De ergonomische valkuilen van Het Nieuwe Werken

Een stapel boeken als laptopstatief en werken vanuit bed

Van de Nederlandse werknemers heeft 23 procent geen vaste, eigen werkplek. Deze nomadic workers, voornamelijk uit de jongere generatie (18-24 jaar), werken op allerhande plekken en tijdstippen. Hierdoor komt het aannemen van een gezonde werkhouding vaak in de knel. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Ergonomie op de wijzigende Nederlandse werkplek’* van Fellowes, een leverancier van kantoorbenodigdheden.

Het onderzoek van Fellowes toont aan dat in Nederland slechts 60 procent van de werknemers een eigen, persoonlijk werkstation heeft binnen het bedrijf. De rest heeft een thuiskantoor (17 procent) of is een nomadic worker (23 procent). Onder nomadic workers vallen mensen die een werkstation delen, een willekeurig werkstation gebruiken of helemaal geen vaste werkplek binnen het bedrijf hebben en op verschillende locaties werken. De meeste nomadic workers zijn volgens het onderzoek jongere werknemers tussen de 18 en 24 jaar (42 procent).

Werken in bed of zelfs op de grond
Voor alle medewerkers zijn de meest gebruikte plekken om op een ad hoc basis te werken een bank (31 procent), aan de keukentafel (29 procent) of in bed (21 procent). Nomadic workers werken in veel niet-kantoorgerelateerde omgevingen zoals treinen (12 procent), hotels (12 procent), bussen (4 procent), cafés (2 procent) en zelfs op de grond (3 procent). De afgelopen 12 maanden heeft bijna een derde (29 procent) van de Nederlanders een alternatieve, voorlopige ondersteuning gebruikt om het zichzelf comfortabeler te maken. Een kussen om de polsen, rug of voeten te ondersteunen wordt het meest gebruikt (14 procent).

Nomadic workers gebruiken over het algemeen meer geïmproviseerde items, zoals een laptoptas of doos als voetensteun of een stapel boeken als laptopstatief. Johan FM Molenbroek, Associate Professor Applied Ergonomics bij TUDelft, zegt: ’Veel van mijn studenten, maar ook de groepen jonge medewerkers waar wij onderzoek naar doen, zijn van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat ‘connected’, waar ze ook zijn. Door gebruik van de laptop is er veel vrijheid van werkplek en werkhouding, waar velen de consequenties niet van realiseren. Te lang en te vaak in een verkeerde houding zitten zal vaak tot lichamelijke klachten leiden. Tijd en aandacht, maar vooral goede informatie en kennis over de juiste werkhouding, eventueel met de juiste ergonomische hulpmiddelen is dus juist nu belangrijk.’

Jongeren waarderen betrokken werkgever
Binnen Europa zijn bedrijven verplicht een werkplekbeoordeling uit te voeren: toch heeft slechts 36 procent van de Nederlanders er één gehad. Ondanks dat het aantal nomadic workers een aanzienlijk deel uitmaakt van de beroepsbevolking (23 procent) krijgt maar 7 procent van deze groep een werkplekbeoordeling. Van de jongere werknemers, de grootste groep binnen de nomadic workers, zegt 51 procent dat ze trots zouden zijn om voor een bedrijf te werken dat het welzijn van werknemers serieus neemt en daar naar handelt.

58 procent last door computergebruik
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 6,7 uur per dag zittend doorbrengen achter een computer, laptop of tablet. Het is zo dat achter een computer, laptop of tablet zitten voor zo’n lange periode verre van gezond is, aangezien 58 procent van de medewerkers de afgelopen drie jaar last had van kwalen die hier een rechtstreeks gevolg van zijn. Het onderzoek toont aan dat mensen die op een ad hoc basis op meer plaatsen werken vaker last hebben van computergerelateerde kwalen.

Risico-analyse van de werkplek
Om het werkgevers gemakkelijker te maken zich aan de richtlijnen te houden en om werknemers te helpen bij het aanvragen van een risico-analyse, heeft Fellowes een speciale website, Professor Ergo, ingericht. Hier kunnen direct risico-analyses van de werkplek gemaakt worden door medewerkers en kunnen werkgevers tips en tricks voor een ergonomisch ingerichte werkplek vinden. Zie ook www.ergo.fellowes.com.

Tele-Health en e-Zorg in connected home: Dieptedossier

Eminent zet de volgende stap in betaalbare domotica

Eminent e-Domotica brengt het e-Centre 2 uit. Het e-Centre 2 is het hart van een home automation systeem. De gebruiker regelt zelf zijn of haar veiligheid, comfort en energiebesparing. De consument stelt zelf verlichtingsscenario`s in en communiceert met domotica-accessoires. Op die manier regelt men veiligheid, comfort en energiebesparing via de vier functies van e-Domotica van Eminent, namelijk apparaten en verlichting schakelen, woningbewaking via draadloos alarmsysteem, monitoring van woning via videobewaking en energiebesparing via beperking van sluipverbruik en bewustwording van energieverbruik

Home automation groeit langzaam uit de hoek van beveiliging en lichten aan/uit doen, het smart home is een duidelijk marketing perspectief voor de grote spelers in CE. Dat zijn niet alleen de fabrikanten van A/V spul, ook telecom operators als Verizon en ook Microsoft kijken naar deze markt. Met name de accepattie en implementatie van ipv6 maakt deze markt steeds interessanter en breder, de smart home, smrt tv en smart appliance markt ligt nu wijd open, en de CE en ICT bedrijven zien hier brood in.

Microsoft trekt zich, hier opvallend in het bredere beeld, terug uit de smart meter markt, na aanvankelijk toch wat actieve pogingen deze markt te penetreren. Men heeft al langer slimme energiemeters, die op afstand kunnen worden uitgelezen, niet bepaald een consumentenproduct, maar een aanzet tot hele smart home systemen. Sinds midden 2010 was er al de Microsoft Hohm die samen met een PowerCost Monitor het energiegebruik regelt en optimaliseert. Ook electriciteitsgigant GE heeft al een smart-grid home-monitoring system, dat informatie terugspeelt naar de centrale en apparatuur kan in/uitschakelen, ook koppelbaar aan een laadsysteem voor een electrische auto. Die opladen in de daluren en liefst op afstand aan te sturen kan in de toekomst een belangrijke energiebesparing gaan opleveren. En zelfs Google doet mee, met het Powermeter systeem en experimenteert met smart-grid communicatie in de VS.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom