Retail: reuzen of dino’s.

V&D, Blokker, formulesleet. De voorlopige redding van V&D was voorpaginanieuws, een van de bekendste warenhuizen van Nederland en sfeerbepalend niet alleen in de grote, maar juist ook in veel provinciesteden, dreigde onderuit te gaan. Ook een andere brede keten, Blokker, is in de problemen en ook formules als Halfords bleken niet meer rendabel. Wat is er aan de hand in retail-land?

Het is te gemakkelijk om het allemaal te wijten aan de e-commerce, aan het online shoppen en kopen, want ondertussen is wel duidelijk dat de winkel-ervaring, het fysiek gaan shoppen, wel degelijk bestaansrecht houdt. Zeker in een wereld waar werk steeds meer verdwijnt en de behoefte aan bezigheid en vermaak niet alleen via de smartphone kan worden ingevuld, zal retail ook in de toekomst blijven bestaan, de stenen winkel zal blijven bestaan. De functie van de stad als contactplek voor collectieve en publieke diensten, en winkels zijn duidelijk een publiek goed, zal alleen maar toenemen.

Het probleem is dat de formules veranderen, dat het in elkaar schuiven van online en fysiek shoppen, het integreren van digitale functies in de ‘stenen’ omgeving vraagt een andere insteek dan wat veel ‘oude’ winkelformules in huis hebben. Aanpassen, meegaan met de tijd, maar waarin faalde V&D dan, of zijn hier andere oorzaken voor het verloop aan te wijzen. Is het de manier waarop KKR en nu Sun de assets van KBB heeft uitgepond, het bedrijf stripte van onroerend goed en buffers, zijn het de eisen van de verhuurders met huurcontracten die neerkomen op 10% van de omzet, zijn het de bonden die het veelal oudere personeel te veel willen beschermen en zo vernieuwing in de weg staan, zijn het de banken die geen risico willen lopen, of zou misschien toch de hele winkelformule niet meer kloppen. De centrifugale opdeling in rijk en arm, top-end en budget met teloorgang van de middenmarkt speelt ook V&D ongetwijfeld parten, maar kan het bedrijf zichzelf weer uitvinden?

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom