Nederland koploper qua Internet

Onlangs bleek uit onderzoek dat maar liefst 95 procent van de Nederlandse huishoudens toegang heeft tot internet. Daarmee is Nederland koploper in Europa. De snelheid neemt ook nog steeds toe, via bestaande koperverbindingen, maar ook steeds meer over glasvezel. Dit jaar is het 10 jaar geleden dat in het Brabantse Nuenen het eerste fiber-to-the-home netwerk werd aangelegd. De ontwikkeling van internet staat sindsdien niet stil. Reggefiber benoemt de trends op het gebied van internet die komend jaar naar verwachting een prominente rol gaan spelen.

Internet everywhere

Het gebruik van mobile devices zoals tablets en smartphones groeit in 2014 in een hoog tempo verder. Bovendien wordt internet nog mobieler en zien we een toename aan wearable devices zoals Google Glass en smart watches.

Dit jaar komen bovendien meer smart devices op de markt, die consumenten ondersteunen bij bijvoorbeeld hun gezondheid, financiën of het inzichtelijk maken van hun energieverbruik. Smart devices zijn altijd verbonden met internet en vaak ook met andere apparaten. Ze worden daarom ook wel connected devices genoemd. Gartner voorspelt dat er in 2020 zelfs 30 miljard connected devices zullen zijn, tegenover 2,5 miljard in 2009. Door deze toename zullen aan zowel mobiele -, als vaste netwerken fors hogere eisen worden gesteld. Smart devices hebben niet alleen meer bandbreedte nodig, maar ook een netwerk met optimale stabiliteit en betrouwbaarheid. De vraag naar een glasvezelverbinding zal om deze redenen dan ook toenemen.

Het nieuwe televisiekijken

Consumenten verwachten meer keuzevrijheid en willen programma’s kijken op de momenten dat het hen uitkomt. Televisie draait steeds minder om zenden en juist meer om de wens van de kijker. Daarnaast wordt op steeds meer apparaten televisie gekeken; niet alleen op het ouderwetse televisietoestel, maar ook op laptops, smartphones en tablets. Diensten zoals Netflix, Apple TV, de Zweedse nieuwkomer Magine en video on demand-oplossingen van providers rukken op en vragen de hoogste streaming-snelheid van internetverbindingen. De providers hebben daar moeite mee; de zogenaamde netneutraliteit staat onder druk en de toegenomen macht van grote spelers - zoals UPC, dat Ziggo gaat overnemen - wordt groter. Recente rechterlijke uitspraken maken duidelijk, dat toegang tot netwerken tegengehouden kan worden; men kan concurrenten zoals Tele2 weghouden - tenminste waar het analoge TV over de kabel betreft.

Omdat consumenten meer en meer waarde aan beeldkwaliteit hechten is het belangrijk over voldoende bandbreedte te beschikken. Steeds meer Nederlandse huishoudens beschikken over HD-televisie en ondertussen gaat de ontwikkeling van nieuwe technologieën verder. Op dit moment zijn er plannen voor de start van de eerste 4K Ultra HD-zenders, die dus een veel hogere beeldkwaliteit bieden.

De veranderende rol van privacy

Consumenten worden steeds voorzichtiger op internet. Privacy speelt een grote rol in de keuzes die consumenten maken, bijvoorbeeld bij het vrijgeven van persoonlijke gegevens. In 2013 bleek al dat de dreiging van cybercriminaliteit toeneemt, met name op het gebied van identiteitsfraude en chantage. Het hoofd bieden aan deze toenemende dreiging wordt steeds meer een verantwoordelijkheid van de consument. De behoefte aan betrouwbare diensten en netwerken wordt daarom groter.

Digitalisering in het onderwijs

Internettechnologie raakt het komend jaar op basis- en middelbare scholen nog verder ingeburgerd. 2013 kende al de introductie van de eerste Steve Jobs-scholen in Nederland, en in Enschede heeft Reggefiber alle 60 basisscholen voorzien van een 1 Gigabit glasvezelverbinding. Door deze verbinding kunnen de scholen optimaal profiteren van de snelle verbinding met een online communicatie-platform, een interactieve video-toepassing, een lab-omgeving voor kinderen. In het onderwijs worden digitale en online middelen verder geïntegreerd door de inzet van digitale schoolborden, online filmpjes en onderwijsmateriaal in de cloud. Het belang van een goede digitale infrastructuur in het onderwijs, toereikend voor alle nieuwe mogelijkheden en technologieën, wordt in 2014 verder onderstreept.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom