Connected Home; the web of things 

Met steeds meer IPv6 adressen voor steeds meer apparatuur, ook witgoed, beveiliging, printers, camera’s en auto’s krijgen een internet-adres, spreekt men wel over “the web of things”. Dat gaat met name om het zogenaamde connected home, waar naast email en webtoegang ook de tv en radio, telefonie en het op afstand besturen van apparatuur, monitoring qua brand of inbraak, alarmering en zelfs medische monitoring via het internet gaat lopen. Apparatuur gebruiken of alleen maar de werking in de gaten houden voor onderhoud en gebreken, binnen enkele jaren staat ons huis vol met IP-adresseerbare dingen, nu als is de huiskamer vol aan het lopen met servers, players en devices die verbonden zijn met het internet. Dat wordt snel onoverzichtelijk, en daar opent zich een horizon voor nieuwe diensten, apps en platforms. 

Volgens onderzoekers van Informa Telecoms en Media gaat dat inhouden dat platforms die de verschillende diensten combineren en aggregeren het beter zullen doen dan diensten die zich richten op een enkel apparaat. De gebruiker wil geen verschillende websites bezoeken of aanklikken, maar wil alles overzichtelijk bij elkaar hebben, met bijvoorbeeld alarmering ingebed in andere applicaties. 

Er worden op dit moment diensten ontwikkeld zoals GoogleTV, maar ook de hardware speelt meer in op die multimedia stroom van sites, streams, files en interacties. De AppleTv mediaspeler, maar ook devices zoals de YuiXX van Conceptronic bieden meer integratie van de diverse elementen uit omroep, web en app-wereld. Vanuit de games-insteek proberen ook Microsoft en Sony hun settop-consoles steeds meer tot centrale media-verdelers te maken. Applicaties die het voor de gebruiker overzichtelijker maken hebben volgens Informa een grote toekomst, men praat dan over GoogleTV, maar ook diensten als HbbTV, Project Canvas die nog in ontwikkeling zijn. Die diensten staan open voor derden en dat is belangrijk, geen leverancier kan nog een “gesloten” tuintje hebben, al zien we dat de toegang tot b.v. Apple Apps toch wel erg gecontroleerd wordt en dat Apple een erg groot deel van inkomsten en user-gegevens voor zichzelf houdt en nu met Ping ook steeds meer sociale netwerk content in z’n mix doet. Daar is ruimte voor alternatieven, we zien dat Sony ook meer wil en met Qriocity ook video en muziek aanbiedt en ook met een aanpak komt, die toegang tot zowel omroep-TV, internet-TV als andere content en webdiensten integreert. 

The battle to control the living room 

Een van de vragen die spelen is de fysieke interface, is dat een afstandsbediening, een toetsenbord, een touchscreen op tablet of smartphone, een voice-control interface, wijzen en gebaren naar een camera die dat vertaald in instructies of gaan we devices als de iPad ook gebruiken als het primaire controle-device voor de huiskamer. GoogleTV mikt nog op een toetsenbordje, maar er komen vast Apps voor de iPhone en iPad die de besturing en keuzetaken overnemen. Het is een psychologische kwestie, gaat de TV-kijker, die toch al onder de 3D druk (met bril) staat om geconcentreerder te gaan kijken, wel wennen aan alfanumerieke input, of duikt er een nieuwe interface vorm op, die gaat aanslaan, de hele touch-screen rage kwam ook vrij plotseling. Keuzevrijheid, multiple interface-modellen die door elkaar gebruikt kunnen worden, daar ligt de uitdaging. 

Mediaspeler-plus 

Voorlopig is er een opening voor mediaspelers of zijn het al mediaservers, die internet en omroep combineren, opslag van eigen content bieden en een interface om dat allemaal te beheren en te openen, met USB als interface naar draagbare content. De AppleTV mediaspeler was er al wat langer, maar is nu wat meer gericht op VoD (video-on-demand) natuurlijk wel via het iTunes platform van Apple zelf en dat is beperkt en niet gratis. Er zijn ook andere nieuwe apparaten uitgebracht, zoals de WD Live TV mediaspeler van Western Digital, die ook allerlei formaten content aankan. 

Bekabeling of niet 

Hoewel WiFi zeker in ons land de verknoping van internet-apparatuur en computersystemen in thuisnetwerken een enorme stoot heeft gegeven, is het publiek zich ondertussen ook bewust van de beperkingen. Zeker is stedelijke gebieden is er te veel overspraak, storing en kiest men vaak voor de ouderwetse ethernet bekabeling of voor powerline connectivity. Ook dat is niet altijd probleemloos, niet alles is bereikbaar, zit op dezelfde of verbonden stroomgroepen, maar het is een alternatief dat ook in de retail een plek gevonden heeft. Nu de digitale content steeds prominenter wordt en we telefonie, televisie en muziek over hetzelfde LAN-netwerk gaan sturen,  wordt het relatief moeilijker om die soms zware transmissie goed te geleiden. Op de IBC zijn daar vele professionele oplossingen voor, maar ook voor thuis komen er steeds betere connectie-opties. 

Onderzoek van Parks Associates heeft aangetoond dat steeds meer consumenten apparaten aansluiten op internet, zoals een HD-televisie, Blu-ray-speler, gameconsole of digitale mediaspeler. Parks Associates verwacht dat voor het einde van 2010 er 111 miljoen dergelijke apparaten in gebruik zullen zijn bij consumenten. In de Verenigde Staten alleen al gaat het om 37 miljoen apparaten die op internet aangesloten kunnen worden. Echter kan het tot stand brengen van die verbinding een lastige en dure aangelegenheid zijn. Uit een onlangs gehouden enquête door Parks Associates, blijkt dat 42 procent van de respondenten die hun tv niet met internet willen verbinden, vindt dat de router te ver van het apparaat afstaat of dat het instellen te moeilijk is, of beide (Digital Media Evolution II 2010).  

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom