CeBIT

CeBit Hannover was ooit een verplichte routine, werd steeds minder interessant en meer lokaal Duits, en nu wordt het mediatechnisch ook nog weggeblazen door het WMC vlak ervoor en de Apple iPad aankondiging. Dan krijg je in de wereldpers niet veel aandacht, de obligate opening door Merkel is geen nieuws, wat nieuwe leuke ultrabooks zijn eigenlijk het einige lichtpuntje. De nieuwe iPad was er nog niet, maar Apple was wel overal, alleen officieel zijn ze geen deelnemer, maar de makers van apss, accessoires en aanpalend Mac en Apple spul komen zich op deze nog steeds grootste ICT-beurs nog laten zien.

De sfeer was volgens bezoekers minder goed dan ze verwacht hadden, er was enige hoop op een opleving, met de beurswind in de rug en goede Duitse economische cijfers (groei, minder werkeloosheid, lage rente) maar dat vielt tegen, de ICT is een achterblijvertje vanwege de toch vrij forse bezuinigingen overal.

Voor Intel, dat nog sterk leunt op de traditionele formaten (desktop en laptop) is CeBIT dus nog wel een belangrijk event, maar het grote nieuws haalt Hannover niet (meer). Leuk om er naar toe te gaan, de relaties uit de distributiewereld even te zien, de security bedrijven even te checken, maar verder brengt internet wel wat we vroeger in die toen tientallen hallen lopend moesten traceren. Jammer, in zekere zin een aflopende traditie, die CeBIT, maar verging het zo Comdex ook niet en wie herinnert zich nog de Amerikaanse NCC uit de jaren Tachtig.

Dae Punt rapporteert: CeBIT 2012

Onze CeBIT bezoeker dit jaar is Dae Punt, iemand met wie de redactie bijna wekelijks in de IT-Bende podcast van gedachten wisselt. Hij ging dit jaar met Viktor Baltus naar CeBIT 2012 en dat tekent ook een beetje zijn verslag, want Viktor is een kunstenaar die exposeert met Augmented Reality kunstobjecten. Dae aan het woord:

Vorig jaar al voorspelde ik een opleving van de markt en het is een ruig jaar geweest. Sinds de vorige CeBIT ben ik overgestapt op een MacBook Air en, hoewel Apple al jaren traditiegetrouw ontbreekt op de CeBIT, zie ik een hoop verandering voor ons, waar ik op de beurs wel het nodige verwacht. Natuurlijk komt er binnenkort een nieuwe iPad 3, ook wel een iPhone 5 en zou Microsoft ook niet nog iets doen? En hoe doen de namaakmodellen het? En de underdog-tablets? Meer dan ooit verwacht ik gadgets en accessoires voor iPhones, iPads en Macs .

Ik ben ondertussen het nieuwste besturingssysteem voor de Mac, Mountain Lion 10.8, aan het testen. Dit besturingssysteem slaat de brug tussen het besturingssysteem van de iPhone, de iPad (Apple iOS) en de Mac.

Ondertussen probeert ook Microsoft met Windows 8 de kloof tussen Windows 7 en Windows Phone 7 te dichten. Microsoft en Nokia (de hardwarefabrikant van de mobiele toestellen) staan traditiegetrouw wel op de CeBIT en laten dat zien. We hebben Microsoft gezien met een presentatie van… Windows 8. Natuurlijk zag de Oprah-opstelling er supermooi uit, maar echt veel nieuws hebben we er niet gezien.

BlackBerry

Natuurlijk zijn Viktor en ik even langs de stand van BlackBerry geweest, waar we een BlackBerry-toestel zagen naar ontwerp van Porsche. Ook zagen we de PlayBook, tienduizenden types BlackBerry en niet één zakelijke gebruiker.

Voordat ik dit jaar naar Hannover kwam, hoopte ik op een opleving. Een ommekeer na jaren van teruglopende bezoekersaantallen. Een zwalkend beleid van de organisatie van CeBIT dat er jaren achtereen voor zorgde dat de zakelijke bezoekers wegbleven en de beurs steeds minder interessant werd voor zowel bezoekers als standhouders. Na de eerste dag van de CeBIT 2012 was ik niet meer zo enthousiast. De beurs was minder leeg en minder wanhopig dan vorig jaar, maar iets spectaculairs hadden we nog niet gezien.
@Body Text = Gelukkig zagen we op onze tweede dag een kleine bescheiden stand van de universiteit van Ulm. Daar had een groepje studenten als afstudeeropdracht (in een week tijd!) een opstelling in elkaar gezet, waarbij een Virtual Reality bril gekoppeld was aan een computer. Door middel van speciale witte bolletjes kon een eenvoudige camera van bovenaf “zien” waar je naar keek en zo het virtuele beeld in je bril aanpassen. Deze techniek bestaat al een tijdje en is o.a. gebruikt bij Gollem in de film Lord of the Rings. Het was heel leuk om het zelf te proberen en om de studenten erover te horen!

Tobii

Het is ook supercool om een computer met je ogen te kunnen besturen. Een Zweeds bedrijf genaamd www.tobii.com heeft het afgelopen jaar niet stilgezeten (vorig jaar heb ik ze ook gezien) en hun besturing is nóg beter geworden met kleinere hardware. We spraken met Sara Hyléen, die ons er alles over kon vertellen. Zo heeft het bedrijf een bril met ingebouwde camera, die ze hebben getest op mensen die ermee een winkelcentrum in gingen. Na afloop (de bril kan een uur filmbeelden opslaan op een SD-kaart) konden ze zien waar de mensen naar gekeken hadden alvorens hun aankopen te doen. Die informatie levert waardevolle inzichten op over het kijkgedrag in relatie tot het koopgedrag.

ZeroBoot

Op de stand van ZeroBoot hebben we een computer in een seconde Linux of Android zien starten. Gewoon, omdat het kan. We zagen SafeBook (met zelfs hetzelfde lettertype als een ander bedrijf dat er qua klank erg op lijkt) met Social Apps for Enterprises, gebaseerd op Lotus Domino. Naexus was er met een panorama-beameropstelling en Bluetooth speaker en een retro-telefoon van DBEST uit London.

Global Wave

Ook zagen we Japanse folie voor op de iPhone, waarmee je – zonder speciale bril – films van o.a. YouTube in 3D kunt bekijken! Het bedrijf heet Global Wave.

Nou ja, het was een gezellige CeBIT en we hebben leuke dingen gezien, maar mijn verwachtingen bleven onbeantwoord. Het was goed om te zien dat de beurs weer een beetje in de lift zit (naar boven) en ik boekte bij terugkomst onmiddellijk mijn accommodatie voor volgend jaar. Ga je mee?

Dae Punt

daep@aut.pp.nl

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom