Context-aware devices

Naast de techniek, die zoals gebruikelijk is bij de chipsmaker iedere keer weer sneller, mooier en kleiner is, liet Intel ook andere dingen zien. Met name het hele idee van apparaten, die reageren op gebruikersgedrag, dat is een interessante ontwikkeling met een brede horizon. Het gaat om apparaatjes, die op basis van eerder gedrag of signalen als de manier waarop iemand het vasthoudt, de toetsen gebruikt of in reactie op de locatie van het ding, anders gaan werken.

In feite gaat location based servcies al in die richting, maar als je daar de persoonlijke voorkeuren van de gebruiker op loslaat, dat kan de reiziger bijvoorbeeld in een bepaalde omgeving niet alle restaurants vinden, maar alleen die welke passen bij z’n smaak.

Intel liet, wel op de laatste dag van het IDF developersforum 2010, zien hoe men een apparaat zoals een tablet of een afstandsbedienen kan “leren” om de specifieke gebruiker te herkennen, z’n gedrag op te slaan en te interpreteren en dan te reageren op een manier, die past bij die gebruiker. In plaats van dat de gebruiker vooraf zijn voorkeuren invoert via een toetsenbord of touch-screen, leert het apparaat tijdens en door het gebruik wat de voorkeuren van de gebruiker zijn; Context-aware computing noemt Intel dat. De context wordt afgeleid uit signalen van sensoren op of aan het apparaat,, de GPS informatie, camera’s die de omgeving interpreteren, en data uit de eigen gegevens zoals de agenda, plus wat persoonlijke gegevens die men wel invoert zoals voorkeuren. Men demonstreerde dat aan de hand van een soort vakantie-tablet, de Personal Vacation Assistant (PVA) waarmee een bezoeker in een stad gerichte tips krijgen van de PVA, alles op basis van wat de PVA inschat aan interessegebieden van de gebruiker.

Een andere toepassing van deze techniek is een afstandsbedieneing, die aanvoelt welke gebruiker, met z’n eigen voorkeuren voor kanaalkeuze, geluidskwaliteit, favoriete websites en dergelijke, het ding in de hand houdt, want dat doen we allemaal op een iets andere manier.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom