De 4G race

De aanbieders doen hun best, als eerste landelijk dekkend 4G te kunnen bieden en hoewel KPN (binnekort America Movil) die race begin 2014 wel gaat winnen, komen Vodafone, T-Mobile en nieuwkomer Tele2 vast niet veel later. 4G moet een nieuwe impuls geven aan de mobiele markt en met name aan datacommunicatie van liefst betaalde diensten, zoals video-on-demand. Er is fors betaald aan de overheid voor de frequentiebanden, maar die liggen helaas wel internationaal, maar niet voor Apple in de juiste hoek. iPhone en 4G blijft dus nog even hangen, waar natuurlijk Samsung, Nokia, LG van profiteren.

De vraag is nu hoe realistisch dat allemaal is. 4G is wel sneller, maar niet de tien tot vijftien keer die men rondbazuint. Tests geven aan dat men van een 5 Mbps wel aan 15 Mbps kan komen, de 50 Mbps die men claimt zijn waarschijnlijk alleen onder de antennemast op een heel rustig moment te halen. Toch zien we dat de media dit fabeltje allemaal pikken, in een uitzending van RTL sprak men rustig over die enorme snelheidsverbetering, maar wie de zogenaamde snelheidstest die over het beeld flitste even stilzette zag dat het om hoogsten 3 keer sneller gaat. Wat verdacht, maar RTL moet het dan ook hebben van adverteerders als KPN en Vodafone. net als ben Woldring overigens, die in dezelfde uitzending op 6 august toch wel iets te positief opgaf over 4G, hij leek wel een betaalde PR-man. Maar ook bellen.com is afhankelijk van de commercie en onafhankelijkheid is dus ook bij wonderboy ben lanmgzamerhand ver te zoeken.

De providers, die zoals KPN hun vastelijns-business, sms-inkomsten en stiekeme roamingwinstjes langzamerhand zien opdrogen, willen natuurlijk graag 4G abonnementen slijten, maar 37 of 38 euro per maand is stevig voor een snelheidswinst, die maar matig is, zeker voor wie geen mobiele video-fanaat is. De strijd over de maximering van het debiet (data maximering) is dus ook nog niet gestreden, de klanten willen het niet, de echte veelgebruikers zoeken wel een omweggetje en men grijpt vooral naar wifi. Onbeperkt data wordt slim afgeknepen, niet direct dood maar gewoon minder debiet als je te veel doet. Manipulatie van de access-snelheden is de nieuwe truc. (KPN) Hi PrePay biedt nu een databundel waarmee je een maand lang onbeperkt online kunt zijn, maar wel met een aanzienlijk verlaagde internetsnelheid. Ziggo, dat een FON-achtige publieke wifi-deling propageert (in traditionele Ziggo gebieden erg leuk, elders is er te weinig) knaagt ook aan de tarieven, want daar krijg je voor een 4G prijsje er dan wel kabel bij.

Het zijn ook moeilijke tijden, de providers hebben last van de crisis waarin men toch bezuinigt op bellen en telecommunicatie, de EU is lastig en publiceerde een rapport waaruit blijkt dat Nederlanders van alle Europeanen het duurste uit waren op het gebied van mobiel bellen (in 2011) en dat roept weer vraagtekens op de politiek. Langzamerhand verliezen de klanten hun vertrouwen in telecom aanbieders, die gaan de banken, verzekeraars, advocaten en politici achterna qua imago. De kalnt beseft dat het helemaal niet gaat om klant-tevredenheid maar om maximaal uitmelken van de klantenbase, alleen bij ernstig gepiep over misstanden schakelt men even terug, maar bedenkt direct weer nieuwe lepe trucjes om je belminuten net nog even meer te knijpen. Waar men een paar jaar geleden begon te begrijpen dat al die leuke en onafhankelijke telefoonwinkeltjes helemaal niet onafhankelijk waren en alleen maar provisiejagerig quasi-adviseerders, daarna begreep dat vergelijkingssites ook ergens van moesten draaien en nu het besef groeit dat abonnementen en gesubsidieerde hardware een erg dure optie zijn, nadert men nu de pijngrens. Nu de Mexicaanse Slim KPN gaan overnemen, dan zou dat wel eens een massale leegloop qua klanten kunnen betekenen, ontevredenheid heeft soms alleen maar een aanleiding nodig om tot weglopen te leiden.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom