CBS: Handelsoverschot Nederland grootste binnen eurozone

Zo slecht gaat het nog niet met onze economie! Binnen de eurozone houdt Nederland met afstand het meeste over aan de goederenhandel met andere eurolanden (147 miljard euro in 2011). Buiten de eurozone verdient Nederland beduidend minder aan de handel in goederen.
Kwart van bbp
In 2011 bedroeg de totale waarde van de door Nederland geëxporteerde goederen naar de overige 16 eurolanden 294 miljard euro. De waarde van de import uit deze landen was 147 miljard euro. Hiermee bedroeg het handelsoverschot 147 miljard euro. Dat is bijna een kwart van het bbp.

Vooral buurlanden van belang in handelsoverschot
De 147 miljard euro aan handelsoverschot dankt Nederland deels aan doorvoer- of wederuitvoerstromen via Nederland naar andere Europese landen. In 2011 bedroeg het handelsoverschot met Duitsland, België en Frankrijk 116 miljard euro. Dat is bijna 80 procent van het totale handelsoverschot in de eurozone.

Handelsoverschot buiten eurozone kleiner
Verreweg de meeste goederen die Nederland importeert komen van buiten het eurogebied. Hierdoor is het Nederlandse handelsoverschot in relatie tot de hele wereld met bijna 45 miljard euro een stuk kleiner. Dat is 7,5 procent van het bbp. Het handelsoverschot van Ierland is met 43 miljard euro bijna net zo groot als dat van Nederland. De Ierse economie is echter beduidend kleiner. Hierdoor overtreft het Ierse handelsoverschot als percentage van het bbp Nederland ruimschoots. Slechts vijf eurolanden hebben een hogere export dan import.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom