Windows 10

Het hele OS beleid van Microsoft is een rammelende kar met een user-interface die rammelt en blijft rammelen omdat men geen duidelijke doelgroep voor ogen heeft en nieuwe gebruiksmodi (het consumptieve gebruik) zo nodig wil binnenhalen . Vista was een echte flop, maar Windows 8 was ook geen hit, en de update naar 8.1 heeft niet veel geholpen, de power-users houden vast aan W7. Natuurlijk, concurrenten als Linux blijven marginaal, maar met ontwikkelingen als de Docker containerisatie blijft Linux in beeld. Android is bij de kleinere mobiele devices nog steeds de winnaar, naast Apple’s iOS en Windows Phone blijft een kleine factor in de mobiele wereld. Windows 7 en Windows XP, waarvoor nog steeds updates verschijnen ook al is er geen officiële support, hebben meer aanhangers dan Windows 8 and 8.1, waar eind september maar 12.3% van de PC users in mee gaan, en dat marktaandeel gaat zelfs wat omlaag. De 2-in-1 aanpak om iedereen tevreden te stellen is een compromis dat suboptimale resultaten geeft. De high-end modellen met Windows halen het qua image en vorm toch niet bij de dure Macbooks, de low-end modellen zijn te veel een compromis vergeleken met de Android tablets en de Chromebooks. Touch voor professionele gebruikers is te simpel, voor productiviteit niet geschikt, maar Microsoft moest zo nodig Apple volgen.

Nu dus Windows 10, de redding van Windows, voor de zoveelste keer en, zegt Microsoft, we gaan nu echt luisteren naar de gebruiker. Daarmee geeft men eigenlijk toe dat zeker 8.1 dus weer een staaltje technology push was, de touch-interface opdringen aan gebruikers die dat niet wilden, omdat men zo graag de Apple consumentenklantjes wilde binnenhalen met in eerste instantie kromme Surface hardware. De arrogantie van Microsoft, die in het distributiekanaal zo duidelijk werd gevoeld, is deel van de ‘persona’ van het bedrijf, luisteren naar de klant was nooit deel van het verhaal, het ging er meer om de gebruikers de Microsoft technologie op te dringen, vaak met eindeloze iteraties en upgrades, technology push, de klant moet maar slikken. Dat zien we nu met Office 365, voornamelijk een manier om de inkomstenstroom te manipuleren, met het hele licentiebeleid en met de pogingen nu om met gratis software (Visual Studio) en diensten (gratis W8,1 voor tablets tot 8 inch) marktaandeel en mindshare te verwerven. Maar de missers (te laat Internet, mobiel, te vroeg touch) zijn duidelijk en geven vooral aan dat zelfs met enorm diepe pockets (om concurrenten te kopen) het bedrijf de leiderspositie in de ICT steeds meer verliest.

Windows 10 is net zo goed een noodgreep als Windows 8, een reparatie. Veel van de zogenaamde verbeteringen in W10 zijn terugkeren naar W7 (startmenu) en de desktop interface, andere zijn functies die we al in Linux en iOs kenden zoals meerdere virtuele desktops in beeld. Mooi, Windows 10 krijgt weer een helder startmenu, automatisch aanvoelend of het een touch danwel muis/keyboard gebruiker is, en de hele handling van apps wordt aangepast. Of dat echt eenvoudiger werkt of juist voor meer verwarring zorgt, die tegels naast een rijtjes applicaties, is maar de vraag. Het lijkt weer te veel op iedereen te vriend houden, maar daarmee geen optimale beheers-omgeving voor beiden.

Iedereen pleasen

W10 is een compromis om de te snelle overstap naar een app-omgeving en touch weer wat terug te draaien, en de oude gebruikersgroep waar Microsoft het van moet hebben, de productieven en niet de consumptieven (die met hun iPad of Android tablet toch al leuk bediend zijn) weer binden. Veel van de ‘verbeteringen’ van W10 komen neer op een beter gebruik en beheer van apps, maar voor productieve taken wil je die juist niet, apps zijn voor mobiel en snel gebruik, voor versimpelde toegang tot databases en diensten, niks voor studenten, ontwikkelaar en professionals die hun PC of laptop eigenlijk niet willen gebruiken voor apps. Het is mooi dat in W10 de zakelijk en privé taken en apps gescheiden kunnen worden en eventueel centraal beheerd, een soort buiging naar BYOD en manageability, maar is dat wat de gebruiker met toch een smartphone in z’n zak eigenlijk wil of z’n baas die liever helemaal geen privé rommel op productieve systemen ziet?

Apps en zeker moderne apps hebben een fundamenteel andere gebruikersmode dan creatief scheppen en werken met productieve tools, mooi dat W10 ze beter integreert en als floating tegeltjes naast elkaar zet, maar is dat wat de professionele gebruiker en de zakelijke omgeving waarin die functioneert ook wil? Te veel Swiss Army Knife denken bij de 2-in-1 aanpak, lijkt het wel. 1+1<1 is het resultaat en dat los je niet op met de Continuum functie die automatisch de mode bepaalt, desktop of touch. Desktop gebruik is verticaal, is hiërarchisch, touch is plat, horizontaal en helaas zijn professionele en productieve organisaties hiërarchisch, niet peer-level democratisch met voor iedereen een zoethoudertje. Dat Microsoft de zoekfunctie, die in W7 al onhandig breed is en alles doorzoekt, nog prominenter in beeld zet, geeft aan dat men de manier van werken van een kenniswerker te veel in de richting van de zoekvraag van de consumptieve surfer dwingt. Die zoekt vooral breed en vindt wat ie zoekt, maar niet wat nodig is. Professionele gebruikers zoeken op een andere manier, soms meer beperkt, soms juist heel breed en willen daarin kunnen kiezen. Een interessante move is dat men Windows 10 en Windows 7 naast elkaar kan installeren en eenvoudig kan kiezen welke actueel is, dat zou de gebruikers minder angstig kunnen maken de stap naar W10 te maken.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom