Polycom-onderzoek: videoconferencing neemt toe

Videoconferencing neemt vooral op pc en mobiele apparaten toe als tool om bedrijfsproductiviteit te vergroten, claimt een onderzoek van Wainhouse Research en Polycom onder bijna vijfduizend zakelijke gebruikers van videodiensten over de gehele wereld.

Videoconferencing wordt steeds meer gezien als belangrijkste applicatie om klanten en partners te ontmoeten. Toegenomen productiviteit is het grootste voordeel van videoconferencing. Dit resulteerde in een aantal opmerkelijke bevindingen over de zakelijke voordelen van videoconferencing, trends in toepassingen, referentieverhalen en inzicht in de toekomstige groei.

Wel moet worden aangetekend, dat er in 2012 een geringe terugval was in de omzet van professionele videoconferencing, terwijl gebruik van skype en andere goedkope alternatieven wel sterk groeide.

De belangrijkste voordelen van videoconferencing zijn toegenomen efficiëntie/productiviteit (94 procent), gevolgd door een grotere invloed op discussies (88 procent), versnelde besluitvorming (87 procent) en minder reiskosten (87 procent).

Gevraagd naar hoe bedrijven videoconferencing inzetten voor specifieke, nieuwe gebruiksmogelijkheden, antwoordde de meerderheid (71 procent): “Klanten en partners ontmoeten”.

Een kwart van de respondenten zegt dat men dagelijks aan videovergaderen doet, 39 procent doet dat wekelijks, 21 procent maandelijks en veertien procent elke paar maanden.

Multivendor-omgevingen zijn de norm, dus is uitwisselbaarheid cruciaal – zestig procent zegt dat men ‘hoofdzakelijk’ gebruik maakt van meer dan één leverancier van videoconferencing apparatuur of dat men videoconferencing software heeft; 32 procent van drie of meer leveranciers.

Video zorgt ervoor dat telewerkers zich meer verbonden voelen met hun collega’s. Van het totale aantal respondenten dat vanuit huis werkt, is 87 procent het er helemaal mee eens, of mee eens dat het gebruik van videoconferencing hen in staat stelt om thuis te werken, zonder dat ze zich afgesneden voelen van hun werkomgeving.

Gebruikers halen het maximale uit videoconferencing op kantoor en in toenemende mate thuis of onderweg op mobiele apparaten. Desktop-pc’s en laptops zijn daarbij de meest gebruikte apparaten voor videoconferencing (71 procent van de respondenten), gevolgd door videosystemen voor vergaderkamers en groepen (65 procent), tablets (34 procent) en smartphones (33 procent). Vergaderkamers zijn de populairste omgevingen voor videoconferencing. Van de respondenten gebruikt 79 procent het in vergaderruimten en 69 procent in het eigen kantoor. De snelst groeiende videoconferencingomgeving is ‘onderweg’ – in het bijzonder vliegvelden, hotels en bij klanten. Pc’s zijn de belangrijkste apparaten voor videoconferencing, maar het tijdperk van de smartphone is duidelijk aangebroken. Meer dan negentig procent van de respondenten heeft een smartphone en 75 procent een tablet. Meer dan 77 procent van de respondenten gebruikt zijn of haar smartphone voor zakelijke activiteiten en dit geldt voor vijftig procent van de tabletbezitters.

De belangrijkste redenen voor het toenemen van het gebruik van videoconferencing zijn dat meer mensen uitgerust zijn met videotools, er grotere toegang tot video is en meer integratie van video in bedrijfssoftware en beschikbaarheid in IM/UC-clients, zoals Microsoft Lync.

“Het grote misverstand is dat vermindering van reiskosten de enige ‘echte’ reden is voor het omarmen van videoconferencing. Dit onderzoek toont aan dat andere voordelen, waaronder grotere efficiëntie, productiviteit en effectievere discussies, een prominente rol spelen in de waardepropositie van videoconferencing”, zegt Ira M. Weinstein, senior analist en partner bij Wainhouse Research.

Het grootste deel van de ondervraagden gebruikt video collaboration dagelijks of wekelijks. Thuisgebruik van video collaboration gaat dit jaar en later nog dramatisch groeien.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom