CeBIT Hannover

CeBIT in Hannover is van 16-20 maart, na de MWC. Partnerland is China. De grootste ICT beurs van Europa en misschien wel de hele wereld is nog steeds de CeBIT. De focus is wel meer op de Duitse lokale markt en de Oost-Europese groeimarkten, maar vrijwel alle grote bedrijven zijn op de CeBIT, alleen Apple is zoals altijd alleen via partners en accessoire leveranciers aanwezig.

De focus dit jaar ligt op Big Data, IoT, maar ook de gezondheidsmarkt is toe aan een grote sprong. Het idee van “Big Sister’ als kapstok voor ICT in de zorg en voor persoonlijke gezondheid en fitness is een duidelijk beeld. Die markt komt, vaak via lokale initiatieven en gespecialiseerde verticale kennis, nu tot ontwikkeling. Ook de automotive markt is sterk in ontwikkeling, niet alleen met zelfsturende voertuigen, maar ook qua comfort, in-car entertainment, navigatie en integratie van ICT in onderhoud en service.CeBIT ziet zichzelf als het wereldwijd belangrijkste evenement van de digitale economie. Trends als Big Data, SaaS cloud diensten, Green IT, 3D printing, virtual reality, e-Health worden daar duidelijk in wat de exposanten laten zien, maar ook via het congresprogramma. Innovatie is belangrijk, en daar horen zeker ook de start-ups bij, die dit jaar veel ruimte krijgen om zich te presenteren in een aparte hal Scale 11.

De beursorganisatie is optimistisch. De economie in Duitsland doet het goed en men verwacht na een aantal jaren teruggang ook voor de CeBIT nu een sprong voorwaarts.

Voor de Duitse stad Hannover is CeBIT, de jaarlijkse vakbeurs over informatietechnologie en telecommunicatie, natuurlijk erg belangrijk. De Deutsche Messe AG kijkt dus goed naar trends, en zag terecht dat sharing op allerlei niveaus erg belangrijk aan het worden is. Liever toegang tot bezit, is de leuze. In de marketing spelen sociale media (sharing van opinie) een steeds grotere rol, in bedrijven zelf is men weer terug aan het gaan naar de kerncompetentie, maar dat betekent wel “sharen” van aanpalende diensten, waaronder ICT en zeker de cloud als grote wolk boven de ICT. Integratie van databases, apps, cloud en dan ook nog stevige beveiliging is iets voor ICT-specialisten, maar ook voor de CEO’s en CIO’s die zeker ook naar “Big Data” kijken. Thema’s van het congresdeel zijn d!conomy, Cloud & Big Data, Mobile, Internet of Everything, Security and Privacy, Disruptive Technologies

China

De Chinese leveranciers kwamen altijd graag naar de CeBIT, voor hen was het een one-stop mogelijkheid de brede Europese markt te verkennen, maar dit jaar is China het partnerland. Dus met speciale aandacht, paviljoens en sten ook voor kleinere Chinese bedrijven om deel te nemen. China is niet alleen maar leverancier, het is ook een afzetmarkt en er zijn dus ook kansen voor Europese bedrijven om contacten te leggen op dat gebied.

Planet Reseller

Voor het kanaal is vooral Planet Reseller interessant, een aparte hal, niet toegankelijk voor gewone bezoekers (aanmelding en accreditatie via de CEBIT.DE website is nog) waar de distributeurs hun klanten en resellers kunnen ontmoeten. Het is de juiste plek voor retailers en online resellers om te netwerken met leveranciers, nieuwe produkten te zien en vooral om snel een overzicht te krijgen van wat er speelt in distributieland en de brede ICT zoals Cloud, Mobility, Big Data en Internet of Things. Met veel ruimte voor privé-ontmoetingen zonder last te hebben van de drukte van de gewone beurs.

IoT

Een van de aandachtspunten op de CeBIT is natuurlijk het IoT ofwel Internet of Things, de grote koppelslag, alles aan alles, met veel M2M machine naar machine communicatie, V2V voertuigcommunicatie en natuurlijk de domotica. De voorspelde groeistuip door wearables blijkt, pijnlijk omdat er zoveel van verwacht werd, niet echt door te zetten. Projecten als Google Glass zijn teruggeschaald, er zijn wel veel smartbands en initiatieven op het gebied van e_health. Er wordt veel verwacht van Apple’s bemoeienis met deze markt, de Apple Watch zou een doorbraak kunnen betekenen. Op de CeBIT worden veel nieuwe devices verwacht, maar ook de integratie van IoT technieken in bredere diensten en in de Cloud.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom