Dat ook Apple rare sprongen maakt, blijkt uit de verkoopdeal met Philips over de Hue lampen die men via Apple Stores en dealers gaat verkopen. Er komt overigens een grote en eigen Apple Store in de Passage in Den Haag. Met de Hue Bridge en aangesloten gloeilampen kun je volledig je belichting vanaf de iPhone of iPad bedienen, maar er zijn serieuze vragen of dat verstandig is. Men heeft via een eigen routertje en coulddienst allerlei installatieproblemen voorkomen, maar echt lekker is het nog niet.

Leuk geprobeerd, nog niet echt klaar

Een lichtsysteem, waarbij je de lichtsterkte en de kleur van meerdere lampen thuis vanaf je iPhone kunt regelen, is wat nieuws, zeker van Philips en de keuze voor het Apple-kanaal is ook verrassend. Maar is het een gadget of een echte oplossing?

Vanuit je auto (sorry, wel even stoppen anders betekent dat een hele dure bon van sinds kort 350 euro) kun je met een iPhone (met Android lukte het niet) thuis de Hue sfeerverlichting regelen. Tot 50 lampen per app, misschien leuk om er letters mee te maken? Waarom je deze vanuit je auto zou willen bedienen, is de vraag, hoogstens kun je zo op vakantie de indruk wekken dat er iemand thuis is. Het veranderen van de lichtinstelling (kleur, intensiteit, met LEDs kan het allemaal) kan ook op de bank, maar het gadgetgehalte van een online te besturen systeem is natuurlijk groot. Het Licht-domotica systeem Hue van Philips heeft potentie, maar is wat halfbakken uitgebracht. Men koos voor verkoop via Apple en dat is bij de prijsstelling van 200 euro voor een set met 3 lampen wel het goede publiek, maar het hele concept is zeker softwarematig nog niet goed doordacht. De meegeleverde apps voor Apple en Android zijn niet erg gebruiksvriendelijk, dat kan stukken beter, maar het lijkt er op dat de Android app buitenshuis niet werkt, de iOS versie wel. Leuk voor de Apple dealer. Die kan als de klant komt klagen een iPhone extra slijten. Philips heeft hier een interessante propositie die uitgebouwd kan worden naar andere verlichting en huishoudelijke apparatuur, en zo domotica en besturing via het internet een zet kan geven, maar voert het knullig uit. Waarom geen gewone remote om die fraaie, veelkleurige sfeerlicht modes te bedienen? Wie loopt nou de hele dag met z’n iPhone rond in het huis om het licht te bedienen? Voor ouderen, kinderen, toevallige gasten, de zorg is dat allemaal snel te moeilijk, doe de tl maar weer aan. Nu is het systeem leuk voor wie wat sfeerverlichting wil kunnen besturen, maar hang zo’n Hue niet op de wc, dan gaan er te veel iPhones zwemmen. Deze poging om in het thuissegment van onze nationale lichtmaker, die zo leuk wist te lobbyen om die hele foute en onzinnige spaarlampverplichting er door te krijgen, met Hue een soort Senseo succes te evenaren, is voorlopig in schoonheid gestorven.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom