CeBIT: ook maar polderen

Steeds minder Nederlandse retailers maken de trip naar CeBIT Hannover, maar wat kunnen we toch leren van de aanpak en het nieuws op deze beurs. Wat me opviel is de toch vrij diepe analyses, die de organisatie maakt van wat er in de markt gebeurt. Men haalt allerlei topmensen bij elkaar en dat biedt de kans, eens te kijken naar hoe de ICT er voor staat. De CeBIT heeft de mobiele trend moeten laten gaan (naar MWC Barcelona) maar krijgt via de BYOD en pad-mode toch weer veel terug. De mobiele device moeten nu breed worden ingepast in de grotere organisaties en dat vraagt meer dan mooie vormgeving en consumentengemak, dan is integratie van databases, apps, cloud en dan ok nog steveige beveiliging iets voor ICT-specialisten.

Voor de Duitse stad Hannover is CeBIT, de jaarlijkse vakbeurs over informatietechnologie en telecommunicatie, natuurlijk erg belangrijk. Men kijkt dus goed naar trends, en sharing is op allerlei niveau’s erg belangrijk aan het worden. In de marketing spelen sociale media (sharing van opinie) een steeds grotere rol, in bedrijven zelf is men weer terug aan het gaan naar de kerncompetentie, maar dat betekent wel “sharen” van aanpalende diensten, waaronder ICT en zeker de cloud als grote wolk boven de ICT. Meer samenwerking en overleg is het thema, in goed Nederlands wil men dus meer “polderen”

Het beursthema Shareconomyverwijst volgens beursorganisator Deutsche Messe naar de trend om kennis, hulpbronnen, infrastructuur en ervaringen te delen om nieuwe vormen van samenwerking te creëren. Een groot aantal leveranciers sluit op dit thema aan door in Hannover nieuwe diensten en toepassingen te etaleren. Met het thema “Shareconomy” stelt de CeBIT het gemeenschappelijk gebruik van kennis, hulpmiddelen en ervaringen als nieuwe samenwerkingsvorm centraal. “Veel moderne instrumenten zoals blogs, wiki’s en andere softwareoplossingen zullen de arbeidswereld de komende jaren sterk veranderen, zowel binnen de bedrijven als daarbuiten”, aldus Frank Pörschmann, directeur CeBIT van Deutsche Messe. “Sharing in al zijn facetten blijkt een belangrijke voorwaarde voor verantwoorde groei te zijn.”

Na de thema’s “Cloudtechnologie” in 2011 en “Managing Trust” in 2012 staat tijdens de CeBIT 2013 de “Shareconomy” centraal. “Cloudtoepassingen vinden steeds meer ingang. Gebruikers hebben er vertrouwen in gekregen. Nu stelt de CeBIT, het wereldwijd belangrijkste evenement van de digitale economie, het delen en gemeenschappelijk gebruiken van kennis, hulpbronnen en ervaringen als nieuwe vormen van samenwerking centraal”, aldus Frank Pörschmann,

Sharing: toegang boven bezit

Ook op consumentenniveau is sharing een trend. Dit blijkt bijvoorbeeld bij gebruiksgoederen. De trend gaat steeds meer van bezitten naar gebruiken en van kopen naar lenen. “Carsharing als nieuwe vorm van mobiliteit wint terrein. Muziekportals waarbij het niet om bezit gaat, maar om gebruik van beperkte duur, verheugen zich over grote populariteit.” Ook softwareoplossingen worden in toenemend mate naar behoefte benut, individueler, doelgerichter en met specifieke toepassingen. De trend gaat van de omvattende pakketoplossing naar deeloplossingen zoals bij SaaS (Software as a Service), PaaS (Platform as a Service) en IaaS (Infrastructure as a Service).

Andere thema’s dit jaar zijn onder meer mobiele applicaties, big data en het ‘Internet of Things’. Verder wil de organisatie zich nog nadrukkelijker richten op carrière en personeelswerving. Alleen al in Duitsland zijn nu meer dan 40.000 openstaande vacatures voor ICT-professionals.

Energie

Zeker in Duitsland, waar de sluiting van atoomcentrales het nergiebewustzijn een stevige impuls gaf, kijkt men naar het verbruik. Server-( parken), maar ook desktops en CE-apparatuur krijgen steeds vaker ook een energie-certificering mee. Intel hamert voor haar nieuwe mobiele chips natuurlijk op batterijduur, maar dat is ook een energiekwestie. Met allerlei Green IT acties probeert men fabrikanten en gebruikers te wijzen op het belang van energiebesparing.

Merkel

Ook voor de politiek is de CeBIT een belangrijk ontmoetingspunt. Sinds een aantal jaren wordt de CeBIT geopend door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Diverse leden van de Europese Commissie en politieke leiders uit vele landen bezoeken de CeBIT en hebben er gesprekken met vertegenwoordigers van de ICT-branche uit de hele wereld.

Polen is dit jaar het zogeheten partnerland, wat betekent dat er extra aandacht is voor ICT-leveranciers uit het land.

De brancheorganisatie BITKOM en het wereldwijd belangrijkste hightechevenement CeBIT hebben Polen gekozen als het officiële partnerland in 2013. “Polen is al vele jaren een van de belangrijkste handelspartners van Duitsland en een land met een snel groeiende en innovatieve economie”, aldus BITKOM-president prof. Dieter Kempf. “Ons buurland is een aantrekkelijke opkomende markt voor ondernemingen uit de hightechbranche. Van een sterkere uitwisseling zullen Duitse bedrijven enorm profiteren.” De samenwerking moet ook het midden- en kleinbedrijf helpen om internationaal actief te worden.

De Poolse markt voor IT en telecommunicatie laat al jaren een stabiele opwaartse trend zien. Voor 2012 berekende EITO, het marktonderzoeksinstituut van BITKOM, een groei van 2,6 procent tot circa 16 miljard euro. Actuele groeifactoren zijn naast tablets ook IToutsourcing en dataservices voor vaste en mobiele netwerken.

Dankzij de vier themaplatforms kunnen CeBIT-bezoekers zich snel oriënteren en vinden aanbieders en vragers elkaar meteen. “CeBIT pro” presenteert professionele ICT-toepassingen voor bedrijven van elke omvang, van kleine en middelgrote ondernemingen tot wereldconcerns. “CeBIT gov” toont oplossingen voor overheden op gemeentelijk, bovengemeentelijk, nationaal en Europees niveau. “CeBIT lab” is het toekomstlaboratorium van de ICT-branche en het platform voor universiteiten.

Centraal in “CeBIT life” staat de digitale levensstijl. Gepresenteerd worden hightechtrends, technologieën en toepassingen voor alle terreinen van het moderne en mobiele leven. Een andere belangrijke bouwsteen van de CeBIT zijn de CeBIT Global Conferences. Circa 3.000 gasten uit meer dan 100 landen bezochten in 2012 de conferentie van de CeBIT in Hannover.Bijna 4100 deelnemers uit 70 landen

De CeBIT 2013 speelt zich af in 17 tentoonstellingshallen. Op de beursvloer zijn deze week bijna 4100 exposanten uit meer dan 70 landen vertegenwoordigd. De organisatoren mikten op 4000 deelnemers. Over het verwachte aantal bezoekers laten ze zich niet uit. Vorig jaar waren het er 334.000. Op het dieptepunt (2007) trok de beurs nog maar zo’n 200.000 belangstellenden.

Jonge bedrijven krijgen dit jaar speciale aandacht. Meer dan 200 internationale startups zullen zich presenteren “met creatieve ideeën en bedrijfsmodellen voor de toekomst”, aldus de organisatoren.

Parallel aan de beurs worden meer dan 1000 lezingen, seminars en workshops georganiseerd. Centraal daarin staat een congresprogramma (Global Conferences) met ruim 100 sprekers uit de ICT-sector.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom