De e-book formatenstrijd

Content afschermen tegen doorsturen of doorverkoop is een van de kernpunten in de hele e-book handel. Uitgevers en schrijvers willen geld zien, iets dat makkelijk gekopieerd kan worden brengt niets op. Dat is dan ook de aanpak van Amazon, op de Kindle kun je alleen Amazon-content afspelen. Andere fabrikanten zijn ruimhartiger, en laten ook niet beschermde (non-DRM) content toe. Het IDPF (International Digital Publishing Forum) streeft met ePub naar een gemeenschappelijke standaard voor elektronische boeken. Men begon met eBook Publication Structure (OEBPS), maar het meest gebruikte formaat is nu ePub, dat is een open standaard, maar er is de mogelijkheid voor DRM zoals in het Adobe Digital Editions ePUB beveiligde e-book formaat. Dit formaat biedt de gebruiker toegang tot een van de grootste catalogus hedendaagse auteursrechtelijk titels. Bol.com, Bruna.nl en de Nederlandse concurrenten bieden het beschermde formaat ePub aan. Het niet beveiligde Adobe PDF formaat is algemener en kan ook op de meeste PC’s en laptops gelezen worden (met gratis software), maar voor het maken van .pdf files is wel een speciaal programma nodig. Andere formaten zijn Adobe DRM, FB2, RTF, TXT, HTML en JPG, en dan kom je al in de meultimediahoek met video en geluid, vaak is er een MP3 speler in de E-reader.

Er zijn wel problemen met de DRM beschermning. Amazon verbiedt dat hun (Kindle) DRM systeem in combinatie met andere DRM systemen op één e-Reader wordt aangeboden. De meeste leveranciers van e-Readers gebruiken nu ePub met Adobe DRM en die kunnen dan voor de Kindle aangeboden content zoals de Mobipocket e-Books niet meer lezen als men bestaande e-Redaers via een firmaware upgrade geschikt maar voor ePub. Met DRM houden uitgevers en wederverkopers van digitale content controle over hun verkochte waren. Zo kan men beperkingen opleggen op het aantal keer dat een ebook op verschillende eReaders gezet wordt, of kan er een houdbaarheidsdatum worden meegegeven aan e-books, zodat digitaal uitlenen tot de mogelijkheden behoort.

De BTW-kwestie

Luisterboeken en papieren boeken vallen in het lage BTW tarief, maar downloads via Internet moeten nog het hoge tarief betalen. Dat is nadelig voor sites zoals Bol.com, en er is wat politieke druk om ook e-boeken naar het lage tarief te brengen. Daarbij worden argeumenten als milieuvriendelijkheid en innovatie gebruikt.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom