Android in 2013 op 80% van alle smart phones

Google’s Android blijft opstomen. iOS van Apple groeit maar verliest marktaandeel en Windows Phone’s groeit wel met 90% op jaarbasis, maar blijft een kleine partij in het mobiele OS geweld, met 3% marktaandeel.

Volgens Canalys, dat in 50 landen de markt volgt, zijn er in 2013 net iets minder dan 1 miljard (998 miljoen) smartphones verkocht. Dat is 44% groei vergeleken met 2012, wat deels ten koste ging van de verkoop van simpele toestellen. Android’s dominantie is nu wel duidelijk: 79% marktaandeel (785 miljoen stuks). Apple viel terug van 20 naar 15%, al verkocht men nog wel meer toestellen. BlackBerry bleef steken op 2%.

Onder de fabrikanten bleef Samsung sterk; het marktaandeel nam toe van 30% naar 32%. Apple was tweede, en Huawei was derde, net voor Lenovo.


In het vierde kwartaal van 2013 werden 292,8 miljoen smartphones uitgeleverd. Hoewel Apple over heel 2013 marktaandeel verloor, groeiden de verkopen in het vierde kwartaal, voornamelijk ten koste van Samsung, dat over het hele jaar 34% haalde, maar in het laatste jaar terugviel naar 29% marktaandeel, evenveel als in het vierde kwartaal van 2012. Huawei nam zowel in het vierde kwartaal van 2013 als in het hele jaar de derde positie in, gemeten naar marktaandeel. Hoewel de Chinese thuismarkt voor Huawei nog de belangrijkste markt is, werd de groei gesteund door verkopen in het Midden-Oosten en Afrika.

Door de recent overname van Motorola versterkt het eveneens Chinese Lenovo zijn positie verder. De overname zal ook invloed hebben op de voormalige Nexus-toeleveranciers Asus, LG en Samsung. Lenovo krijgt door de overname toegang tot de belangrijke markten van Noord- en Zuid-Amerika en van Europa. Volgens marktonderzoeker Chris Jones van Canalys haalden Lenovo, Google, en Motorola samen een marktaandeel van 6 procent. Als Lenovo nieuwe modellen weet uit te brengen in hetzelfde tempo als Motorola deed kan het merk in de westerse wereld concurreren met Apple en Samsung. Canalys verwacht dat de omzet van Lenovo binnen twee jaar zal verdubbelen; uiterlijk 2015 zal het marktaandeel door de 10%-grens breken.


Bij de besturingssystemen voor smartphones was Windows Phone de grootste stijger, met een groei van 69%. Android groeide met 54% en iOS van Apple met slechts 7%.


De groei had voor Windows Phone nog hoger kunnen uitpakken, maar door de rommelige situatie na de overname van Nokia werd marktaandeel verloren. Microsoft wist de vraag naar Lumia-toestellen onvoldoende uit te buiten en moet nu snel de Nokia-divisie integreren om de groei van het martkaandeel te kunnen vasthouden. Om Windows Phone in het high-end marktsegment te handhaven zal beter en pro-actiever met ontwikkelaars moeten worden samengewerkt, stelt Canalys marktonderzoeker Jingwen Wang.

Social messaging apps

Cross-platform messaging apps gaan de concurrentie aan met meer conventionele netwerk sites.

De opkomst van cross-platform berichten apps zal in 2014 een bedreiging vormen voor meer conventionele netwerksites als Facebook en Twitter.

Dit soort diensten zijn erg populair aan het worden, vooral onder jongeren, en de groei is enorm. Instant messaging apps worden niet meer alleen gebruikt als gratis alternatief voor SMS en MMS-diensten van de telco’s, maar ook voor groepsgesprekken en het met vrienden delen van links, foto’s en andere bestanden. Het zijn in feite uitgeklede versies van sociale netwerken geworden,. Ze vormen een directe bedreiging voor met name Facebook, dat nieuwe functies zal moeten bedenken om niet aan belang in te boeten.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom