De toonaangevende beurs voor games en entertainment in Europa is de Gamescom in Keulen. Daar toonden dit jaar zowel Sony (PS4) als Microsoft (Xbox One) nieuwe consoles en waren er zoals gebruikelijk veel nieuwe spellen. Nieuwe vormen in de electronica zoals Google Glass, en de smartwatches verbreden de mogelijkheden voor games. De Sony PS4 is de eerste grote vernieuwing in 7 jaar.

Voor de games-industrie zijn een paar trends belangrijk. Online gaming is al lang een hot topic, maar is nu een van de factoren, die console-gaming wegdrukt. De opkomst van Android devices die ook als game-unit werken is een bedreiging voor de traditionele consoles en draagbare games-units van Sony, Nintento en Microsoft. Dat tij probeert men te keren door meer online functionaliteit en communities voor de consoles te brengen, de game console is ook een social media device in die zin.

De nieuwe PS4 van Sony gaat hier waarschijnlijk voor 399 euro in de winkels komen, en het is duidelijk dat Sony graag abonnementsinkomsten wil genereren via de PS Plus dienst. The PS4 is een community ding, je kunt er via Music Unlimited muziek mee beluisteren, andere gamers volgen en eigen gamen livestreamen via Twitch, de gaming en video service. Er is de instant game collection, cloud storage en immersive online multiplayer play mogelijk met de PS4. Ook is er access naar content zoals TV-programma’s en diensten zoals TuneIn, Wuaki, LoveFilm en hier ook Ximon en Pathe.

De nieuwe PS4, die net als de Xbox nog voor het kerstseizoen uitkomt (Thanksgiving is de traditionele start)en ook nog een BluRay optische afspeler heeft, komt met een brede reeks games, zowel op disc als in download. Die zijn van Sony zelf, maar ook van onafhankelijke studio’s . Het zijn deels sequels, vervolgen van populaire titels, zoals Minecraft en Hotline Miami, maar er staan nu al 180 games op stapel.

De PS Vita, de voorlaatste en draagbare PS uitvoering, krijgt nog wel aandacht en is wat goedkoper geworden, maar de PS4 is duidelijk de grote sprong voor Sony. Wel kan men de Vita en de PS4 koppelen in wat men second-screen features noemt.

Xbox One’s nieuwe User Interface is wat de bezoekers vooral interesseerde. De Xbox is niet alleen meer een game-console, maar kan dienen als interface naar andere home-electronica in de huiskamer, van beeldscherm tot audio, het is een echte remote home-theater control unit. De nieuwe Xbox, de eerste echte nieuwe unit in acht jaar, biedt veel nieuwe functies en met name de voice-recognition en de Kinect functies maken niet alleen spelen, maar ook andere functies makkelijker. De interface biedt game DVR capabilities, friends list, multiple account features en home theater controls. Zes spelers kunnen nu tegelijk aan de gang.

Nieuwe game releases waren Need for Speed Rivals, Call of Duty Ghosts, Gran Turismo 6, Assassins Creed IV Black Flag, en EA Sports latest soccer release Fifa 14.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom