IFA: op zoek naar ICE; Integrated Consumer Electronics

De grootste beurs voor consumentenelektronica IFA in Berlijn zag begin september goede omzetten, maar qua bezoekers (240.000) en exposanten (1439) geen groei. De exposanaten zijn, mede door de brede golf nieuwe producten, positief over het komende kerstseizoen. Er werd voor 3,8 miljard euro aan orders binnengesleept. Gezien de voortslepende crisis dus eigenlijk een goede beurs, al lukte het Berlijn niet om de IFA terug te tillen naar de (bijna dubbele) bezoekersaantallen van een decennium geleden.

Belangrijke trends dit jaar waren superscherpe en hele grote (4k) televisieschermen, kwalitatief steeds betere OLED schermen, veel nieuwe smartphones, en een aantal tablets en apparaten die op Windows 8 draaien. Verder is smart home een duidelijke ontwikkeling: steeds meer netwerken, diensten en apparaten worden gekoppeld. Het huiskamerscherm is steeds meer een smart TV met internet of een all-in-one die PC en TV is.

IFA; het hele huis elektronisch

De woonkamer is tegenwoordig uitgerust met allerlei elektronische apparaten. Het thuiskantoor is deels verplaatst naar de woonsfeer, maar op de Internationale Funk Ausstellung werd duidelijk, dat men nu het hele huis ziet als toepassingsgebied van steeds meer apparaten, gekoppeld en verbonden, voor verpozing, comfort, veiligheid en communicatie.

Op zoek naar nieuwe afzet

De PC-markt is verzadigd, de Ultrabooks zijn in de mode, de netbooks voorbij en op de mobiele markt is de concurrentie niet alleen groot, maar wordt de strijd te veel in de rechtszaal uitgevochten. Op de IFA in Berlijn, vroeger een echte A/V show zoals de Firato, is het nu proberen om de technologie in nieuwe vormen aan te bieden.

Displays en tabletachtige apparaten kun je niet alleen aan de consument slijten, maar juist in zakelijke en promotietoepassingen komen er nu nieuwe vormen. Zo brengt Samsung een soort vitrinekast met achterin of voorin een transparant 22 inch display, waarop dan een video te zien kan zijn die past bij wat verder in de kast staat, eventueel ook interactief met de kijker c.q. klant. Zo’n NL22B all-in-one-vitrine maakt het makkelijk om snel promotieplekken te creëren, verkoopspresentaties op te fleuren en op beurzen de klant adequaat te informeren. De transparantie van het LED display is een extra argument, want daardoor wordt het doorzicht naar achteren niet beperkt en de ruimtelijkheid van een etalage of beursstand blijft behouden. De vitrine is uitgerust met luidspreker en via ingebouwde PC-functionaliteit is interactie met web of gebruiker/klanten mogelijk. Ook is er extra belichting om het fysiek tentoongestelde uit te lichten. De vitrine bestaat uit metaal en veiligheidsglas.

Een ander nieuwtje van Samsung op de IFA is een vierkante display (op zich een ongebruikelijke vorm) van 21,6 inch, die gecombineerd kan worden met tot 100 units in een opstelling met slechts 5 mm spleet tussen de schermen. Die opstelling kan vlak zijn maar ook als ruimtelijke structuur worden opgebouwd.

De laptop, de smartphones, de koelkast, het beveiligingssysteem en de home entertainment server hebben één ding gemeen: ze zoeken naar verbinding, uitwisseling en bedieningscomfort. Op de IFA in Berlijn was connectiviteit daarom een hoofdthema. Alles aan alles koppelen, maar zonder dat de gebruiker daarbij het digitale bos wordt ingestuurd, want dat is het grote probleem. WiFi is de grote verbinder, je kunt nu printers, servers en harde schijven zonder meer in je WiFi netwerkje opnemen. Maar maakt dat het werken makkelijker en overzichtelijker? De consument kreeg de laatste jaren zoveel nieuws voorgeschoteld (kocht en probeerde ook van alles) dat er nu enige aarzeling is. Zijn 3D, 4K-HD, supervoice, de geïntegreerde keukenmachine, de zelfdenkende vriezer of de cloud wel hetgeen waar de klant op zit te wachten of is dat allemaal technology-push? Sommige dingen hebben het gehaald. De opkomst van de smartphone en de tablet is duidelijk, maar hoeveel mensen hebben echt geld en tijd over voor HD content, BluRay of zo’n 3D brilding? De crisis - en die is nog lang niet voorbij beseft nu iedereen - is ook geen echte stimulans, al valt het voor de CE branche relatief nog mee. Men blijft het proberen, de IFA was weer vol met nieuws en quasi-nieuws. In steeds meer richtingen, duidelijk lonkend naar de ICT, maar hogedruk reinigers of stofzuigrobots zijn ook CE-producten en je polshorloge koppelen aan je smartphone is ook wel aardig want dan hoef je niet opvallend zitten te bellen en kun je berichten daar (beperkt) inzien.

UHDTV

Beeld op de IFA is nog steeds het belangrijkste of dat nu op een superscherm komt of een meeneemding, en het mag superscherp zijn. Voorbij 3D en HDTV, en nog veel scherper dan wat de huiskamertelevisie aankan of een BlueRay speler levert, is er nu 4K of 8K UHDTV – ultra high definition –met een veel hogere resolutie (3840 x 2160 en 7680 x 4320 pixels). Eigenlijk veel scherper dan je op een normaal scherm nog kunt onderscheiden. Het is dan ook bedoeld voor 84 inch schermen, superdingen die homecinema heten en voor projectie op hele grote publieke schermen. Dan is het wel erg mooi, erg scherp, maar voorlopig nog onbetaalbaar, reken maar op 10.000 euro voor zo’n scherm. De industrie wil er wel aan, maar afgezien van de indruk die de bezoekers op de IFA meenamen (het is echt haarscherp), is het nog maar de vraag of er kopers voor zijn en of er content voor gaat komen. Sony heeft de 84 inch 4K TV, Toshiba heeft de 4Ktv met 3D zonder bril, Panasonic gaat nog groter met een 103 inch model 4K plasma en liet een proefmodel zien van 145 inch gebouwd.

De model-

oorlog

Nadat Samsung vorig jaar de Galaxy Tab 7.7 moest verwijderen, heerste dit jaar complete ‘Gebrauchsmuster’ en patentparanoia op de IFA-beurs. Juristen speuren, douane, politie en rechters staan standby. De ruzies over auteursrechten, octrooien, ‘Gebrauchsmuster’ en andere intellectuele eigendomkwesties houdt de rechter her en der bezig, maar verstoort ook behoorlijk de hele distributie. Recente uitspraken over de vorm, interactiemodellen en de gebruikte software in tablets zorgden op de IFA dus weer voor paniek. Wat mag je wel laten zien? Wat mag je verkopen? En wat als je nou net een mooi tasje of houder hebt gemaakt voor model A, dat nu verboden is, maar morgen of ergens anders wel verkocht mag worden? Kun je dan een niet werkende mockup in dat tasjes steken of is dat dan ook een overtreding van de vormrechten, die in Duitsland als ‘Gebrauchsmuster’ wat meer gedefinieerd zijn dan elders in Europa? In ieder geval mogen sommige Samsung modellen in sommige landen wel en andere weer niet verkocht worden en heeft Apple in de VS van een jury nogal een aardig oordeel gekregen, waar dan wel weer de Galaxy 10.1 en de Intercept buiten vallen en over de S III is er ook nog geen oordeel. Komende tijd veroordeelt de rechter Samsung daarom misschien tot het betalen van een forse boete en het uit de handel nemen van een aantal modellen. De rechtbank moet er zich nog over buigen en kan het juryoordeel ook negeren. Er komt nog een hoger beroep.

Google, dat met Android natuurlijk ook op de achtergrond partij is, stuurde een email waarin Google de fabrikant waarschuwt het Apple-design los te laten en geen iPhone kopie te maken, en dat kwam in de rechtszaak nogal ongunstig over voor Samsung.

De Galaxy Tab 10.1 mag ondertussen wel op de Nederlandse markt, zo oordeelde het gerechtshof in Den Haag en zo ook de Duitse rechter. Het vonnis in het Nederlandse kort geding blijft daarmee overeind en Apple ving bot. De Galaxy Tab 7.7 mag weer niet. Daar is een Duitse uitspraak over die voor heel Europa geldt. De Tab 7.7 maakt inbreuk op een serie ontwerpschetsen die Apple in 2004 registreerde. Dit modelrecht (‘Gebrauchsmuster’) kan ook elders in Europa worden afgedwongen. Apple geeft overigens niet op na het grotendeels verloren kort geding tegen Samsung vorig jaar. Apple eist nu in een bodemprocedure opnieuw een verbod op alle devices van Samsung die Android draaien en multitouch ondersteunen, ook de Galaxy SIII, de Galaxy Nexus en de nieuwste Galaxy Tab-varianten. Dat is dus ook voor andere Android toestellen een probleem.

Windows 8

Even afgezien van de modeloorlogen was Berlijn hét moment om de smartphones en de tablets voor het kerstseizoen te laten zien en dan komt Windows 8 natuurlijk om de hoek kijken, met name ook omdat Apple (natuurlijk) afwezig was. Niet Nokia maar Samsung liet de eerste Microsoft-OS smartphone zien, deWindows 8 telefoon ATIV S, met dualcore processor, 4,8 inch scherm en een adviesprijs van 549 euro.


De smartphones worden in allerlei varianten in de markt gezet. De consument is happig. In veel landen bestaat al meer dan vijftig procent van de mobieltjes uit smartphones, ook in Duitsland. Apple heeft de leiding in deze markt verloren, maar iedereen vraagt zich af wat de iPhone 5 of de kleine tablet gaat doen. Android is de grootste en komt met hardware van veel verschillend fabrikanten. Samsung en de Galaxy-reeks en met name de S III zijn aan de winnende hand, Samsung presenteerde een iets grotere 5,5 inch (HD Superamoled) opvolger van de Galaxy Note, een 1,6 Ghz quadcore processor met Android, 4.1.1 tablet-phone met stylus. De Samsung S-Pen stylus zien we ook in andere tablets en laptops. Een wat vreemd apparaat van Samsung is de Galaxy camera-telefoon: eigenlijk vooral een fototoestel met 21 optische zoom en Android, WiFi en een mobiele telefonie 3/4G-verbinding.

Archos presenteerde op de IFA een 7-inch tablet om mee te gamen. De GamePad biedt aan weerszijden van de tablet speciale game-toetsen. De Archos GamePad kan ook als normale tablet gebruikt worden en draait op Android Ice Cream Sandwich met een dual-core 1,5 GHz-processor en quad-core GPU. Alle games in de Google Play Store zijn te spelen met de GamePad.


Sony, happig op cloud diensten en internet-content, kwam naast een nieuwe topmedel, de Xperia T met 4,8 inch scherm en NFC koppeling aan draadloze luidsprekers ook met de Xperia Tablet S tablet voor het gezin, die profielen voor verschillende gebruikers mogelijk maakt. HetS model heeft een Nvidia Tegra 3 quadcore-processor en draait op Android 4.03. Het is 12 mm dik, weegt maar 570 gram en is zelfs spatwaterdicht. Een optionele hoes met ingebouwd toetsenbord kost 99 euro. In het kader van de second screen inzet kan Xperia Tablet S als IR-afstandsbediening worden ingezet voor andere apparaten zoals tv, decoder en versterker.

Philips was ook in Berlijn, maar liet afgezien van wat nieuwe tv’s – men wil van de verlieslatende tv-divisie af en nu komen de tv van TP Vision- vooral accessoires zien, docking speakers en audiosystemen zoals draadloze luidsprekers voor pods en pads, en nu ook voor Android en W8 systemen. Philips zoekt naar marge-producten, een intelligente homecooker geeft de richting aan.

Ultrabooks

Asus geeft officieel de netbooks op, iedereen wil nu de iets krachtige ultrabooks leveren, waar echter behoorlijk prijsdruk op staat. Die ultrabooks zijn er ook weer in varianten, zoals convertibles die ook als tablet werken. Toshiba komt met een nieuwe convertible ultrabook, de Satellite U920t combineert het gebruiksgemak van een laptop met de opstart/reactiesnelheid en het horizontale gemak van een tablet. Het 31,8 cm (12,5”) grote aanraakscherm laat zich eenvoudig van de laptop- in de tabletstand zetten.

3D en Slimme Full HD-tv

De 3D mode is niet echt aangeslagen, de brilletjes blijken een remmende factor, leuk in de bioscoop maar niet thuis. De Ultieme film- en game-ervaring met de tweede generatie en 20% lichtere OLED Personal 3D viewer van Sony HMZ-T2 voor de mooiste 2D- en 3D-beelden in High Definition, inclusief virtuele 5.1 surround sound kost namelijk wel even 999,- euro. Toch hebben de duurdere tv’s meestal wel 3D functionaliteit, die best indrukwekkend is. 3D biedt ook leuke grapjes, zoals Samsung liet zien met Multi View, daarmee kun je twee verschillende programma’s op hetzelfde scherm tegelijkertijd bekijken. Niet split-screen, maar op het volledige scherm met Samsungs Multi View 3D brillen met geïntegreerde koptelefoon.

Het wat nuttiger Smart TV-concept met internet toegang, WiFi, USB video recording, browser, Skype en vergaande tablet en smartphone-integratie en zelfs voice-control komt binnen bereik van een groter publiek. Toshiba levert ze nu in Full HD, met een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels en 16:9 op basis van LCD-panelen met Edge LED-backlight en 3D-ready. Ze kunnen 2D-content naar 3D converteren als men gebruikmaakt van Toshiba’s Active Shutter 3D-bril.

Apps

Apps voor huishoudelijke apparaten, zodat je ze vanaf je mobiel kunt aanzetten of besturen, dat is de aanvulling op de witgoed en bruingoed hardware, daar liet de IFA wel iets van een convergentie-trend zien. Apps voor televisies, en Philips liet apps zien voor webcam/monitor InSight, voor bewakingsdoeleinden, je tuin of huiskamer op afstand bekijken als er iets beweegt of als beeldbabyfoon met vochtigheidsmeter. Met de Philips InRange raak je je portemonnaie met mini-zendertje niet meer kwijt, die is via een app gekoppeld aan je iPhone. Samsung heeft al apps voor z’n WiFi Space Max koelkasten zoals de Grocery Manager App en voor Eco Bubble wasmachines, die dan op afstand en tegen het goedkope tarief kunnen worden ingeschakeld.

M2M

Machine-to-machine communicatie is waar het bij al die besturing om draait. Via apps is remote management van apparatuur mogelijk, niet alleen via menselijk ingrijpen, maar automatisch, op basis van voorgeprogrammeerde response op signalen. M2M en apps om data an te sturen is dus essentieel voor domotica en Vodafone ziet dat blijkbaar in, want men gaat een samenwerking aan met IBM voor “
connected home appliances”. Op de IFA liet men dit al zien voor een wasmachine, Vodafone’s Global M2M Platform draaiend op IBM’s nieuwe SmartCloud Service Delivery Platform.

Videodiensten

De mogelijkheden van internet en met name de video-opties worden steeds meer naar de consument gebracht. Zelf video’s uploaden, maar ook kijken naar video wordt steeds meer ingepast in allerlei apps en sites. Niet meer zelf speuren naar YouTube filmpjes, maar een gericht video-aanbod. Dat past bij de zoekvraag en dan liefst als app(licatie) ook voor mobiele en huiskamerschermen. Een app van NewTV biedt bijvoorbeeld rondvluchten voor 6000 hotels in kustplaatsen, zodat je de omgeving een beetje kunt inschatten. Dat gaat dus weer verder dan Google Streetview of een video van het hotel. De vraag is wanneer augmented reality zover gaat, dat je helemaal niet meer op vakantie hoeft. Overigens is duidelijk dat allerlei diensten, die als intermediair bijvoorbeeld hotelkamers of vluchten zogenaamd goedkoop verzorgen, wat minder vertrouwd worden. Ze hebben een enorme opgang gemaakt, in lijn met bellen.com en de vergelijkingssites, maar er is twijf. De soms forse commissies, soms aan beide kanten, maken de zogenaamde superdeals alsnog duur, de echte aanbieders (hotels, airlines) zijn soms goedkoper en het lijkt er vaak op dat de ranking eerder gebeurt op basis van wat de intermediair verdient dan wat het beste is voor de eindklant.

Domoticaproducten

Automatisering van het huis, de verlichting, verwarming, beveiliging is al jaren een trend, maar WiFi en apps maken het nog wat gemakkelijker. Belkin komt met de WeMo-serie met modulaire WiFi-producten voor huisautomatisering. WeMo-producten zijn eenvoudige units waarmee men huishoudelektronica op afstand kan bedienen. Zo kan men apparaten aan- en uitzetten, laten reageren op beweging en zelfs timers instellen. WeMo werkt met een speciale app waarmee men één of meerdere apparaten vanaf de iPhone, iPad of iPod kan bedienen,. De nieuwe WeMo-serie bestaat uit drie producten: WeMo Switch, WeMo Switch + Motion en WeMo Baby. De WeMo Switch + Motion voegt een sensor toe die binnen een bereik van drie meter beweging detecteert en een op de WeMo Switch aangesloten apparaat aan- of uitzet. WeMo Baby laat gebruikers naar hun baby luisteren op hun iPhone, iPad of iPod met helder digitaal geluid overal in huis of buiten. Met behulp van de WeMo Baby-app en een bestaande Wi-Fi-router kunnen één of meerdere gebruikers geluiden uit de babykamer beluisteren. Dit kan niet alleen vanaf de bank, in de keuken of in de tuin, maar ook als u niet thuis bent. Met de premium app kunnen gebruikers van WeMo Baby zelfs huilmeldingen ontvangen, en wordt ook de huilgeschiedenis van uw baby bijgehouden.

WeMo biedt ook integratie met IFTTT (if this then that), een onlinedienst die in staat stelt taken aan te maken en verschillende internetdiensten op één platform te combineren. Via het WeMo-kanaal op IFTTT kan men een WeMo Switch of Motion gebruiken om tal van diensten te activeren, waaronder e-mail, weerbericht, telefoongesprekken, Twitter, Facebook etc.

Powerline netwerken worden ook steeds slimmer. devolo AG presenteerde nieuwe adapters zoals de dLAN 500 Wireless+ voor het dLAN-thuisnetwerk en de eerste dLAN powerline camera. De dLAN LiveCam geeft de gebruiker wereldwijd toegang heeft tot de camerabeelden dankzij de smartphone app.

IFA Usability Park

Zelf al die hippe en handige designs proberen is wat de klant graag wil en op de IFA had men middels een soort publieke probeerstand Usability Park genaamd, gezorgd dat men dat ongestoord kon doen. Niet alleen apparaten, maar ook de driedimensionale ruggensteun Swopper (die een publieksprijs verdiende) kon men daar proberen. Huishoudelijke apparaten worden steeds slimmer of dat nu de zelfsturende Dyson verwarmingsblazer is of de stofzuigrobot Kobold van Vorwerk. Content bereikbaar maken in het hele huis kan met Wifi, maar dedicated netwerkjes voor bijvoorbeeld ook gecodeerd satellietsignaal zoals de Elgato-Eye-TV-Netstream zorgen dat overal in huis, op ieder toestel naar alle TV-programma’s gekeken kan worden.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom