M2M WAN : IPv6 gaat aanslaan

Het Internet of Everything begint ons leven te bepalen. Een mooi voorbeeld is dat er nu in Californië automaten komen (van iTalk Inc.) voor de uitgifte van marihuana aan patienten die daar een recept en toestemming voor hebben. Maar men wil voorkomen dat iedereen een jointje kan trekken en dus is er een biometrisch systeem ontwikkeld, dat samen met een creditcard op naam misbruik moet verkomen, De communicatie met een centrale computer die alles checkt verloopt automatisch via M2M (machine-naar-machine) verkeer.

Volgens Infonetics in haar ‘M2M Connections and Services by Vertical’ report gaat de machine-to-machine (M2M) connective en diensten markt nu echt groeien. Langzamerhand is de techniek er, komen er steeds meer IPv6 internet-aanstuurbare devices en komen ook de toepassingen los. M2M lijkt voor de gewone gebruiker nog ver weg, maar ook in onze smartphones zit steeds meer technologie, die automatisch data-verbindingen activeert en gegevens uitwisselt. Tussen de smart-wrist band en de smartphone, maar je kunt ook met een app in de gaten houden hoe je verwarming thuis draait. De medische toepassingen, ook in de zorg, zijn in wezen M2M toepassingen, die automatisch allerlei devices koppelen, parameters bijhouden en mogelijk, bij afwijkingen, via alarms menselijke gebruikers of hulpverleners inschakelen.

De M2M diensten op het gebied van bewaking, zorg, monitoring en onderhoud groeien, vrij ongemerkt, en in de industriële sfeer, maar komen steeds dichter bij de consument. Onze auto wordt tegenwoordig in de garage eerst aangesloten op een M2M diagnosesysteem, via een speciaal stekkertje en alleen via de dealer (zo houdt die een monopolie op auto-onderhoud) naar de fabrikant, die er ook nog leuk voor rekent. Onze verwarming, keuken, gasmeter, allerlei domotica diensten en steeds meer ook de verbinding met de cloud voor automatische opdate en backup zijn in wezen M2M toepassingen. Het gaat allemaal vanzelf, maar qua installatie en bijhouden van al die nieuwe dingen ontvouwt zich wel een perspectief voor de retailer.

Waar moet iemand naar toe, die op afstand z’n verwarming of verlichting wil kunnen regelen, maar dan wel met zijn specifieke wensen, zijn specifieke smartphone en leverancier van internet. Waar kan men de apparatuur en diensten als bewaking en beveiliging inkopen als dat wat verder gaat dan wat de elektriciteitsbedrijven leveren en welke rol kan de vakman hier spelen. Het draait allemaal om ICT-technieken, apps, routers, abonnementen, kiezen tussen vaste lijn of toch mobiel omdat de caravan nu eenmaal niet altijd op de vaste plek staat of men geen vaste lijn meer heeft?

Volgens Infonetics zijn het nu de grotere ondernemingen en vooral dienstverleners, die M2m zien als de grote belofte om hun kosten qua beheer, onderhoud en locatie-bezoek omlaag te brengen. Geen mannetjes die meters aflezen, maar alles naar een centraal beheer-systeem, dat ook updates en aanpassingen kan regelen. Dat werkt sneller en goedkoper, de voordelen zijn duidelijk. Komt daar nog de toegankelijkheid bij, monitoring van bijvoorbeeld te bewaken locaties kan van overal worden gedaan via internet, dan neemt de beheersflexibiliteit nog verder toe.

In de VS kiest men voor M2M nog voornamelijk voor de mobiele netten, omdat bekabeling daar minder is, zeker op afgelegen locaties, en de telco’s hier zwaar op inzetten. Ook in China wil men met LTE afgelegen gebieden snel aan internet krijgen en dit soort diensten gaan implementeren. Er zijn speciale WAN wireless voorzieningen om M2M netwerken op te zetten en men verwacht dat na 2G en 3G zeker LTE hier de zaak zal aanzwengelen. Het gaat, volgens Infonetics om wereldwijd nu al 220 miljoen M2M ‘nodes’ en dat gaat in 2018 naar 630 miljoen. Bepaalde sectoren zullen hier in voorop lopen, zoals de electriciteitsbedrijven en andere nutsbedrijven, maar ook de autoindustrie gaat veel meer traching systemen inbouwen, om diefstal te voorkomen en om onderhoudsprobelemn te signaleren.

In ons land zal men vaker toch kijken naar de vaste lijnen, de internetverbindingen via kabel of DSL liggen vrijwel overal in de grond en hebben niet alleen voldoende capaciteit, maar zijn ook wat veiliger. Als het allemaal via mobiele (radio) netwerken gaat is het niet denkbeeldig dat kwaadwillenden een hele wijk kunnen afschakelen of juist de verwarming overal even opjagen. Ook zoeken hier de kabelaars en de vastelijn telco’s zoals KPN naar nieuwe gebruiksmogelijkheden voor wat er aan glas en koper in de grond zit, daar lopen de belklanten nu van weg, maar die netten bieden nog enorme mogelijkheden.

M2M wearables

Een van de toepassingen van M2M technologie zijn de smartwatches, Google Glass en andere wearables, die een verbinding leggen met de smartphone van de drager. Daarvoor wordt vaak Bluetooth gebruikt, maar er zijn ook andere communicatie-protocollen. Het gaat er om, dat de communicatie automatische (dus M2M) wordt afgewikkeld, en dat de gebruiker alleen gestoord wordt als dat echt nodig is. Nu zijn het nog veelal gadgets, maar de fitness en de zorg gaan hier ongetwijfeld leuke dingen mee doen. Met de sensors die via een armband, hoofdband of een sticker op het lijf allerlei gegevens opnemen en bijhouden of ze misschien te veel afwijken kan men zelf of kan een externe dienst monitoren hoe het er voor staat. Dat kan enorme veel besparen aan onnodige zorg, en toch de nodige zekerheid bieden.

De biometrische toepassingen op zich gaan een hele grote business worden, de zogenaamde Next Generation Biometric Markt wordt geschat op $23.54 miljard in 2020.

Cijfers
De wereldwijde markt voor M2M services was volgens Infonetics in 2013 iets meer dan $16 miljard, met 1.7 miljard M2M connecties en gaat met 18% per jaar groeien. 16%van de omzet kwam van M2M “access” diensten via breedband. 80% van de M2M devices in 2013 werden ingezet in personal area network (PAN) technologie zoals WiFi, Bluetooth, en ZigBee.

Internet of Everything

De hele ontwikkeling van het steeds meer verknopen van apparatuur en devices met elkaar en de gebruiker, zowel M2M als H2M zal men name in de publieke sector, dus inclusief nutsbedrijven , vervoer en zorg een enorme omzet genereren. Cisco ziet hier investeringen in de orde van 4600 miljard dollar de komende 10 jaar, overigens naast wat de private sector hier nog in steekt, dat zou gaan om 14400 miljard. Die investering gaat zich terugbetalen is betere en snellere diensten en besparingen op kosten, vooral personeelskosten, maar ook in energie en grondstofverliezen. Men wijst er op, dat de politiek deze trends goed moet sturen, omdat bijvoorbeeld van het wegvallen werkgelegenheid anders voor problemen kan zorgen.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom