Apple

Binnenkort (23 april) de eerste echte Apple store in Amsterdam in het Hirsch gebouw, het wordt een evenement!

De resultaten van Apple zijn qua omzet en winst fenomenaal, het gaat erg goed met het bedrijf. In de laatste drie maanden van 2011 verkocht het bedrijf meer dan 15 miljoen iPads waarmee het totaal sinds 2010 op 55 miljoen uitkomt.

Ook met de iPhone verkopen boekte Apple succes: daarvan gingen er het laatste kwartaal 37 miljoen over de toonbank. De verkoop van apparaten en software bracht Apple een recordomzet van 46,33 miljard dollar en een winst van 13,06 miljard doller. In sommige markten rukt de iPad duidelijk op. Zo meldde het bedrijf dat er nu zo’n 1,5 miljoen iPads in gebruik zijn op scholen.

Maar er zijn ook wolkjes aan de hemel. Volgens marktonderzoeker Kantar Worldpanel is de toppositie van Apple wat aangetast, iets wat overigens ook GfK al signaleerde. Apple heeft het afgelopen kwartaal in een groot aantal Europese landen marktaandeel verloren, maar won dat in de VS, waar natuurlijk andere spelers belangrijker zijn zoals RIM, dat ook erg moeilijk draait en feitelijk een overname kandidaat is. In Engeland groeide Apple substantieel.

De introductie van de iPhone 4S kon niet verhinderen dat Apple´s aandeel in de markt voor smartphones tussen de 5 en 10% is afgenomen. De markt verwachtte een 5 model. Dat viel wat tegen.

Volgens Reuters daalde het marktaandeel in Frankrijk per eind november 2011 naar 20%, van 29% in het derde kwartaal van 2010. In Duitsland bedroeg de daling 5%, van 27 naar 22%. Ook in Spanje en Italië werden soortgelijke dalingen geconstateerd. Beneluxcijfers zijn niet bekend.

De verslechterende economische situatie zou de grote boosdoener zijn in combinatie met lagere prijzen voor concurrerende Android smartphones. In de VS en en in Groot Brittannië steeg Apple´s marktaandeel daarentegen: in de VS met 11% naar 36%. De daling in Europa is nogal verrassend, omdat na de introductie van de iPhone 4S werd bericht, dat de verkopen daarvan die van de iPhone 4 ruim zouden overstijgen. Ook in het tweede kwartaal vielen de verkoopcijfers al tegen, wat toen werd verklaard door het feit dat veel potentiële kopers zouden wachten op de komst van de iPhone 4S.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom