Nadella

Nadella volgt Ballmer op als Microsoft CEO; Microsoft wil een nieuwe koers, met een nieuwe topman. Het heeft even geduurd en blijkbaar heeft men truus, jan en alleman buiten de deur overwogen maar nu is insider en Microsoft veteraan (22jr) Satya Nadella officieel tot CEO benoemd. Hij runde al de Cloud&Enterprise divisie, was SaaS diensten- en cloud-initiator met o.a. Office 365, Bing en Hotmailheeft een Indiase achtergrond, is relatief jong (46) en heeft een goede naam binnen het bedrijf. Ook zal Bill Gates zou terugtreden uit de Raad van Bestuur maar wel meer tijd wil besteden aan het bedrijf als adviseur en om Nadella te helpen bij nieuwe strategieën en producten. Gates’ wordt nu ‘Founder en Technologie-adviseur’.

Dat men buiten de deur niemand kon vinden is begrijpelijk, het bedrijf heeft een heel eigen cultuur (je struikelt er over de miljonairs die er al te lang zitten), eigen visie op integriteit en kwaliteit, maar zit vooral in een moeilijke overgangsfase. Wie waagt zich daar aan? Nadella is als keus van binnenuit heel logisch, hij heeft onder meer de cloud-strategie van Microsoft van de grond getild, is ervaren en heeft gezag.

Gates blijft dus meekijken en dat maakt het moeilijker de logge organisatie op een ander spoor te krijgen. Hij is heel slim, maar miste de laatste jaren de visie om snel op de treinen van internet en mobiel te springen of om Ballmer op dat spoor te zetten. Microsoft heeft serieuze problemen, die echt voor een deel te wijten zijn aan Gates. Zijn technisch inzicht is wel OK, maar de timing faalt te vaak.

De Tablet-PC haalde het in 2001 niet, was te vroeg, terwijl Apple met de iPad wel enorm scoorde. Qua mobiel is Microsoft achterop geraakt, ook hier was Jobs de slimmere marketeer, grootse ingrepen als de overname van Nokia helpen nog weining. De desktop, ooit de kracht van Microsoft, wordt minder belangrijk en de zakelijke klanten hebben iOS en Android moeten accepteren in de BYOD trend, waardoor Microsoft terrein verloor. De markt voor office-software is verzadigd, men probeert het naar de cloud te brengen, maar daar zijn andere partijen machtiger. Alleen de Xbox is eigenlijk nog een krachtige motor, maar dat is eigenlijk onder de radar gegroeid.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom