Boek en scherm: convergentie

De Desktop metafoor kennen we allemaal, achter onze PC zitten kijken naar een scherm. Maar het kan ook anders, rustig op de bank zitten lezen bijvoorbeeld met een elektronisch boek, e-boek of e-book Het zat er al jaren aan te komen, downloads van boeken naar een of ander leesding, zodat we ook daar van het papier af zouden zijn. Maar het wachten was niet alleen op goedkope apparaten met voldoende grote, heldere en niet vermoeiende leesbare schermen, maar ook op een uitgeefmodel, waarbij de auteur en de uitgever danwel de e-boekdienst wat konden verdienen.


Boeken lezen op een mobiel device is al lang een ideaal, niet zozeer voor uitgevers die vrezen dat ze hun inkomsten van papieren uitgaven mislopen, maar voor de lezer die op reis of rustig op de bank zo toegang kan krijgen tot een wereldbibliotheek. Lange tijd waren er technische beperkingen, de schermpjes waren niet helder en contrastrijk genoeg, het geheugen te kort, je kon niet online downloaden, maar dat is nu min of meer opgelost. Het elektronische papier, dus beeldschermen die net zo leesbaar zijn als zwarte letters op een wit vel papier is er nu in een aantal varianten, de user-interface is sterk verbeterd en het elektronische book is redelijk volwassen geworden.

Het zomaar op internet plaatsen van boeken gebeurt wel, maar levert afgezien van wat giften niets op. Vaak zien we dat zoiets wel gebruikt wordt als lokker, dus een paar hoofdstukken op internet en dan toch papier kopen.

Er zijn e-book readers ofwel de apparaten om te lezen, van diverse leveranciers, onder meer van Sony (Sony Reader), maar de grote stap kwam van Amazon. Dat bracht eind 2007 een eigen e-bookreader of e-boek-lezer uit, de Kindle. Die was snel uitverkocht, en het duurde tot maart 2009 voor er een tweede versie uitkwam. Een andere e-book reader is de eSlick.

Er zijn ook in Nederland een aantal devices te koop, waar je boeken mee kunt lezen, zoals de iLiad (iRex), de Cybook en een aantal formats voor e-boeken, die je kunt downloaden van internet. Er zijn ook al speciale e-boek shops zoals ebook.nl of ebookreaders.nl, maar ook normale boekhandels zoals Selexyz zien hier een markt. Het aantal Nederlandstalige e-boek titels is beperkt, in het Engels is er al een groot aanbod, ook van gratis titels, zoals via free-ebooks.net of gutenberg.org.

Amazon brengt e-books niet alleen naar de eigen Kindle, maar je kunt op de iPhone en de iPod Touch via een gratis Kindle-app in Apple’s App Store of iTunes nu ook e-books downloaden en lezen en blijkbaar gaat men die dienst ook naar andere mobiele devices uitventen en via browser-toegang zelfs een nog groter publiek bereiken.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom