Connected Home, smart house, domotica en home bus oplossingen interessant voor retailer

Assortimentsverbreding, en dan liefst met artikelen die installatie, service en deskundig advies vereisen, daar moet de vakhandel het van hebben. Men kan kijken naar mobiel en dat is zeker een interessant terrein, maar ook in de verdere integratie van functies in en rond het huis liggen enorme kansen. Men spreekt al decennia over domotica, maar pas nu is er, met de verbreiding van WiFi draadloze LAN´s, een infrastructuur die pijnloos werkt en gebruikt kan worden voor nieuwe functies.

De convergentie van PC en televisie is goed op gang, de huiskamermonitor kan nu vaak ook internet/beelden en video laten zien, de mediaserver deed z´n intreden en entertainment en productiviteit kregen eenzelfde hardware basis, een snelle server, NAS of mediacenter PC, die alles kan verwerken en distribueren. In het bedrijfsleven spreekt men graag over unified communications, eerste spraak en data aan elkaar, maar op huis/niveau is ook van alles aan de hand. De ICT/retailer, die hier oog voor heeft, ziet hele sectoren binnen bereik komen, die willen aanknopen bij de basis/infrastructuur op ICT gebied in huis.

Er worden producten gelanceerd die niet alleen de lijnen tussen TV en PC doen vervagen, het scherm wordt een universele interface voor zakelijk, privé, gezins en administratieve zaken, maar ook voor allerlei communicatievormen zoals Skype en beeldtelefonie. Het scherm is de portier, het stuurt content van zowel externe bronnen als TV zenders en internet als de internet data op de PC aan, in het huisarchief op de NAS/server of mediaserver, met touch screen functies als makkelijke interface in bijvoorbeedl de keuken. Maar de volgende stap in de convergentie van alle informatiestromen in en rond het huis is ook al duidelijk, het smart home.

Na het connected home, waar PC, de TV en het internet samenkwamne, gaan nu functies als monitoring, beveiliging, brandalarm, en contentebheer in beeld komen, met via IPv6 ook al uitzicht op het kopplen en beheren van bruingoed, verwarming, witgoed en beveiliging.


De schermen zijn dan slechts een deel van het Smart Home, er komen veel andere sensors-actors en bedieningsmodi bij, een temperatuurmeter, brandmelder, maar ook medische monitoring verbreden de functionaliteit. Telefoneren, media delen, foto’s weergeven, veiligheid binnenshuis, sociale media, camera’s, toegangscontrolesysteem, wellness en e-health, het wordt allemaal aan elkaar gekoopeld en daarmee een onderdeel van het Smart House of Connected Home.

WiFi

Het locale netwerk in de vorm van een WiFi router is vrijwel ongemerkt heel veel huizen binnengewandeld. Bij een abonnement voor internet kwam het vanzelf mee, want de providers wilden dat gedoe met kabels en installatieprobelemen voorkomen en WiFi als LAN-oplossing was, na wat aanloopproblemen, een pijnloze oplossing. Natuurlijk, nu iedereen WiFI heeft is de band al snel vol, moet men naar een N-router en soms wat experimenteren met kanalen, maar de gebruiker is gewend geraakt aan overal in huis internet. Voor wie toch de veiligheid van kabelverbindingen prefereert zijn ook daar ontwikkelingen, steeds sneller ethernet in Gigasnelheid, de home bus en HomePlug connectiviteit door tranmissie via het electriciteitsnet, de combinatie van LAN en spanningsdrager voor moeilijk bereikbare plaatsen voor bv. bewakingscamera´s. Power over Ethernet van bijvoorbeeld Digitus gebruikt dan de Ethernet kabel om 12, 24 of 48 volt voeding te geven aan b.v. beveiligingscamera’s of andere devices met een IP-adres. Makkelijk, want de twisted-pair verbinding is eenvoudiger dan 220 V aanleggen. Ook weer een product dat de reseller mogelijkheden biedt voor oplossingen in bijv. de security sfeer en dat met extra installatie-mogelijkheden.

Trends

Alles aan elkaar is een breed begrip, maar op onderdelen zien we dat bijvoorbeeld de entertainment functies het aloude bruingoed op een nieuwe manier bij elkaar brengt. De oude tuners, versterkers en boxen zijn achterhaald, men wil Dolby 5.1 en de HD kwaliteit die men met de DVD en BluRay dragers nu ervaart. Maar het connected home brengt de signalen ook naar alle plekken in huis, overal toegang tot de content, tot in het kleinste kamertje. Bill Gates mocht daar in allerlei keynote speeches graag over filosoferen, maar een PC op iedere WC is geen vreemd concept meer, als is het eerder een touchscreen met audio, gekoppeld aan het mediacenter of de homeserver. Multi/room entertainment, en dat omvat ook gaming en dan kan de huistelefoon ook net zo goed geïntegreerd worden als VoIP device of DECT, er zijn al diverse total/communication boxen op de markt gebracht, o.m. door AVM-Fritz. Daarmee is de integratie van telefoon, televisie en al dan niet draadloos internet relatief eenvoudig.

Domotica - home control

Het robot huis, de electronische butler, over domotica wordt al jaren gesproken, we zijn er via SciFi films en boeken aan gewend, maar de huisrobot is nog niet echt boven het niveau van Sony´s electrohondjes gekomen. Op home/control gebied is er wel veel gebeurd, de aloude Honeywell thermostaat is nu een mini/computer, op afstand te bedienen en met meer functies en opties. Er zijn massás systemen om licht en andere functies zoals airco via X10, IR of andere draadloze signalen te schakelen Men is zich meer bewust van energiekosten, besparingen op dat gebied zijn er vele, maar als dat allemaal gekoopeld kan worden wordt dat nog effectiever. Een spraarschakelaar bij de voordeur, die alleen maar de hoogst noodzakelijk apparatuur ingeschakeld houdt is nog een uitzondering, maar kan veel energie besparen.

Zo raakt alles geleidelijk meer verbonden, op afstand bedienbaar en zal zeker de overgang naar bredere adresserbaarheid door IPv6 ook daar een versnelling gaan brengen.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom