Wereldmarkt onderwijs 

De e-book is niet alleen voor de mobiele westerse mesn van belang, maar heeft een grote toekosmt in het onderwijs, zeker in landen waar gedrukte boeken duur en zeldzaam zijn. Volgens de Engelse journalist Guy Kewney is de opkomst van e-books en e-paper één van de fundamenteel veranderingen die door de crisis harder gaan doordrukken. In China is men al bezig schoolkinderen, er worden daar honderden nieuwe scholen per dag geopend, e-books te geven. Dat is omdat gewone schoolboeken te duur zijn, het digitaal downloaden van lesmateriaal naar een e-book is goedkoper en sneller. 

Ook in India verschijnen dergelijke nieuwe formfactor alternatieven. De Sashkat, een 20 dollar kostende apparaat dat India gaat maken voor scholen, is geen laptop, geen opslagapparaat maar een basale desktop. Het apparaatje, niet meer dan een scherm met een simpele CPU en wat geheugen kan Open Office draaien, heeft een klein scherm, 2 GB geheugen, USB poort en een virtueel toetsenbord. Het besturingssysteem is nog onbekend, maar zal veel open source bevatten. Het moet mogelijk worden om onderwijs op afstand te volgen met de Sashkat, die dus in feite niet meer is dan een soort eBook. 

Maar een dergelijk massagebruik betekent ook dat de hardware snel goedkoper zal worden en dan kan ook hier in het Westen een omslag op gang komen. De advertentiemarkt voor print droogt snel op en uitgevers kijken naar elektronische verspreiding van content, daarbij is een e-book met internet download en betaling een handig distributiemiddel. ‘s Morgens even je customised krant binnenhalen voor een paar centen is goedkoper voor alle partijen dan het hele gedoe met papieren kranten. Natuurlijk zal de massa niet snel overstappen, maar als de krantenuitgevers de papieren uitgaven niet meer rendabel kunnen uitventen omdat men de kranten niet meer koopt en de adverteerders uitblijven, dan moet er iets gebeuren. Nu al worden de gratis kranten met veel push uitgedeeld door venters op stations en op straat, ze worden je echt opgedrongen en dat geeft wel aan dat men lezers nodig heeft en dat de adverteerders niet betalen voor stapels ongelezen krantenpapier. 


 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom