Monitor kennis

Monitoren: wat moet je weten. Beeldschermen, ze zijn tegenwoordig plat, multifunctioneel en meestal met meerdere aansluitingen (VGA-HDMI-DVI), in de CE-markt vaak ook voor video. Het belangrijkste kenmerk bij gegeven afmetingen is natuurlijk het aantal pixels/beeldpunten met daarnaast de reactietijd in msec. Dan volgen contrast(ratio)-waarde en helderheid.

LCD Panelen

Er zijn grofweg drie verschillende typen LCD panelen. De meest gebuikte TN (twisted nematic), IPS (in-plane switching) en MVA (multi-domain vertical alignment). TN technologie is populair geworden vanwege zijn lage kostprijs, lage productie-uitval, snelle reactietijd en een goede kleurweergave. TN technologie heeft als nadeel de beperkte kijkhoek en lichtlekkage. Dit wordt zichtbaar bij donkere beelden.

IPS en MVA technologie hebben minder lichtlekkage en de kijkhoek is een stuk beter. Bij IPS en MVA is er nagenoeg geen verschil in kleurweergave wanneer er vanuit een hoek ingekeken wordt.

Statisch of dynamisch contrast

Contrastratio betekent het verschil tussen het lichtste en het donkerste stuk van een afbeelding. Hoe hoger de ratio, hoe meer stapjes (en dus kleuren en/of grijswaarden) er zichtbaar zijn. Contrast wordt in Statische- (meting bij stilstaand beeld) of Dynamische- (meting over tijd) ratio uitgedrukt. Bij stilstaande beelden, zoals bv. het opmaken van teksten en reken- bladen, is een hoog Statisch contrast erg belangrijk. Bij bewegende beelden (bv. films op TV) kan een hoger Dynamisch contrast echter prettiger zijn omdat er bij donkere scènes een beter zwartniveau is.

Een monitor met een hoger statisch contrast zal een beter beeldkwaliteit geven, MVA monitoren hebben een contrast van 3000:1, TN monitoren 1000:1 dit is duidelijk zichtbaar.

LCD of toch LED

Televisies en monitoren worden altijd geleverd met een LCD (Liquid Crystal Display) de achtergrond verlichting kan echter verschillen. De nieuwste schermen gebruiken hiervoor LED’s (Light Emitted Diode) in plaats van CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp). Er zit tussen 2-CCL en LED bijna geen verschil in beeldkwaliteit en stroomverbruik, LED monitoren kunnen wel platter worden geproduceerd.

Energie

Het stroomverbruik wordt steeds belangrijker. Het zuinigst is LED technologie of een energiezuinig 2-CCFL paneel. In de afgelopen jaren is het gemiddelde stroomverbruik behoorlijk gedaald: een standaard 19” monitor is van meer dan 40W naar 20W gegaan. Een 24” monitor met LED technologie verbruikt 23W.

Protectieglas monitoren

Speciaal voor openbare ruimtes en scholen zijn er monitoren met protectieglas.

Touchscreen monitoren

Touch monitoren worden op steeds meer plaatsen toegepast. Denk hierbij aan fotomachines, productinformatie, kassa’s, toegangssystemen, restaurants en muzieksystemen.

Touch monitoren worden het meest verkocht met resistive technologie, simpel uitgelegd werkt deze door een dubbele laag structuur waarvan een met resistive coating en een met conductive coating. Wanneer de twee lagen tegen elkaar worden gedrukt, ontstaat er een spanningsverschil en een microprocessor berekent waar de druk wordt uitgeoefend. Resistive technologie is flexibel in het gebruik en heeft een lange levensduur (miljoenen touches). Door de extra laag wordt wel het contrast en de helderheid minder.

Met de juiste software (zoals Windows7) kunnen bepaalde monitoren werken als multi-touch monitor, vergelijkbaar met de Apple interface waardoor ook meer complexe vingerbewegingen herkend worden. Projective-capacitive touch technologie is bij de meeste mensen bekend van de duurdere pad’s en smartphones met dezelfde technologie.

Surface acoustic wave technologie

SAW technologie geeft een superieure beeldkwaliteit. De voorkant van het scherm is van puur glas. Wanneer hierop wordt gedrukt, ontstaat er een verandering in een akoestische golf. Deze wordt door sensors gemeten en de positie wordt berekend. Het scherm werkt enkel met de vinger en is ongevoelig voor krassen. Hiermee is SAW een van de meest betrouwbare touch technologieën.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom