Haswell-E

Intel ontketent zijn eerste 8-core desktopprocessor. Rekenkracht met 16 threads en DDR4-geheugensupport voor contentcreatie, gaming en multitasking.

Intel onthult zijn eerste acht-core desktopprocessor, de Intel Core i7-5960X processor Extreme Edition. Deze CPU, met de codenaam Haswell-E, is gericht op power-users die het uiterste eisen van hun pc’s. Voor pc-enthusiasts, gamers en content creators die het ultieme prestatieniveau willen, maakt Intels eerste desktopprocessor met 16 threads en nieuw DDR4-geheugen de snelste desktopsystemen ooit mogelijk. De nieuwe, verbeterde Intel X99-chipset en robuuste overklokmogelijkheden stellen gebruikers in staat om hun systemen af te stellen voor maximale prestaties.

· De acht-core, 16-threads Intel Core™ processor Extreme Edition is Intels eerste acht-core processor voor client-computers.

· Dit platform biedt enorme 16-thread prestaties en quad-channel geheugensupport voor contentcreatie, gaming en multitasking.

· Samen met de nieuwe Intel X99-chipset is dit het eerste Intel desktopplatform dat DDR4-geheugen ondersteunt.

· Aanvullende aankondiging van unlocked zes-core desktop-SKU’s voor pc-enthusiasts.

Wat komt er na de pad?

Wat komt er na de pad? De afzet van pads lijkt in een fase van verzadiging te zijn gekomen. Er worden behoorlijk wat minder iPads verkocht, de marges worden minder, er is prijserosie en de klant weet het nu wel, maar ziet ook de voordelen van nog sneller, dunner, scherper niet meer. Wat is de volgende stap, allemaal een smartwatch of smartband? Praten we volgend jaar niet meer in onze smartphone, maar zit iedereen tegen z’n pols te praten?

De consumenten elektronica wereld kijkt gespannen naar Apple, alsof daar de nieuwe grote sprong voorwaarts vandaan moet komen. Geruchten over de iWatch, toch nog een Apple TV, gezondheids en home-center plannen bepalen de agenda, alsof de innovatie van andere grote spelers als Google, Amazon en Samsung niet meetelt.

Misschien terecht, Apple heeft onder Jobs een aantal grote golven in de CE ontketent en is toe aan wat nieuws. Apple kijkt naar de auto als entertainment en informatie-locatie, wil meer aan home-automation en home comfort doen, zal vast allerlei wearables in het lab hebben, maar een ronde iWatch kan toch nauwelijks nog als een revolutie gezien worden. Toch kunnen we de marketing macht van Apple en hun altijd verrassende inzicht in interfaces niet ontkennen. Zal het lukken om van de smartband de nieuwe universele interface naar internet, webdiensten, health-diensten, cloud en M2M te maken? Is de smartband de nieuwe muis?

Zelfs als de intelligente polsband een massa-artikel gaat worden, zijn we dan qua functionaliteit echt een stap vooruit? Dat de smartband een miljoenenpubliek kan bereiken is niet ondenkbaar, ooit droegen we allemaal een horloge en met betere batterijtechniek en zelfstandige wifi en 4G connectiviteit kan de smartwatch de smartphone deels vervangen.

Health

Een van de grote trends is health, meer sensoren, meer monitoring, meer meten en meer weten, de medische wereld ziet een revolutie, maar gaat de gewone burger daar in mee? Het klinkt hip, er komen vast ketens die dergelijke health en fitness devices gaan uitventen, er diensten aan koppelen en mogelijk gaan verzekeraars en de overheid hier zelfs verplichtend in mee, zonder health-monitor geen of een duurdere verzekering, maar daar zijn vraagtekens bij te zetten.

De fitness-trend biedt monitoring van allerlei functies, maar wie wil, buiten de groep gezondheidsfanaten, echt weten wat z’n hart, bloeddruk, zuurgraad, suiker etc. doen. Psychologisch gezien is dat zeer belastend, dat maakt je niet gezonder en juist eerder gestresst en depressief.

Er zit meer toekomst in het verder miniaturiseren van de smartphone functies naar polsbandfomaat, het aansturen van communicatie en content, verbinding tussen smartwatch en externe beeldschermen, dus zeg maar op de TV of andere schermen in huis de functionaliteit van je smartwatch kunnen gebruiken. Niet alleen als remote, maar als zelfstandige bron en communicatiehub. Spraaktechnologie blijft daarbij de belofte, we wachten al twintig jaar (remember L&H) op effectieve spraakbesturing en zeker voor smartbands zou dat nou echt een oplossing zijn.

De handel zoekt iets nieuws

Innovatie is niet altijd gebaseerd op behoeftes van de klant of gebruiker, we krijgen vaak technologie opgedrongen omdat het nu eenmaal kan, technology push. De hele ICT en CE-wereld is op zoek naar nieuwe markten en probeert technische vindingen om te zetten in handel.

Nu vrijwel iedereen een pad of tablet in huis heeft en het zelfs voor Apple een vervangingsmarkt aan het worden is - de verkoop van iPads is in aantallen over het hoogtepunt heen - is de vraag wat er dan gaat komen. We hebben ook allemaal een smartphone, de huidige polsband-devices en brildingen zijn nog niet echt rijp, wat zou de gewone consument anno 2016 of 2018 kunnen verleiden tot de aanschaf van wat? De PC als productieve tool zal wel blijven, als een soort basisding gekoppeld aan een printer, NAS opslag en als media-server, maar een hybride tablet of pad met los toetsenbord voldoet in de meeste huisgezinnen en ook zakelijk neemt de pad of tablet het over van de laptops.

De pad markt raakt verzadigd en dat geldt voor zowel hardware als software als apps. Echt interessante apps duiken niet zo vaak meer op, de enkele treffers worden snel opgesnoept door de grootmachten als Facebook of Google, en de gemiddelde gebruiker gelooft het ook wel en is tevreden met de standaard apps en social media portals en diensten.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom