Security: wie wordt bedreigd

Van alle mobiele devices zou per jaar zo’n 12% kapot gaan of gestolen worden, jongeren lopen meer risico en in Azië en arme landen loopt dat soms op tot 28%. Het veiligheidsprobleem gaat niet alleen om bewuste aanvallen zoals malware maar ook bugs en fouten die meekomen met het product. Ook het verliezen, gestolen worden, kapot gaan of anderszins verloren gaan van devices of data speelt mee.

Niet dat we onze digitale schatten goed beschermen, 24% van Windows gebruikers en 20% van OSX gebruikers doen dat volgens Kaspersky zonder password, bij Android is dat voor smartphones zelfs 33% en voor tablets 43%. We maken backups, maar die zijn ook niet erg betrouwbaar, fysieke media als backup blijken niet altijd goed te werken, 24% van deelnemers aan een onderzoek gaf aan wel een problemen te hebben gehad, door beschadigde data (10%), diefstal (3%), verlies (10%) of onleesbare dragers. Daarnaast is het zoeken naar die backups en de juiste gegevens tussen vele backups ook nog eens problematisch, op welk ding stond het ook alweer? Overgaan op cloud storage neemt toe, maar 22% vertrouwd dat niet en 31% vreest misbruik van hun gegevens als die in de cloud staan.

We zijn slordig met bescherming, vooral voor meeneemdingen, de thuiscomputer is vaak nog het beste beschermd.

92% van de gebruikers hebben wel een beveiliging op Windows computer, bij Apple OS-X zakt dat al naar 60%, bij Macbooks naar 47%. Maar 63% van de Android tabletsen 58% van de Android smartphones hebben special beschermins-software.

Al die malware, phishing en ransomware is ook financieel een kostenpost. Android devices zijn het meest kwetsbaar, Ook Apple gebruikers hebben last van financiële bedreigingen, (52% op de iPad, 51% op desktop computers, 49% op hun MacBook), net als Android tablet users (50%). 9%van de Android tablet bezitters rapporteerde dat feitelijk geld gestolen of verdwenen was, voor alle devices was dat 5%. Het gaat om gemiddeld 218$, waarvan 56% echte schade. In het Westen betekent cyberfraude voor de particulier niet altijd directe schade, banken zijn hier coulant bij cyberfraude, in veel gevallen vergoedt men de schade, elders zoals in Rusland is dat minder het geval. Er is ook vervolgschade, benadeelden gaan meer geld uitgeven aan beschermings-software, gaan naar een specialist, kopen nieuwe devices en backup-alternatieven.

Gebruik maken van publieke WiFi, ook voor transacties, wordt vaak onbeschermd gedaan (66% zonder extra maatregelen) en het zo inloggen op sociale netwerken kan betekenen dat passwords en andere info worden afgevangen.

Men is ook bezorgd over wat er met een webcam kan worden gedaan, 38% van de ondervraagden in het B2B/Kaspersky onderzoek zijn daar bang voor en 21% dekt zelfs de webcam stelselmatig af, zelfs op hun smartphone (6%).

Macs minder dan PC’s of niet?

Er is minder malware voor OS-X en iOS dan voor andere operating systemen, maar dat betekent niet dat men minder risico loopt. We gebruiken steeds meer devices, en nog door elkaar ook en tegelijk, even twitteren met je smartphone terwijl je surft bijvoorbeeld. Volgens Kasperky maakt het niet veel uit, iOS, OS-X of Windows of Android, alles wordt aangevallen. 32% van Windows gebruikers, 24% van Apple desktop en 10% van laptop gebruikers rapporteerden malware aanvallen in 2014. Het gaat om brede aanvallen, in 2014 werden er door Kaspersky Flashback bots op 700,000 OS X systemen aangepakt, en ook cross-platform bedreigingen zoals Hacking Team. Apple gebruikers worden iets meer aangevallen met ransomware en financiële malware/phishing dan Windows gebruikers, overigens komt dat bij meer dan de helft van de gebruikers voor, men merkt het in ieder geval op.

Mannen en vrouwen

Er is verschil in computergebruik.tussen mannen en vrouwen. Mannen spelen meer games, luisteren naar muziek en kijken online video, vrouwen zijn actiever in social media. Dat betekent ook dat er verschil is in bedreigingen, want gedrag en risico hangen met elkaar samen. Wie nooit rare pornosites bekijkt of ingaat op vreemde verzoeken, erfenissen en loterijprijzen kan toch nog door email besmettingen, virussen of ransomware binnenkrijgen omdat men reageerde op een verjaardagswens van een vriend, die niet echt bleek.

 

Home

Dieptedossiers

Dealer Info TV

Dealer Info

Agenda

ICT webnieuws

Partnerdagen

Luc Sala's columns

Contact

Bedrijvengids

Archief

 

Vacatures

 
website development: GF&FA
Dealer Info • home
Vakblad voor ICT & CE retailers

Luc Sala's Blog
Shuttle Computers Handels GmbH
Wave Computers Nederland
ScanSource
G DATA Software AG
Dealer Info
Asus
Primacom