Apple groter dan HP in global PC market

Wereldwijd zijn er volgens Canalys 120 miljoen PC’s geleverd in Q4 2011, dat zou 16% meer zijn dan een jaar eerder. Nu was toen de crisis ook al te merken, en Canalys telt de iPads nu bij de PC-markt (formeel de PC-client markt), dus dat schiet op en die telwijze maakt Apple nu tot grootste PC-fabrikant, groter dan HP. De hele IT industrie deed het niet slecht en profiteerde van de opkomende markten, vooral de hele grote bedrijven zoals Intel en Apple scoorden 15% meer omzet in Q4, alleen lokaal ging het vaak moeilijker, zeker voor kleinere spelers.

Apple verkocht 15 miljoen iPads en 5 miljoen Macs en dat is 17% van de in totaal 120 miljoen verkochte client-PC’s in Q4. Die groide ook behoorlijk, in aantallen met 16% en omvat dus desktops, laptops, tablets en pads. Zonder de pads zou het beeld echter anders zijn, dan krimpt de afzet met 0,4% en in Europa en Amerika aanzienlijk meer. Canalys wijst wel op de overstromingen in Thailand als negatieve factor de laatste maanden en ziet dat nog wel een paar maanden effect hebben.

Lenovo groeide qua marktaandeel (mede door de overname van Medion in Duitsland) met 2% maar bleef achter bij Apple’s 6% groei in marktaandeel. Acer, Dell en vooral HP verloren marktaandeel. De hoop is gevestigd op Windows 8 om de gevestigde fabrikanten weer wat lucht te geven, al kiest lenovo toch voor Android voor haar Pads. Acer loopt wat terug, de netbook hausse is voorbij door de pads, maar hoopt op succces met de S5 Ultrabook.

Pads zijn nu 22% van de totale PC-afzet, en de verwachte nieuwe iPad van Apple gaat daar weer een zet aan geven verwacht Canalys. Omdat men de Kindle Fire en de B&N Nook ook als tablets telt, pakken die bedrijven ook flink marktaandeel.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom