Heeft de desktop nog toekomst?

Is er na 2014 nog iets te verdienen aan de verkoop van klassieke PC systemen, inclusief notebooks? Dat zou mee kunnen vallen, juist de nieuwe technologie van aanraakschermen en spraakbesturing maakt de gebruiker bewust van gebruiksgemak en werkomstandigheden, en altijd met een ding op schoot is toch niet zo geweldig.

Het leek er even op, dat we allemaal aan de tablets en smartphones gaan en dat de aloude desktop units verleden tijd zijn. Dit jaar zou er, door de XP-bangmakerij nog wel wat verkocht worden en kan het kanaal leuk draaien op vervanging en upgrades. Maar op termijn zou de desktop toch een soort dinosaurus worden, ten dode opgeschreven. Paniek dus bij de grote fabrikanten, die hun handel zagen verdampen. Bedrijven als HP, Dell, Acer en Lenovo zagen hun klanten verdwijnen richting Apple, Samsung, en ook de Taiwanese clubs als Asus die een eerdere aanslag op de ‘normale’ desktops en laptops hadden veroorzaakt met hun netbooks, zagen hun afzet afkalven. Ook Intel leek even in de problemen te komen en heeft moeten inleveren met de groei, mede omdat men te laat meeging met de mobiele trend. Microsoft, pas sinds kort hardware leverancier van de Surface tablets, is misschien wel de grootse verliezer, want de desktop-machines, zeker in de kantoor-omgeving waren meestal het platform voor zowel Windows als Office en andere applicaties.

De verschillende bedrijven hebben hun eigen defensie-strategie ontwikkeld. Sommigen zoals Lenovo door grote overnames zowel naar boven (IBM) als naar beneden (Motorola), anderen door eigen uitbreidingen van het assortiment. Dat is niet altijd zo goed gelukt, omdat zeker vanaf de mobiele onderkant merken als Samsung sterk oprukten, -deze ook aansluiting zochten naar grotere tablets en mid-range notebooks-, maar ook omdat Android als alternatief voor Windows knabbelde aan de positie van de toch sterk Microsoft georiënteerde traditionele hardware-fabrikanten. Apple bleef daarbij redelijk overeind, gaf wat toe qua Windows-compatibiliteit, en wist in de notebook en desktop markt toch stevig te blijven staan.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom