Batterij-handel: toekomst

Zijn er perspectieven? In de consumer electronica zit de klad, iedereen heeft nu wel een plat scherm, tablets krijg je met de Kerst, en de gaten in de winkel-bezetting zijn steeds vaker CE-winkels en computerzaken. Triest, maar ook logisch, alles is kleiner, goedkoper en minder servicegevoelig geworden. En voorlichting, installatieproblemen, garanties and DOA, dat zijn de zaken waar de retailer het van moet hebben in deze tijd van e-commerce en discountketens.

Zijn er dan perspectieven? Natuurlijk, een actieve ondernemer vindt altijd een gaatje, waait mee met de trends. De actieve computerzaak deed aan verhuur, leverde inkt en cartridges, pakte wifi op en voorzag z’n trouwe klanten van mobieltjes en nu tablets. De spoeling wordt wel steeds dunner, de marges krimpen en zonder de XP vervanging zou 2014 geen best jaar worden.

Er zijn wel mogelijkheden, bijvoorbeeld de apparatuur voor bewaking en tele-monitoring schuift steeds meer op naar wifi en router, maar dat vraagt wat installatie en ook aan de kant van de smartphones en apps is deskundigheid vereist en kan de deskundige vakman iets bieden. Het MKB maar ook de meer vermogende particulier gaat de komende tijd meer investeren in dergelijke apparatuur, maar dat is slechts de opmaat naar meer domotica en IPv6 koppeling van verwarming, licht en bewatering van tuinen etc. De elektriciteitsbedrijven willen hier graag in meedoen en bieden bewakingsdiensten aan, maar het is de lokale vakman die kan zorgen dat zo’n systeem goed wordt aangelegd en ingesteld.

Er is nog een andere categorie met toekomst, en dat zijn zelfvoorzienende energiesystemen. Dat gaat niet alleen om zonne-energie, maar ook om warmte-krachtkoppelingen, geothermische energie en zelfs biogas. In het buitengebied is dat een trend, de koeienpoep (methaan) en fermentatiegassen van groenafval kunnen energie leveren, de kassenwarmte kun je mooi opwekken met een warmte-kracht systeem en het teveel leveren aan de buren. Er zijn zelfs grote bedrijven die daarom voor hun server-farms een vestiging in tuinbouwgebieden zoeken , daar is vaak een energie-overschot.

Ook op kleinere schaal is dat een trend, zonne-energie voor verwarming, elektriciteit en zero-energie bouwprojecten zijn in opkomst, in landen als Duitsland is daar fors subsidie (renteloze voorschotten) voor gegeven en staan de daken vol met zonnecellen. Het is niet zo snel gegaan als gehoopt maar de schone energie golf is op gang. Windenergie, met steeds hogere masten en op zee groeit maar door, ook al is nu duidelijk dat de oudere systemen niet erg efficiënt waren en het net belastten met hun 50 Hz afwijkingen. Dat werkt verstorend en er is heel wat ouderwetse netcapaciteit nodig om dat te compenseren. Als het een beetje waait in Noord-Europa is dat een echt probleem. Moderne windturbines hebben betere regeling en kennen dat 50Hz probleem niet.

Het leveren en installeren van zonne-energie en andere zelfvoorzienende installaties is nog specialistenwerk, maar is wel vaak iets voor lokale ondernemers, en daar kan een computerbedrijf dat toch al iets met bekabeling doet in meegaan.

Op nog kleinere schaal is er een ontwikkeling naar laad- en accusystemen die zuiniger en efficiënter werken. ER gaat heel wat energie verloren door al die laders en transformatoren die op het net zijn aangesloten en toch wat stroom vreten ook al is er geen belasting. Op Europese schaal probeert men door standaardisatie voorzieningen, allemaal dezelfde plugjes bijvoorbeeld en laders die geen stroom vragen zonder belasting, hier wat aan te doen, maar hier kan de retailer zeker een rol spelen. Betere laders en voorzieningen om gelijkstroom aan te beiden voor laptops, tablets en mobieltjes, voor DECT, LED lampjes, boormachines, electrische dekens, tandenborstels en al die dingen in huis die tussen de 5 en 12 V gelijkstroom vragen. Dat neemt alleen maar toe, elektrische fietsen en ook een Tesla voor de deur vragen voorzieningen, hett duurt niet lang meer of gratis opladen op straat zoals in Amsterdam is voorbij. De aanleg van een apart gelijkstroom-netwerk zou in nieuw te bouwen huizen eigenlijk in de bouwvoorschriften opgenomen moeten worden.

Er komen steeds slimmere laadsystemen, voor auto’s en voor mobieltjes en batterij-technieken die daar bij passen, op termijn kan waterstofcel technologie hier een doorbraak betekenen, maar ook daarvoor is stroom nodig, want losse waterstof gaan verkopen is iets te link. Er blijven batterijen nodig, ook al zijn die dan misschien gebaseerd op andere chemische composities dan de NiCad of Li-Ion batterijen.

Batterijen hebben een beperkte levensduur, na een paar honderd of duizend keer laden is de puf er wel uit, dat weet iedereen die een laptop wat langer heeft, en vervanging of regeneratie is dan nodig en wat doe je dan met het afval. Bij auto’s ziet men dat wel aankomen, en blijft de eigendom van de batterij –units vaak bij de fabrikant, maar waar vind je een vervanging van de batterij van je wat oudere elektrische fiets, boormachine van een cheapo merk, etc.

Net als bij de inkt-cartridges zit daar handel in, voor de retailer zijn consumables al lang een margepakker, de klant komt terug en in de printerbusiness zijn het de consumables waar het om draait, de hardware kun je wel bijna weggeven. De batterij van een elektrische fiets vervangen kost een vermogen, als dat model überhaupt nog te krijgen is gaat het om 400 tot 700 euro, bijna de prijs van een nieuwe fiets bij een discounter of in het buitenland. in ons land is er duidelijk een kongsi die de prijzen absurd hoog houdt, want in China kost een wat simpeler model 100 dollar en hier komt men weg met prijzen van duizenden en weet met steeds nieuwe modellen de oude batterijformaten te degraderen tot antiek met navenante prijzen. Het vervangen en regenereren van oudere batterijformaten gaat daarom een interessante handel worden.

De CE-retailer kan hierin een specialisme opbouwen, de computerdealer weet al de weg om rare batterijmodellen voor laptops op te sporen, maar kan die batterijdienstverlening ook uitbreiden naar andere apparatuur, fietsen, telefonie, boormachines en al die andere handige dingen in en rond huis en kantoor. Soms is regeneratie mogelijk, soms is vervanging van de batterij-eenheden in de houder mogelijk, maar in iedere geval is het een probleem voor de gebruiker, die daarvoor wil betalen, maar zal aarzelen het toch essentiele onderdeel op te sturen.

Er is ook nog de categorie kleine zelfladers, voor wie onderweg is of op vakantie kan een zonnecel-oplader uitkomst bieden, maar ook komen er steeds meer snelladers en geavanceerde systemen om batterijen in goede conditie te houden op de markt.

Net als de inkt- en tonerbusiness op zichzelf geen voldoende draagvlak biedt voor een aparte outlet, heel wat inktshops zijn al gesloten, is de batterij of energie specialisatie waarschijnlijk niet voldoende als separate business, maar kan als aanvulling op andere activiteiten voor omzet en inloop zorgen, en als synergetische stimulans dienen.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom