Productivity: heeft dat nog toekomst

Microsoft wil blijkbaar mikken op de serieuze, productieve professional, en laat de device business dus over aan Apple maar toch niet helemaal want de Surface, de Xbox zijn hardware platforms en de nieuwe Microsoft Band en het Microsoft Health platform (met een app voor Android, iOS en Windows Phone) gaan toch weer die kant op. Microsoft wil productiviteit pushen, de professional terzijde staan, maar we leven in een wereld waarin die zogenaamde professional steeds meer terzijde wordt geschoven en overbodig gemaakt. De automatisering in brede zin is de tools zoals spreadsheets en databases voorbij, die worden vervangen door apps die de gebruiker alleen wat beperkte input vragen, de verwerking gebeurt elders, in de cloud en met technieken zoals gecontaineriseerde stukken software, waar de traditionele professional wel gebruik van maakt, maar niet meer zelf mee gaat prutsen zoals met Excell. De productiviteit waar Microsoft op mikt met z’n Office tools begint overbodig te worden, over 10 jaar zijn er geen mensen meer die routine taken op die manier uitvoeren. Een nieuwe generatie tools zal ontstaan die op een ander niveau werken, meer creatief en stimulerend, meer combinerend dan redigerend, meer big data en VR en misschien spraak of zelfs brainscan gestuurd en het is de vraag of de 128.000 werknemers van Microsoft die kunnen bedenken. In die zin is ook het opleiden van scholieren en studenten tot min of meer effectieve gebruikers van de oude Office tools misschien ook achterhaald.

Low end dumping

Een voorbeeld van de prutserige manier waarop Microsoft probeert in de low end en tablet markt nog mee te spelen zijn de 8 inch Tablets met Windows 8.1. Het lijkt alsof de tablet fabrikanten de prijzen laten zakken, maar Microsoft speelt er een grote rol in en jaagt de prijserosie aan.

In eerste instantie zetten Acer, Dell, Asus en Samsung die in de markt voor 3 tot 400 euro, met een volledige Office versie en toch een redelijke prijs omdat Windows 8.1 gratis was. Nu zien we dat men de lokale Office naar Office 365 omzet, en de prijzen drastisch kelderen zoals de Acer Iconia W4 met W8.1 en een jaar gratis Office365 voor 149 euro. Lekker goedkoop, maar na een jaar gratis Office gaat het Gilette-model spelen, per jaar betaald de gebruiker dan 110 euro voor z’n (captive) Office 365 en cloud opslag. Maar wat blijkt nu, Windows 8.1 op die dingen is niet echt schaalbaar, je krijgt onleesbaar kleine lettertjes op een 8 inch scherm en als je die vergrooot, vallen delen van applicatie-schermen buiten beeld. Ook blijkt dat de laatste Windows 8,1 update (door sommigen de update des doods genoemd) niet helemaal lekker is en bijvoorbeeld Bluetooth functionaliteit verstoort. Ook blijkt dat je met de kleine toetsenbordjes die men inzet bij dergelijke tablets om toch nog een beetje productief te kunnen werken, dingen als diacritische tekens (rare letters) niet goed kunt invoeren, in landen waar die vaak voorkomen een megaprobleem. In feite zijn die ogenschijnlijk heel goedkope en breed inzetbare kleinere W8.1 tablets ondingen, met ontevreden gebruikers die niks meer met Microsoft willen als gevolg.

Nadella gokt op cloud, Azure en Office, maar het is de vraag of daar op termijn nog wel zo’n vraag naar is. De cloud kannibaliseert de afzet van servers in bedrijven, dat kost licentie-inkomsten en Microsoft is niet de enige cloud-aanbieder en moet qua prijs ook opboksen tegen Amazon en Google, dat is heel wat anders dan de licentie-mdellen van servers. Productiviteit is iets anders dan consumeren van diensten en data, de markt waar Android en Apple in zitten, en in de 2-in-1 aanpak van Windows 10 wil men dat te veel combineren en is het compromis niet effectief. Microsoft doet alsof ze nu een heldere visie hebben, maar het blijft rammelen.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom