Intel blijft positief

Het is Intel dat nu toch weer wat meer vertrouwen uitspreekt richting de traditionele formaten, al neemt men voor het gemak de zwaardere tablets en de all-in-ones nu maar mee in dat segment van zeg maar stationair productieve hardware. De meeste notebooks worden nu gebruikt als productieve hardware als min of meer vervanging van traditionele desktop en kantoormodellen en Intel scoort langzaam maar zeker met de Ultrabooks toch ook wel. En met energiezuinige CPU’s en grahic chips is de desktop langzamerhand ook een mini-desktop geworden, minder lawaaiig en toch krachtig genoeg voor zware applicaties. Het zijn eigenlijk alleen nog de zware game machines die het oude grote formaat blijven honoreren; de warmte van zwaar overklokte chips en extra grafische kaarten vraagt meer ruimte en vooral meer warmte-afvoer.

Intel, dat traditioneel, eigenlijk sinds de Pentium in 1994 en de daarop volgende golf lokale assemblage, het kanaal als partner beter waardeert en gebruikt dan bijvoorbeeld Apple, (dat nu wel via grote ketens meer distributie aantrekt maar de kleinere retailer niet echt support), ziet een opleving komen in de PC-markt. Men wil de partners supporten in de verkoop van pc’s, zoals notebooks, tablets, all-in-one (aio) pc’s en mini-desktops, door de PC opnieuw uit te vinden. Eigenlijk een soortgelijke aanpak als men met de Ultabooks deed. Mwn wil nieuwe technologie en de voordelen qua kleinere vormfactor, gebruiksvriendelijkheid, energieverbruik, flexibiliteit en snelheid in een nieuwe opzet onderstrepen en de PC herpositioneren. Die insteek bleek op de jaarlijkse Intel Solutions Summit (ISS) 2014 in Kopenhagen. De gebruikerservaring van modern PC’s is een stuk verbeterd door onder meer touch-screens en de daarbij passende software zoals Windows 8 (8.1), maar de gebruiker moet dat nog eens duidelijk voorgeschoteld krijgen. Nieuwe apps, spraakassitentie, camera’s, nieuwe 4K schermen, kleinere units, maar ook de voordelen qua ergonomie van de iets grotere formaten, met gescheiden scherm-toetsenbord opzet, hogere resolutie en betere reactiesnelheid, bieden samen de gebruiker vaak meer gemak dan wanneer men op een klein meeneemding alles probeert af te handelen.

Intel ziet op termijn toch een groei van zo’n 8% in het PC-segment, en dat is inclusief de wat Grotere tablet formaten.

De prijzen van complete all-in-one systemen zijn aantrekkelijk, ook in vergelijking met de wat betere pads en tabelts. De consument krijgt ook qua prijs een echt alternatief . De traditionele desktop units zijn nu nog goed voor 57% van de omzet in PC- processoren en componenten, en 43% gaat naar de notebooks. Ook in gaming zit nog groei, daar gaan de krachtigste componenten naar toe. Intel verwacht daar veel van de Devil’s Canyon Haswell CPU en de Enthusiast lijn. Ook Intel is iets minder Windows minded en neigt naar Android, zeker in het Atom-segment voor krachtige tablets en kleine hybrids, waar men een generatie ontwikkelde met ingebouwde mobielnet toegang (3 en 4G), de Cherrytrail System-on-a-chips.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom