Gezondheid

Een defibrillator bij de electronicawinkel, dat is geen toekomstmuziek meer, maar het signaal dat gezondheid ook in de CE-retail een factor wordt. Dat nu naast electronische weegschalen, dildo’s, massagers en sport-electronica ook serieuze medische apparatuur z’n weg vindt naar de consument past bij de hele trend van e-medical, tele-health, en e-zorg. Met de baby boomers en hun wens naar zelfverzorging als marktdoel opent zich een brede markt voor gezondheidsproducten, waarbij ook de ICT steeds meer een rol speelt. Nieuwe sensortechnologie, de integratie van sensorsignalen in operating systemen, meer mobiele datatechniek, draadloze netwerken in en om huis en energiezuiniger apparatuur helpen daarbij.

Wel is duidelijk dat ook de grote ICT-spelers zoals Intel te maken hebben met een zekere verzadiging in de klassieke ICT-toepassingen en begerig kijken naar een markt, waar veel geld in omgaat en zich met name ene brede consumentemarkt opent. Op dit moment gaat het vaak nog om institutionele kopers en zorgverleners in proefprojecten rond diabetes, hartklachten en conditie, waar enorme besparingen mogelijk zijn. Preventieve of vroeg-diagnostische technieken kunnen miljarden besparen aan opnamekosten, medicijnen en behandeling, maar voor de consument telt vooral de gezondheid, men wil meer zekerheid, controle en monitoring. Dat heeft ook duidelijke privacy aspecten, al die medische gegevens in de cyberspace, dat kan ook wel eens mis gaan, maar de trend is onmiskenbaar. E-Zorg en E-medical komt langzaam naar de consument toe.

De tijd dat de dokter op de fiets langskwam en de kraamverzorgster een Solex had zijn wel voorbij. Gezondheidszorg en zorg in het algemeen is meegegaan met de tijd, computers en internet zijn voor administratieve taken nuttig, helpen voor referenties en worden procesmatig natuurlijk gebruikt voor medische onderzoeken, scans etc. het contact met de patiënt loopt ook vaak al via email, afspraken worden elektronische gemaakt, maar er kan veel meer. Tele-health wordt gezien als een belangrijke groeisector, er worden veel producten en diensten voor ontwikkeld. Ook de overheid ziet het als een belangrijke ontwikkeling en wil bijvoorbeeld via het Electronische Patiënten Dossie (EDP) de zorg-gegevens van iedere Nederlander toegankelijk maken voor de zorgverlener. Dat men daarbij op weerstanden stuit bewijst vooral, dat de cliënt of patiënt anno 2009 een stuk mondiger is geworden.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom