Uitgeefmodel

Het draait echter, zoals vaak in dit tijdperk van webware en met iTunes als grote voorbeeld, om een aansprekend business model, om een aanpak waarin aanbieders en lezers van e-boeken bij elkaar gebracht worden en er ook nog wat wordt verdiend. Jeff Bezos van Amazon nam die uitdaging aan en er is nu een e-boek uitgeefmodel van Amazon-com met een eigen downloaddienst via het mobiele datanetwerkdienst EVDO (een soort Umts), die Whispernet heet. Amazon levert je, in de VS, de Kindle e-reader (nu dus in een nieuwe versie) waarmee je dus direct mobiel boeken kunt downloaden, maar je bent dan wel auteursrechtelijk helemaal aan Amazon gebonden.

De Kindle was qua verkopen een enorm succes, het ding was in november 2007 zo uitverkocht en er zijn al meer dan 120.000 titels, waaronder veel bestsellers. Overigens was de Kindle 1 zeker geen optimaal apparaat, met 320 gram niet superlicht, er mankeert nogal wat aan de interface, maar de tweede versie is al weer een stuk beter. Er is een lock-in file format met Amazon als leverancier van DRM-afgeschermde boeken, het is dus een soort gedwongen nering, voor de Kindle 2 nu 359 dollar, koop je een scheerapparaat waar alleen maar mesjes van één leverancier in passen. Het concept is wel effectief, de Amazon Kindle is een tamelijk veelzijdig ding, je kunt er ook (betaald) e-mails, Word documenten mee lezen en plaatjes bekijken, MP3 beluisteren, gratis Wikipedia lezen, beperkt mee surfen en PDF’s openen. Daarvoor moet je meestal vanwege het proprietary format je eigen files wel uploaden en laten converteren, tegen betaling. Maar het is zeker een handige en innovatieve aanpak, op vakantie kun je er een hele bibliotheek mee downloaden en uitlezen en, dat is belangrijk voor de uitgevers, je betaalt er voor. Meestal wel een stevige prijs, zo rond de 10 $, maar het loopt van 99 cent tot 200 $. Buiten de elektronische uitgeefmonopolist, want dat is Amazon.com eigenlijk geworden, is andere boeken lezen moeilijk, de DRM-afscherming is stevig en gebruikt een eigen, beschermd formaat, dat weer niet gelezen kan worden door andere E-books devices of op een PC of Notebook, maar met speciale software dus wel op de iPhone en iPod Touch.

Je kunt boeken dus niet meer, zonder je Kindle, uitlenen aan anderen, in de kast zetten, of naar een andere apparaat overzetten. Heel slim, maar als dit aanslaat en alle boeken DRM-beschermd gaan worden, dan ontstaat er een andere boekencultuur, kun je het uitlenen of zelfs het hele idee van een bibliotheek wel vergeten. Bovendien weet Amazon voor altijd wat je gelezen hebt, wat gebeurt er met die informatie? Dat is waarom burgerrechtorganisaties in de VS al spreken van de phrase ‘Kindle Swindle’.

Amazon heeft het goed in de gaten, men wil duidelijk de pas beginnende markt voor E-books corneren en is dus vrij aardig voor wie boekrechten bezit, de schrijver en de uitgever. Zo kun je als auteur een contract sluiten met Amazon, waardoor zij je boek (en via Kindle en het daarvoor ontwikkelde Whispernet publiceren en je dan nog 35% van de omzet gunnen. Je mag wel zelf de prijs bepalen, als die maar tussen de 99 dollarcent en 200 $ ligt. Vaak kun je overigens het eerste hoofdstuk van een e-boek gratis inzien, als een soort teaser of lokkertje. Er zijn ook e-boek versies van een aantal kranten en bladen.

Omdat Amazon een totaaldienst biedt, reageert de markt veel enthousiaster dan op eerdere devices zoals de Sony Sonystyle Reader, die wel een online library kent, de eBook Library, maar downloaden moet nog via de PC.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom