verzadigd, daar zou de cloud redding moeten brengen, maar waar blijven Office-versies voor iOS en Android, want cloud en mobiel passen veel beter bij elkaar. Die versies hadden, wil Microsoft blijven meetellen als standaard provider van toepassingssoftware als Office, al lang uitgebracht moeten worden. Er is vraag naar, men wil er voor betalen, de alternatieven in de smartphone arena zijn nog niet echt indrukwekkend, Google Apps valt nog te slaan, maar het wordt wel tijd voor wat dan Office Mobile zou kunnen heten, zegt ook IDC, maar die onderzoekers wijzen er ook op dat voor de kleinere 7 en 8 inch tablet Office niet zo relevant meer is. Misschien komt Microsoft toch dit voorjaar met iets, er zijn geruchten. Op dit moment is Windows (8) RT het enige mobiele platform dat Office biedt.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom